29 January 2015

Lumea Sofiei

"Lumea Sofiei" este o carte, una scrisa de un norvegian (Jostein Gaarder) care mi-a mi-a pacut mult si cu a sa "Misterul cartilor de joc", asa ca am sa ii mai caut si celelalte scrieri. Altul este insa motivul pentru care m-am apucat azi sa povestesc despre ea. Subtitlul ("roman despre isoria filosofiei"), sau mai bine zis explicatia data chiar de autor: nemultumirea ca nu exista pe piata o prezentare a istoriei filosofiei scrisa pentru tineri, pe intelesul lor, care sa ii atraga spre aceste notiuni.

Asadar, iat-o: cartea pe care am sa le-o pun candva in brate copiilor mei (inca nu stiu clar pe la ce varsta :D), prezentand marile idei intr-o forma accesibila, legate logic. Nu este perfecta, si mie mi s-a parut ca pe la final lucrurile se invalmasesc putin iar Sofia vorbeste cam "neobrazat", dar este minunata pentru ideile pe care le prezinta si I'm in love. Ador cartile care te fac sa intelegi lumea, sa vezi omenirea asa cum la scoala nu ai reusit sa o vezi: evoluand, gresind, descoperind, intrebandu-se... Cartile care te fac sa vezi "the big picture" si te pun pe ganduri.

In capul meu domnul Gaarder cu a sa "Lumea Sofiei" sta cumva alaturi de Bill Bryson si ale sale "Despre toate pe scurt - De la Big Bang la ADN" si "Acasa". Pe toate sper sa le citeasca copiii mei, dar Lumea Sofiei e de dat mai devreme. Si Minunea, de R.J. Palacio. Si Micul print , de Antoine de Saint-Exupery. Si Momo, de Michael Ende... Si... ah, am lista lunga :D.

7 comments:

Piersi said...

Eu cred ca incep cu Momo. :) Extraordinara carte. Tot de la tine stiu de ea. ^:)^

Tomata said...

Ai citit-o in romana?

Eu am citit varianta de la Cotidianul si Sofia mi s-a parut de-a dreptul impertinenta pe ici pe colo :)) Eram curioasa daca la fel e si in engleza sau alta limba.

Zu said...

@Piersi: :-) Cred ca da, Momo e mai de inceput, sunt curioasa cand, clar mai am de asteptat... In fine, pe langa astea sunt de adaugat si cartile de referinta (cultura generala :D) ale copilariei, ha, copilul are o lista lunga, doar sa-i placa sa citeasca.

Zu said...

@Tomata: da, in romana. Si mie mi s-a parut ca vorbeste aiurea, obraznica si nerabdatoare cumva. Plus ca nu corespunde cu imaginea pe care ti-o faci despre ea. Eu m-am gandit ca e vina traducatorului sau ca am eu o versiune eliberata inainte de corecturile finale (e un ebook), nu-mi vine sa cred ca autorul a vrut ca ea sa vorbeasca asa.

Anca said...

E și printre preferatele mele! :) Ai citit "Fata cu portocale" de același autor? E altceva, dar tot minunată. :)

Zu said...

@Anca: nu, nici nu o am, e pe lista si acum ca imi spui ca merita, clar o iau.

Anonymous said...

Baiatul meu a citit-o pe la 13-14 ani, si i-a placut, cred ca e probabil varsta cea mai potrivita ca s-o citesti.
Maria