15 September 2014

Prima zi de...

Buna dimineata! Noi mergem la gradi! Prima zi de gradinita a bebelunei :D

Voila si cateva fragmente din descrierea pe care o voi da educatoarei:

"...e un copil cu personalitate puternica insa predominant blanda si intelegatoare, un copil cu care nu te poti intelege doar daca este foarte obosit sau frustrat. Ce o calmeaza sunt explicatiile detaliate, pe un ton bland. Are un program de viata destul de bine stabilit (ore de masa, de culcare) si, in general reactioneaza bine la rutina, consecventa. E vesela si destul de sociabila, nu a stat insa foarte mult fara mine, nu stiu cum va reactiona la gradinita. Curioasa foc, isteata si un pic neinfricata (se urca pe diverse lucruri etc :D). E usor reticenta cand e vorba de ceva nou - intai studiaza terenul cu o figura foarte serioasa.

Nu are o jucarie preferata clara insa va aduce la gradi este un iepuras de plus, cu care doarme de obicei - sper sa o ajute. Iepurasul este asociat cu somnul si nu prea e dispusa sa il imparta.

La somn - adoarme singura destul de usor insa nu stie sa doarma in pat fara margini si e posibil sa o distraga ceilalti copii.

Nu “vorbeste” inca (doar cuvinte stalcite si mici combinatii) si are unele cuvinte specifice ei, “inventate”, al caror inteles e greu de dedus:

mami, tati, nani, doi - cuvinte simplu de inteles
apa - inseamna si apa (la apa mai zice si viz) dar mai inseamna si tata
nam-nam - inseamna mancare, ca vrea sa manance
nem sau nu - inseamna nu
chichi - inseamna cercei sau ochelari, dupa caz
kis sau ‘ata - inseamna gata
ma - inseamna mar
djete - inseamna sosete
jeta - inseamna bicicleta sau motocicleta
tutu - masina

Inca nu face la olita sau la WC, pare chiar ca o sperie. Si nici nu prea sta sa fie schimbata - i se pare foarte amuzant sa fuga :D. In schimb anunta pipi sau caca destul de des, desi nu face de fiecare data cand zice. Spune si cand face part :D.

Mananca singura cu mana sau tacamuri, bucati, fara probleme. E foarte pofticioasa si ii place sa manance. Supa o bea de multe ori cu paiul, restul mancarurilor e preferabil sa fie bucati si se descurca. Cere singura apa.

Ce ii place sa faca? Sa se joace cu masinutele, sa faca puzzle, sa se balaceasca in apa, sa se uite in carti (ii place mult sa i se citeasca), sa danseze. Se ascunde - cand stie ca e cautata se duce linistita intr-un colt mai ferit si asteapta sa fie gasita, desi aude ca o strigam - o amuza foarte tare asta."

4 comments:

Anonymous said...

Exact ca a mea fetita care are 2 ani si o luna. Ne intelegem cu ea cind ii explicam, nu vorbeste (doar citeva cuvinte, dar stie sa obtina ceva cind vrea), se imbraca si incalta singura, maninca singura, nu face la olita si si zice ca NUUUUU va face.

Vio said...

PE PUNCTE:
1. Succes la gradi, spre sa fie bine!
2. E gradi de stat? Intreb pt ca nu am auzit la stat sa ceara descriere si eu chiar as vrea sa dau "manula de instructiuni". Asa mi s-ar parea normal.
3. Adoarme singuraaaa???? Doamne, cum o fi asta?!:)
Astept impresiile tale dupa prima zi..daca vei vrea/avea timp sa le lasi:)

Emotii??:P

Zu said...

@Anonymous: :D eu totusi sper ca ne impacam anul asta cu olita

Zu said...

@Vio: nu, e particulara, dar oricum descrierea e ideea mea - m-am gandit ca educatoarea nu o sa tina minte daca ii tururi tot ce am de zis despre mandra, ca ii e mai simplu asa. Adoarme singura, da, dupa ce primul an de viata a cam dormit predominant in Manduca, de incepusem sa cred ca si cand s-o casatori o duc la altar si i-o dau alesului cu tot cu Manduca :D - asa ca o consider o victorie personala