27 June 2014

Dragii mei copii...

Am senzatia ca nimeni n-o sa va spuna niste lucruri clare cand o fi vremea, asa ca ma pornesc eu de pe acum, in speranta ca ma veti crede pe cuvant si veti citi postarea aceasta la momentul potrivit:

Mai nimic in viata asta nu e usor. Daca nu v-a spus nimeni nici asta, iacata inca o idee: viata e ciudata si intortocheata si extrem de neasteptata. Cel mai popular din clasa de liceu nu inseamna ca ai dat lovitura si viitorul tau e asigurat, gata esti cel mai de succes deci vei fi cel mai de succes pana la adanci batraneti. S-ar putea sa fie chiar invers, desi nu sunt eu fanul filmelor alea cu adolescenti, pline de clisee. De la liceu pana la adanci batraneti mai e cale lunga si multe hopuri de trecut, faceti si voi un calcul si nu va culcati pe laurii de la "miss - promotia- anul x". Ah, si daca tot sunt pe aici, prin zona cu "viata": enjoy life. Serios, experimentati, explorati, incercati, indrazniti. O sa gresiti. Des. Dar e ok, asa invatati. E ok sa va aruncati in diverse. E ok sa nu urmati cursul firesc al lucrurilor. E ok si sa petreceti pana in zori, e ok si sa va asumati niste riscuri, e ok sa va duceti impotriva curentului, e ok sa va dezlantuiti, sper si va cer doar sa aveti suficient discernamant sa va opriti atunci cand siguranta voastra si a celorlalti e pusa clar in pericol. E o granita fina, dar e o granita si, by all means, pana in granita aia distrati-va!

Contradictia e ca viitorul e treaba serioasa asa ca, fara a il lua mult prea in serios, nu uitati ca informatia e putere si libertate si ca musai sa va gasiti un drum (scuze, dar nu cred in viata traita gen magarul lui Burridan), preferabil unul in care sa va placa ce faceti si cu oameni cu care sa va simtiti bine alaturi. Dar bon, probabil ca vom mai dezbate subiectul asta cand o sa va alegeti meseria/ prietenii etc. Ca idee generala, cheltuiti mai putin decat castigati si nu va lasati fraieriti de mania cumparaturilor (consumerism) - libertatea si o viata flexibila mi se par mai importante de mii de ori. Si petreceti cat mai mult timp afara, in natura - facand ce vreti voi, calatorii, lectura, drumetii, bicicleta, inot...

Nu e nasol sa ai copii, nu e sfarsitul lumii, nu e nici o poezie cu apa de roze, e viata si viata e si frumoasa si grea. Lucrurile mici sunt cele care va vor lipsi - libertatea de a te trezi dimineata la ce ora iti pofteste inima, posibilitatea de a sta la masa in restaurant in liniste sau de lenevi intr-un sezlong la mare cu o carte in brate. Genul asta... spontaneitatea. Nu dispar de tot, fiecare jongleaza cum poate cu ele, insa sigur nu mai sunt atat de la indemana asa ca bucurati-va si de astea cat veti putea, combinatia "tanar la trup si suflet si free as a bird" e cam inainte de copii. Dupa nu e sfarsitul, ba chiar, well, in ciuda faptului ca pocneam de tinerete pe la 20 de ani, cel mai bine in pielea mea si cel mai sigura pe mine m-am simtit dupa 30 iar acum imi vuieste capul de planuri si idei. Ah, si tot mai simt o pustoaica, nicidecum respectabila "doamna x", "mama lui...". Doar ca e altfel, e alta etapa, una pe care o cercetez si eu de zor asa ca o voi detalia dupa ce ma dumiresc ce si cum. Dar nu, parintii nu sunt sobrii, scortosi si incremeniti in rolul de parinti, responsabilitatile sunt altele, deh, dar exista viata personala bogata si cand ai copii si lumea e la fel de minunata.

Ce-ar mai fi de spus: si ceilalti sunt la fel de speriati si nesiguri pe ei ca voi doar ca se prefac mai bine, purtati culori si croiuri indraznete, cititi mult, radeti cu pofta.

Pe scurt: ce nu mai conteaza dupa 5 ani e ceva dupa care nu merita sa suferi sau sa alergi acum.

2 comments:

Simona said...

Super like! Absolut corect!

Zu said...

multumesc :-)