20 January 2014

Leapsa: despre carti

Ca sa raman tot pe linia postului anterior, iata o leapsa primita de la Cristina - cu intrebari despre, hmmm, guess what, carti:


1. Prima amintire cu mine citind
Nu-mi aduc aminte prima amintire (ca sa zic asa :D). Totul e in ceata... parca am avut carti in mana de cand ma stiu. Stiu ca ne citea tata din Cartea Junglei. Tin minte revistele Pif din care tot el ne traducea. Si nu pot sa o uit pe zgripturoaica de invatatoare noua (era si blibliotecara scolii) care nu m-a crezut ca am citit trei carticele miiici (din cele de copii, gen brosura, multe poze, putin text, putine pagini) intr-o singura zi si m-a trimis cu ele inapoi acasa. In rest, in clasa a V-a citeam Jules Verne noaptea la lumina lanternei, sub plapuma sa nu ma prinda tata cat de tarziu e si eu nu dorm... Si mereu intarziam (sau nici nu mai ajungeam) la prima ora daca aveam o carte buna pe care nu o puteam lasa din mana.

2. Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o
Nu stiu. Am recitit mai toate cartile care mi-au placut. Ciresarii? Amintiri din copilarie, de care zice si Cristina? Povesti nemuritoare? Winnetou sau La Medeleni la care ma opream mereu la ultimul volum (nu le-am mai recitit niciodata, erau mult prea triste)?

3. O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească
Of, zau ca vreau sa raspuns alfel decat incepand cu nu... dar realitatea e ca n-am idee. Am un sac de carti in cap, o lista lunga din care sa-i tot pun in brate copilului pe masura ce va creste. Stiu ca unele nu se mai potrivesc (Baietii din strada Pal? Taina celor doua oceane? Hmmm... nu cred) si au aparut altele noi, dar sa zicem ca vreau sa auda de Ciresarii, Mary Poppins, Winnetou (ca tot am zis de el), Habarnam, Gulliver, Mowgli, Vineri, muschetarii s.a.m.d.

4. Locul meu preferat de citit
Pe canapea sau in pat, sa ma intind, foiesc, sucesc in legea mea.

5. Accesorii obligatorii în timpul lecturii
Obligatoriu n-am (in fine, cartea e musai :D). O ciocolata calda, soare bland, un loc comod, liniste... cam astea merg de minune.

6. Numărul cărţilor de pe lista mea de lecturi viitoare
N-am lista. Am... cateva rafturi langa pat pline cu carti ce asteapta sa fie citite si online un wishlist foarte lung la care tot adaug carti la care poftesc pentru mine si copii si din care mai cumpar din cand in cand, dupa buget si promotii.

7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumpărat-o
Rivalitatea dintre frati, de Adele Faber si Elaine Mazlish. Teoretic mi-am jurat in barba sa nu-mi mai cumpar carti pana cand nu mai termin din cele necitite, practic e greu, tare greu. Mai repede dau bani pe carti decat pe haine.

8. O carte care mi-a schimbat viaţa într-un fel
Sunt etape si etape. Nu am o carte care sa imi fi marcat major viata, mai degraba am carti care imi lumineaza discret diferite momente din trecut si la care ma gandesc mereu cu drag pentru ca tare le-am mai iubit si recitit.


9. O carte care îmi place dar care pare să nu placă nimănui
Mmmm, n-am idee, nu stiu... Arta Conversatiei de Ileana Vulpescu? Dar nu, stiu persoane carora le-a placut cartea. Sa zicem doar ca am intalnit persoane care nu au interpretat-o in aceeasi cheie ca mine.

10. O carte care nu-mi place, dar pe care toată lumea pare să o iubească
Exista un gen de umor pe care eu nu-l gust. Asa cum la tv nu sunt genul Seinfeld sau Familia Bundy... nici la carti nu s-a lipit de mine genul asta. Doar ca nu stiu sa dau exemple, daca am intalnit astfel de carti pur si simplu nu le-am citit si gata, nu mi-am batut capul prea mult cu ele..

11. O carte care mă intimidează
E mult spus intimideaza, insa eu si Mizerabilii... n-am idee de ce, am avut un hac cam dupa primul capitol si am abandonat-o o vreme.

12. Trei dintre scriitorii mei preferaţi
N-am. Se schimba, ii iubesc si ii tradez, gasesc altul si ii devorez toate cartile, apoi altul, uneori ma despart de el pentru ca devinde prea comercial sau deja romanele sale dau in clisee, alteori e greu sa pui genuri diferite alaturi... Nu stiu, poate Marquez? Nu, ma opresc pentru ca daca ma pornesc incep sa insir nume pana maine, pe toti ii iubesc, fiecare mi-a luminat pasii intr-un fel, sunt o strangatoare, pe toti ii adun, nu renunt la nimeni.

Asaaa... si leapsa mea merge catre (daca vor, evident) Ada, Irina si Lore.

2 comments:

cristina ologeanu said...

Mi-au plăcut foarte tare răspunsurile. Şi da, total de acord cu tine la punctul 5 :)
Pup. Mă bucur că ţi-a plăcut leapşa mea

Zu said...

Multumesc :-)