17 January 2014

2013 in 10 carti

"Vă propun [...] o joacă. Sau experiment. Sau centralizare. Sau cum vreţi voi să îi ziceţi. Eventual să o numim “Biblioteca bloggerului român“. Da, haideţi să o numim aşa. Ideea fiind să realizăm un fel de centralizare a cărţilor pe care le-au citit bloggerii români în 2013 (mă rog, cei care o să răspundeţi provocării, fireşte). Şi să facem un top centralizat al cărţilor pe care le-au citit bloggerii români în 2013." zice Chinezu pe blogul lui.

Incet incet au inceput sa se iveasca pe alte bloguri postari pe care le-am citit cu mare interes. Si m-am lasat dusa de val, m-am gandit la ele, mi-am croit o lista lunga de carti pe care le vreau ACUM doar pentru ca am citit de ele la persoane in parerea carora am incredere, m-am trezit ca suspin de pofta, dor si jale. M-am starnit (si e vremea sa ma razbun :D) - iata favoritele mele, cele din categoria de savurat, lecturi delicioase, "destept" scrise, unele usor triste pe alocuri, altele chiar pline de haz, adesea pur si simplu dureros de frumoase. Fara top, ca nu pot:

Eowyn Ivey - Copila de zapada
Jostein Gaarder - Misterul cartilor de joc
John Green - Sub aceeasi stea
Salman Rushdie - Harun si Marea de Povesti
Sue Monk Kidd - Viata secreta a albinelor
Muriel Barbery - Eleganta ariciului
Eric-Emmanuel Schmitt - Oscar si Tani Roz
Michel Ende - Momo
Bill Bryson - Acasa. O istorie a vietii private
Romain Gary - Prima dragoste, ultima dragoste



Cam astea sunt. 10 carti pe care le recomand.

Ar mai fi si "Jocul lui Ender", dar aia e recitita, nu stiu daca se pune...

4 comments:

Laura Frunza said...

Mi-a placut mult "Viata secreta a albinelor". "Copila de zapada" e pe lista mea, am citit o recenzie la ea pe un blog, dar nu mai stiu unde. "Sub aceeasi stea" e la mine in biblioteca de anul trecut, o am de la traducator si tot n-am reusit s-o citesc. De Jostein Gaarder citesc acum "Fata cu portocale", sa vedem daca trec mai departe la alt titlu dupa ce o termin pe asta. Foarte frumoase titlurile alese de tine! Musai sa citesc "Eleganta ariciului", mi-a trecut prin maini de mai multe ori si am tot daruit-o mai departe.

Zu said...

@Laura: Chiar am avut un an bun, cu prada bogata :D, fix genul de carti care imi merg la suflet. Pe toate le recomand, "Copila de zapada" si "Sub aceeasi stea" poate cel mai rapid. Ah, nu... si "Eleganta ariciului" e faina, faina. Cum e "Fata cu portocale", o recomanzi?

Laura Frunza said...

Nu stiu ce sa zic de Fata cu portocale, o recomand si nu prea. Avantajul ei e ca se citeste repede si daca nu-ti place nu te oftici ca ai pierdut mult timp cu ea. Mi-am pus ideile intr-un articol, iti las linkul in mesaj privat pe facebook :)

Zu said...

Multumesc, o las pe post de rezerva, am deja o lista intreaga cu diverse titluri la care poftesc, toata campania asta mi-a dat idei :D.