10 September 2009

Ce sa faci cand...

* mentiune: toate datele problemelor de mai jos includ un copil de 7 luni care a invatat sa se tarasca si caruia ii cresc dintii.

... ajungi acasa:
Pui copilul in sufragerie, langa jucarii. E pe covor, e in siguranta. Despachetezi. Te uiti la copil, vezi ca incearca sa se tarasca afara din camera, il iei pe sus si il pui pe covor. Bagi legumele cumparate in frigider. Aduni copilul de pe gresie si il duci pe covor. Bagi pepenele in frigider. Iti privesti odrasla care a ajuns in usa bucatariei si iti zambeste de acolo. O recuperezi si o duci in sufragerie, pe covor. Ai grija sa ii tragi sosetele la loc in picioare (eventual o aduni pe cea cazuta).

... copilul e marait:
Varianta 1: iti suni sotul si urli pana cand te descarci.
Pentru ca nu trebuie abuzat de aceasta varianta, exista si o alternativa:
Varianta 2: iei copilul marait in brate si suni o prietena. Daca vorbesti de pe mobil, executa miscari de fentare a odraslei care insista sa inhate telefonul. Daca vorbesti de pe fix, pune telefonul pe speaker, altfel odrasla va manca firul receptorului. Vorbeste la telefon pana cand iti adoarme copilul in brate.

... esti in oras si copilul incepe sa se plictiseasca:
Da-i o jucarie. Cumpara una ieftina sau da-i orice chestie inofensiva care fosneste si zdrangane, dar da-i o jucarie (ai mereu grija sa ai lucruri cu potential de jucarie la tine- merge si biberonul de apa). Dupa ce se plictiseste de ea, da-i alta jucarie. Cand ai epuizat toate variantele, da-i husa de la telefonul mobil.

... copilul cade:
Nu tipa. Mai bine zis: tipa in forul tau interior. Zambeste. Spune repede ceva pe un ton glumet, inainte sa apuce copilul sa inceapa sa planga. Nu muri de inima, chiar daca sunetul impactului dintre capul lui si sol reverbereaza inca in tine. Asigura-te cat mai putin evident poti ca e bine. Daca zambeste si el si isi continua joaca, poti sa incepi sa respiri. Daca totusi se inroseste la fata si incepe sa urle de durere, ia-l in brate, pipaie-l si daca devine isteric spala-l cu apa pe fata.

... are niste pantaloni noi, buni ca lungime dar care il cam strang in talie:

Ia foarfeca si scoate elasticul. Imbraca odrasla cu pantalonii.

... copilul insista sa te urmereasca prin toata casa:
Nu te ascunde, nu ai unde si nu are rost. Tine minte in ce directie ai disparut si vine si el grabit. Singura solutie e sa te misti repede acolo, in afara teritoriului sigur, in asa fel incat sa apuci sa te intorci inainte ca el sa ajunga sa iasa din zona safe. Asta il si deruteaza, mai ales daca pleci apoi in directia opusa :D.

4 comments:

alina said...

ah, da. acum vreo 3 ani. dupa aia de doua ori un pic mai rau, cateva luni, dar, per ansamblu, din ce in ce mai bine.
de ex la copil descris de tine adauga copil de 2 ani jumate, care il intretine si-ti da de veste cand ceva wrong se petrece. :)
si mai e o solutie - un gardut de siguranta la camera lui. pentru cinci minute de liniste. acum, ca peste vreo alte 7 luni deja invata sa-l deschida! :(

Zu said...

:-)) maine cumparam gardut...

G. said...

Ai scris foarte bine...parca ai avut o camera de luat vederi invizibila la mine acasa!

Zu said...

:-)) stresul meu e cu caderile astea- mi-e tare teama sa nu dea cu capul de gresie...