27 November 2014

Je si tehnologia moderna

Traiesc cu impresia destul de "strong" ca tehnologia o ia in sens invers. In loc sa se simplifice lucrurile, EU am ajuns sa nu le mai inteleg. Si zic eu, pentru ca stiam sa formatez un computer folosind dischete, cu DOS si Windows (versiunile alea vechi) astfel incat cred ca ma duce capul, totusi, daca am fost in stare sa inteleg cum mergeau smecheriile astea. Ma descurc daca ma lasa cineva cu o increngatura de cabluri in brate, de mufat fiecare pe unde e nevoie, setez si programez o groaza de lucruri, stiu ce contine o trusa de scule si nu mi-e teama sa o folosesc... sunt destul de tehnica (familie de ingineri, nah).

Pai si de ce nu mai inteleg nimic legat de telefonul meu iPhone, celebru in lume pentru ca este, oh, atat de simplu de folosit (not!)?

Si de ce, de ce, de ce ma uit la tableta ca la un elefant cu sapte capete, huh? Are un Windows atat de nou si de smecher ca nimic nu inteleg din el - nu instaleaza programe, vrea apps, are un meniu cu o interfata suie rau.

Iar eu vreau lucruri banale, gen: vreau sa schimb contul de skype, adica doar sa ma conectez pe al meu, nu pe al sotului. Si nu ma lasa!!! Dupa ce am injurat in toate felurile pamantului am descoperit ca e nu-stiu-cum asociat cu un cont de Microsoft si asta este, daca vreau skype ca sa vorbesc cu prietena mea apai musai sa-mi fac un cont cu outlook la coada si sa imi fac un profil nou pe tableta. Nu spun ce chin a fost sa fac asta, eu care urasc tableta, nu reusesc sa navighez pe ea pentru ca nu am mouse si toate folderele alea sunt miiici domn'le, miiiici! Si de ce sa am eu cont de Microsoft pentru un amarat de skype, zau, n-am nevoie de el, nu vreau sa integrez nimic cu nimic, vreau doar sa intru pe skype-ul meu. Al meu!

No bine, am facut-o si pe asta. Acum intru in contul meu ca sa vorbesc si eu cu cineva, whatever, tot mi se pare o porcarie, dar bon.

Doar ca acum mi-a soptit o viorea ca pot sa-mi pun softul de Kindle pe tableta si sa citesc si ebooks. Uraaa, zic! O noua lume plina de posibilitati (si carti :D) se deschide in fata mea! Taman bine, uite o carte pe care doresc sa o citesc si e format de Kindle.

Am dat search in apps dupa Kindle, am instalat singurul app iesit in cale pe tableta, logat cu contul de Amazon (si asta vrea cont, damn) si il deschid frumusel. Dragut soft/app, dar unde sunt cartile mele? De ce nu le vede? Unde e butonul care ma lasa sa-mi deschid o libarie, ceva? Nimic, nene, asta o tine langa ca pe device-ul meu nu-s carti si-mi arata doar butonul de shop. Bon, o luam in sens invers: daca dau dublu click pe carte nu-i asa ca se va deschide singura in Kindle? Ba daaaa... zice logica mea. Ba nuuuu... zice tableta care ma redirectioneaza catre shop pentru a downloada un app cu care sa deschid fisierul respectiv (hellooooo, e fisier de Kindle si eu am deja instalat Kindle pe tableta, wtf is wrong with you? si evident ca in lista oferita automat NU apare Kindle desi fisierul e un .mobi).

Asta era punctul in care mi-a venit sa ma dau cu capul de pereti. Sau cu tableta.

Am perseverat, insa: metoda eliminarilor. Am instalat Kindle pe PC. Am intrat in soft - varza, nimic n-am inteles, doar ca pot sa "shop" daca vreau. Nu vreau, am cartea in computer asa ca m-am dus si am dat dublu click pe carte care, wow, s-a deschis in Kindle pe PC, singura. Ura!

Asa, deci pe PC merge, pe tableta nu.

Pai bine, hai sa iau softul "Kindle for PC" pe care l-am instalat pe PC si sa-l pun pe tableta mea cu sistem de operare Windows, nu? Sure... doar ca tableta m-a informat prompt ca mnope, acesta nu este un soft potrivit si m-a redirectionat catre shop pentru a downloada un app in schimb. Deja vu, sah-mat, 1-0 pentru tableta.


Da, deci daca vedeti un om care arata cam ca o oala sub presiune, eu sunt. Nu inteleg nimic din tehnologia asta moderna. Si mi-e groaza de faptul ca telefonul meu Apple insista ca trebuie sa-i fac upgrade si nu, evident, nu ma lasa sa instalez diverse lucruri de care am nevoie (cum ar fi skype, ha!) pentru ca nu am ultima versiune de soft. Si mi-e tare frica de ce se va intampla, mi-e teama sa nu-mi pierd echilibrul asta precar la care am ajuns: telefonul merge, am toate conctactele in el, totul e bine in Univers... De ce nu mi-a mers Face Time nici nu mai intreb. Sau de ce in Cloud-ul setat de mine pe computer nu apar si filmele facute cu telefonul, ci doar pozele.

Sunt o persoana teribil de logica in gandire si destul de descurcareata la chestii tehnice, dar cred ca am pierdut un tren undeva si in capul meu s-a sarit o generatie tehnologica. Device-urile astea moderne care ar trebui sa fie "intuitive" si "user friendly" sunt peste puterea mea de intelegere si imi mananca zilele. Si da, am cautat help pe net - totul e explicat de parca ar fi super banal. NU e! Nu merge!!! Lucrurile care ar trebui sa-mi simplifice viata mi-o complica ingrozitor si imi dau o stare de frustrare ceva fantastic.

smiley-bangheadonwall-yellow.gif

7 comments:

Ioana said...

Te inteleg. Idem experienta cu iPhone si tableta. Si eu nu ma pricep (a fost candva, dar nu, nu ma mai descurc) ca doar am sot de profesie, care se ocupa. Si nu, unele chestii nu le intelege nici el. Unele pur si simplu nu merg. Cica "bug". Cu pluralul "bugi", as in "ce bugii dreaq mai are tableta???" - replica urlata destul de tare ca sa inlemneasca lumea in biroul lui :)). Noroc ca nu vorbesc romaneste domnii, ca s-a r fi socat

Vio said...

:))
Well, da, eu sunt mult mai rau de-atat! :)Desi...am terminat info in fac de mate:) Drept e ..acu' miste ani si , drept e , n-am profesat in zona. Dar si eu stiam aia cu dischete, instalari, cu DOSuri cu una cu alta.. NU!IPhone nu vreau. Are barbata-meu, mi l-a dat sa-i pun copilului (cat il asteptam pe el sa iasa de la un medic) filmul lui preferat pe youtube. Eu deja de acolo mi-am prins urechile.Mi-a luat un secol sa inteleg cum ajung la youtube, cum tastez numele filmului...etc-etc.. Nu stiu, nu pot, dar ..eu cred ca nici NU VREAU sa incerc-invat astea noi. Din acelasi motiv refuz cu vehementa tableta. Culmea, ca doar prin online ma mai invart, dar tot ca un elefant din ala batran si usor deposit ma simt cand vine vorba de tehnologia noua:))
Felicitari pt perseverenta!!:P

Simona said...

Mda, eu nu pot sa uit stupoarea pe care am simtit-o cand progenitura mea (care avea 3 ani atunci) mi-a luat telefonul, "sa se uite"... si mi-a rearanjat playlist-uri, mi-a studiat pozele ("maaaaamiiiii, uite, ai fost cu tati la bowling fara mine!!!) si tot restul cu o nonsalanta de zici ca iesise din uterul meu personal cu un device din asta in mana... moment in care nu m-am mai simtit chiar atat de "cool"a si tehnica, mie mi-a luat vreo 3 zile sa ma prind ce stie sa faca scula aia... si problema se continua in acelasi ritm, copilul la 7 ani isi editeaza singur codul nivelelor de Mario Brothers cu aceeasi usurinta cu care noi instalam Windows 3.1 de pe 6 dischete... :D Cred ca ne-o ia generatia tanara inainte, suntem cam... depasite :P Si apropo ca tot ziceai, si eu mai iau din cand in cand lectii de Windows 8.1 de la copil... ca mie mi se pare cam aiurea dar lui nu. :P

Zu said...

@Ioana: si el iubeste iPhone la fel de mult???

Zu said...

@Vio: :-))) copilul meu isi pune singur desene in youtube si eu ma minunez cu cata usurinta se descurca

Zu said...

@Simona: ahaha, Simona, exact! Ma uit ca mama mea nu stie cum sa deblocheze iPhone-ul si ai mei inca de la doi ani, cu degetelele alea grasune... pac-pac imediat!

Ioana said...

Lui ii e util, cica, are acces de oriunde la orice, sau asa mi-a explicat mie :)). Si mi-a mai explicat ca eu nici macar nu am iPhone, ci doar Smartphone, numai tableta e ipad de la mama apple a ipazilor, sa nu le mai confund, ca ma fac de ras. Sper ca am zis bine ce mi-a explicat :)).