26 February 2014

Teoriile de parenting si roata cea noua si stralucitoare

De ceva vreme sunt numeroase conferinte de parenting in Bucuresti. Sunt prima care sa zica "foarte bine", tot ce ne poate ajuta sa devenim parinti mai buni e binevenit, cum sa nu? (desi am o retinere intre a merge la conferinta si a citi cartea, dupa mine cumperi cartea, o citesti, te mai intorci la ea cand e cazul... si te duci la conferinta sau mai bine workshop daca mai ai nevoie de niste lamuriri, dar bon, asta sunt eu)  Citind insa despre ce se discuta la toate aceste conferinte si punand putin cap la cap cu lecturile mele in domeniu, imi dau seama ca majoritatea vehiculeaza aceleasi idei - idei corecte, foarte bune, de mult bun simt, insa care se regasesc in mai toate discursurile, altfel ordonate, cu siguranta altfel denumite si sub alta forma prezentate. Plus ca sunt unele idei pe care eu "le stiam" din interactiunea cu diverse sisteme de gandire/ comunicare/ educatie etc.

Nu sunt experta in acest domeniu, n-am pretentii de cunoscator, stiu ceva mai mult despre sistemul de comunicare ESPERE si educatia Montessori si iata doar cateva exemple de "unde am mai auzit" cateva dintre ideile acestea "moderne si revolutionare":
- fara recompense, laude, culpabilizare, amenintari, santaj, comparatii...  - ESPERE
- nevoia interioara de control şi autonomie a copilului - Montessori
- incurajarea copilului sa fie responsabil, sa se autogestioneze, sa fie independent - Montessori
- descrierea comportamentului, evitarea "nu-urilor" - ESPERE
- vorbirea la persoana intai, ce gandesc, ce simt "eu" in "capatul meu de relatie" (evit sa vorbesc din "capatul tau de relatie", "tu", ) - ESPERE
- ideea de limite, cadru de functionare, libertate in cadrul unor limite - Montessori
- empatia, recunoasterea sentimentelor copilului si a dorintei acestuia chiar daca nu este neaparat indeplinita, faptul ca "inteleg ce simti etc." - ESPERE

Intentia mea nu este de a ridica in slavi aceste doua sisteme, sunt doar un exemplu bazat pe faptul ca metoda Montessori a devenit cunoscuta international pe la 1910 -1920, iar ESPERE a fost lansata de Jacques Salomé acum vreo 30 de ani. Nu spun ca sunt legate fix de aceste metode,  nici stiu exact ce a fost inainte de ele, nu am sa insist ca sunt unicat, insa eu acolo le-am auzit si zic eu ca au aparut inaintea metodelor care sunt promovate acum in jurul nostru, asa ca nu ma pot opri sa ma intreb:
1. ce facem, reinventam roata? sau o luam, ii mai punem trei spite si o vindem de noua?
2. e corect ce fac toti acesti oameni care ne vand "metode noi", "revolutionare"? de ce nu spun ca teoriile lor se bazeaza pe... si pe... sau ca au plecat de la... (x teorie/ sistem/ afirmatie a lui)? foarte bine ca ideile acestea sunt repetate, vehiculate, auzite - dar de ce sa ne purtam ca si cum nu stim de unde am venit si unde plecam, totul e nou?
3. de ce aceasta atitudine fata de ce spun, de ce nu ne raportam la cei care au avut originalitatea initiala de a veni cu aceste metode, metode care au avut ani intregi pentru a fi analizate, cercetate, testate si imbunatatite ulterior?
4. nu pot sa nu ma gandesc la un articol care m-a amuzat teribil

9 comments:

Ceska777 said...

E "nou si stralucitor" pentru ca in Romania pana acum nu s-a vorbit despre asta. AP, "se poarta" de doar cativa ani. Romanul e avid de ceva adus din afara, vrea sa se alinieze si el. E ok. In comunism altfel s-a facut educatia. Stim ca mamele care lucrau dupa 3 luni in schimburi isi duceau pruncii la cresa. etc, etc,etc. Acum se importa ideile astea de parenting ca fiind o noua descoperire. Cum ziceam pt romani, marea lor majoritate chiar asta si e. Asa cum dupa `89 au venit din afara Cora, Real, Auchan mai nou Lidl asa e si cu parentingul. Toti vand acelasi produs de baza. E treaba ta daca cumperi kiwi de la Auchan, Cora sau Lidl, nu? Singurul instrument de care avem de fapt nevoie e instinctul de mama lasat sa se desfasoare. Zic si eu asa dandu-mi neavizat cu parerea.

Zu said...

Nu imi dau seama daca se aplica doar la Romania. E adevarat ca aici e o explozie, insa toti acesti speakeri vin "din afara", unde deja au ceva notorietate. Si ma nedumereste ca pe undeva functioneaza separat unul de celalalt, fiecare cu teoria sa "inovatoare" (sau cel putin asa de prezinta).

minodora said...

Rezonez cu ceska. De acord ca etic ar fi sa se popularizare si originea ideilor noilor autori. Unii chiar o fac, de ex aletha solter - jean piaget. Totusi majoritatea noilor autori care se înscriu intr-un curent de gândire (de ex attachment parenting) desi au evident multe in comun si scopul este acelasi, fiecare aduce ceva in plus, fie ca sunt maniere de a explica audienței astfel incat sa convinga sau sa clarifice, fie vin cu o metoda, fie chiar, pe baza propriilor cercetari/studii/analize aduc un plus ideilor anterioare. Asa ca merita si ei drept de copyright. E adevărat ca nu inventează roata dar incearca sa o faca mai accesibilă si o "cizeleaza" sau o completează. Pana la urma, in orice domeniu, evolutia inseamna sa iei ceea ce exista, ce au descoperit predecesorii tai, si sa adaugi ceva. Da, corect, daca nu adaugi nimic si totusi afirmi ca e teoria ta, desi e doar preluată, se cheamă ca ai plagiat sau ca vorbesti despre o teorie a unui înaintaș de-al tau.

Zu said...

@Minodora: Ducand ideea in extrema, prefer sa mi se prezinte o teorie bazata predominant pe ani de experienta, studii, analize, cercetari si concluzii ce deriva de acolo, nu reformulari cu mici adaugiri. Insa eu ma refeream in special la ce e spus asa dragut in articolul la care am dat link - din acest punct de vedere mi se pare cam neproductiva intreaga chestiune, mi se pare ca nu ajuta acest accent pus pe "nou"/ "revolutionar"/ "inovator".

Arhi said...

ce bine ar fi daca nu ne-am mai incrancena in diverse metode, care mai de care mai speciale si doar ne-am creste copiii, asa cum simtim noi, asa cum ne-au crescut parintii nostri si asa cum au fost crescuti parintii nostri.

Zu said...

Ar fi fain :D. Sa invatam din ele, nu zic - chiar e un subiect care imi place, de multe ori m-au ajutat diverse informatii culese de ici de colo - dar sa nu le transformam in obsesii. Moderatie. Eu sunt chiar impresionata de cum m-au crescut ai mei (ha, ce copil reusit sunt :-))), normal ca sunt si lucruri pe care le vad altfel insa in zonele minore, ca idee generala imi doresc sa reusesc cu copiii mei macar ce au reusit ai mei sa ne transmita...

Vio said...

De multa vreme ma tot straduiesc sa scriu despre subiectul parenting-conferinte-metode-etc-etc..si nu apuc. Asa ca macar aici, la tine, ma voi exprima. Si mie mi se pare aiurea ca se reinventeaza roata, ca se dau si bani pentru roata asta reinventata.. Si...cel mai aiurea mi se pare ca sunt atatia parinti care chiar par spalati pe creieri de roata asta reinventata. Adica, la naiba, instinctele materne dorm si trebuie chiar totul sa-ti fie spus de "marele x"??
Eu una sunt adepta urmatorului stil: ma informez, citesc nshpe chestii, NU merg la conferinte oricat ar fi de "la moda" sa faci asta:P, avem si carti despre copii si parenting, dar aleg din ele ce simt eu ca se potriveste. Moderatie, nu obsesie, bine spui!!

Vio said...

Ah! Articoul e chiar misto:) Pune punctul pe i-ul potrivit :P

Zu said...

Vio: :-)) partea cu spalat pe creier m-a amuzat teribil. Da, da si mie mi s-a parut f bun articolul - finalul, finalul...