14 May 2014

Jurnal de bebeluna (22 luni)

Ieri il las pe cel mare in bucatarie, gata sa isi pregateasca sanvisul de seara. Cand ma intorc, el era in sufragerie, la desene. Sora ta unde e, il intreb eu nedumerita si din bucatarie se aude un "mmnmndbfmmm dadada" inconfundabil. Ma duc sa vad si o gasesc pe bebeluna cocotata pe scaunelul inaltator in fata blatului de bucatarie, incantata nevoie mare ca gasise pregatite alimentele pentru cel mare si insfacase o felie intreaga de paine din care acum infuleca tacticoasa, mormaind de fericire.

Cam asa e... capsorul carliontat e peste tot, gaseste tot si se vara in cele mai neasteptate locuri, mai ales daca e vorba de mancare. Deschid frigiderul sa scot un iaurt de baut si nu il pot inchide la loc pentru ca doua manute mici si pofticioase se strecoara pe langa picioarele mele, sa inhate si ele un iaurt, pe care mai apoi nu il lasa pana nu il bea tot-tot. S-a invatat sa isi mute singura scaunul inaltator si o gasesc cercetand curioasa rafturile de sus ale dulapului cu jucarii sau, stupoare si soc, turnandu-si linistita singura apa in pahar de la filtrul fix - nu bun, ca nu stie sa-l si inchida si facem balta/ lac/ ocean. Dar ce conteaza, acum ca s-a prins de miscare insista si trebuie sa fiue extra vigilenta, ca doar e vorba de apa si apa e atractie fatala.

Mananca singura, cu mana sau cu lingurita, isi pune jumatate de supa pe ea dar refuza cu incapatanare babetica, cere agitata "pa'" "pa'" (pai) sa bea singura si iubeste stafidele, merisoarele uscate, merele, broccolli, rosiile si mozarella. Si covrigii. Si cartile, in continuare adora sa ii citesti, e in stare sa imi aduca tot teancul de carti, sa le lecturam impreuna, cu ea cuibarita in bratele mele.

De vorbit... tot prost. Cu ale ei :D. Cateva cuvinte, a mai adaugat pa' (pai din cel de baut) la vocabular si tati a capatat si el in sfarsit o identitate proprie, fiind avansat de la mama la papo'.

O aud prin casa, mereu in miscare, mereu gata de o noua aventura, mereu undeva, cumva, facand ceva neasteptat. Are de unde sa se inspire: Fratele cel Mare face o groaza de chestii grozave, doar ca el are 100 si ceva de cm si 5 ani si ea e o pispirica de nici 2 ani... Ce conteaza insa, vointa are cat carul! Vrea sa se spele pe maini, pe dinti, vrea telecomanda (si inevitabil inchide televizorul), vrea telefonul, vrea mancare si imi arata insistent dulapul de unde vrea ceva anume, vrea, vrea, vrea. Afara merge cu viteza pe trotineta ei argintie sau se suie de zor pe tobogan (uneori si in sens invers :D), intra in magazin, comenteaza fiecare latrat de caine sau pisica pe care o vede, umbla tantosa si curioasa, copil vesel si liber.

Singurul moment in care NU o aud, nu raspunde, nu nimic este... mdap, cand stie ca o caut anume pe ea. Sa o schimb, sa iesim afara, sa... ceva. Atunci se ascunde, ii place sa ne jucam asa si cand o gasesc o ia la fuga incantata prin casa, doua picioruse mici tropaind repede-repede si o claie de par carliontat :-).

4 comments:

Anonymous said...

Si fetita mea cea mica are 21 de luni in curand iar de vorbit f f putin, in schimb....face o gramada de lucruri singura (maninca, se imbraca cu haine fara nasturi sau fermoar, se incalta se catara pe scaunul de bucatarie sa participle la masa si nu o mai dau jos, se spala pe dinti, etc) si intelege tot chiar ne surprinde cand noi cautam ceva prin casa ea apare cu obiectul

Vio said...

deci..mor de invidie!!! :))))
vreau si io sa-si puna singur apa...sa-si ia singur iaurtul...sa..sa...
:))
tanarul nascut in aceeasi zi cu Ozzy seaman cu ala doar la pasiunea cu care ucide furnici, viermi,rame si altele din astea...
altfel..cred ca avem de-a face cu un copchil usor fricos..:))
Nu e cocotator (abia de vreo 2-3 luni a inceput)..nu suporta sa fie murdar pe haine,maini de mancare...Mananca singur, dar tb sa aibe in pemrmanenta un servetel langa el caci SE STERGE LA GURA dupa fiecare vaga urma de mancare ramasa pe langa buze:))) Zici ca nu-i al meu!:) (sa nu se creada ca io as fi vreo ingalata, dar l-am incurajat sa se murdareasca..sa puna mana peste tot..sa intre in toate noroaiele...)
In schimb..da, vorbeste de ma doare creierul:)))

Zu said...

Anonymous: wow, a mea nu se incalta daaar... se descalta, uf, fix cand nu trebuie. Si inca nu am incredere in ea ca sa spala bine pe dinti, mai mult ii place gustul pastei :D

Zu said...

@Vio: vai, vai, asta cu vorbitul o am si eu la cel mare, imi zdrangane capul deja si ma gandesc cu groaza la momentul in care va incepe si ea si voi avea doua voci in cap :-))). Dar faza cu stersul la gura, pfff, sunt geniali astia mici! Altfel, nici primul nu a fost cocotator de fel si e foarte reticent la tot ce e nou (ca sa nu zic fricos),cred ca am primit tot "modelul" ala :D.