20 October 2014

Mic test pentru adulti

Din categoria "cine nu are copil, well, sa isi faca", iaca intrebarea adresata de copilul cel mare intr-o zi cu soare, in drumurile noastre cotidiene prin oras. Intrebare care ne-a facut sa ne holbam de zor la toate masinile din trafic, sa facem comparatii, sa tragem concluzii... bref, ne-a tinut ocupati o buna bucata de timp si a devenit intrebarea cu care ne-am distrat noi testand familionul in ultima vreme:

- De ce unele masini nu au stergatoare la spate?

Inainte sa va repeziti la alea cu masini hatchback etc., mai cercetati problema, ca intrebarea e da' de ce nu au toate, ma rog, indiferent ca sunt asa sau asa? Adica se doreste o explicatie completa a motivului pentru care atunci cand au fost proiectate unele au iesit cu si altele fara.


Asadar...  de ce?

8 comments:

Anonymous said...

La modelele vechi probabil nu s-a gandit nimeni sa faca asa ceva, probabil era scump etc.La modelele noi, poate unele au spatele modelat in asa fel incat apa curge usor de pe geam nefiind necesar prezenta stergatoarelor. Zic numa'... Maria

Simona said...

Cum a spus si Maria, e vorba daca sunt necesare sau nu. Ca el la varsta lui isi da seama perfect cum curge apa, cred ca si-ar da seama repede :-)))

Anca Diana said...

eu stiu :) unele marci pur si simplu nu au pt unele modele, asa-s ele concepute. iar altele (marci adica) au pt anumite modele de la un nivel de dotare in sus. asa (imi amintesc eu ca, nu bag mana-n foc) mi s-a explicat cand am intrebat consortul, care e pasionat de domeniul auto, de unde deduc ca am aceleasi curiozitati cu un copil de 5 ani? :D

Zu said...

Noi am ajuns la concluzia ca nu tine de tipul de geam si cat de inclinat e el, pentru ca unele masini au si unele nu, indiferent de cum sunt (dupa ce am studiat bine tot ce misca in jurul nostru :D) asa ca enigma e de functionalitate: daca sunt utile (si sunt) si nu tine de cat de inclinat e geamul, apai de ce nu au toate? Raspunsul nostru a fost legat de sistemul de functionare - stergatoarele au nevoie de circuite electrice, asa ca usile care se deschid/ridica impreuna cu geamul pot avea stergatoare, celelalte nu. Cam asta e teoria noastra :D.

Vio said...

Toate cred ca au nevoie. Nu cred ca tine de inclinarea geamului, dar pot sa te asigur ca -LA UNELE MARCI- tine de pret!:)))
De exemplu: eu am un amarat de Matiz care nou a fost 4800euro, singura "dotare" e AC. mODELUL DE 5600eURO ARE STERGATOR SPATE, al meu nu are:))
Ah, al meu n-are nici polita portbagaj:)) astfel ca la mine in portbagaj se vede tot ce este:))Nah, atat s-a putut de banii aia:):P

Zu said...

Vio: serios, fara polita? O tarifeaza separat???

Mamiţuni said...

Oameni rai si fara inima, asta e raspunsul :))

Iti propun sa abordezi istoric problema: de la inventator http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Anderson_(inventor) prin perfectionator, ca sa-i zic asa: http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Kearns si pan' la Financial Controller, care a hotarat ca, iaca, unele masini vor fi mai ieftine via economie la stergatoare (numar de portiere, etc).
Da, stiu, prozaic.

Il mai poti fascina si cu stegatoarele pentru faruri, daca vrei sa-ti complici suplimentar existenta :)))
http://forums.swedespeed.com/showthread.php?161359-Headlight-wipers-Why-do-you-have-those-on-your-car-Or-did-you-know-you-have-little-wipers-on-your-headlights

Zu said...

Aaaa, Mamituni, in tine imi e baza, gata, am cu ce sa alimentez mintea curioasa :-)))