28 June 2013

Surprizaaa!

De o saptamana incoace anexa ma ameninta cu o surpriza. Obosita, stresata si nedormita, nu l-am bagat in seama. Sa fie la tine, ca mie daca imi lasi 5 minute de somn in plus imi faci deja un mare bine, bodoganeam eu in gand. Ieri imi zice ca vine surpriza si ma zoreste catre casa dupa o plimbare cu cea mica. Doar ca ieri toate se precipitasera: el a descoperit ca trebuie sa plece din oras cu noaptea in cap (trenurile catre orasul lui de bastina sunt putine si la ore imposibile) si eu urmam sa raman singura cu copila, el isi facea bagajele, eu ma scursesem pe podea... asa ca nu m-am gandit prea mult la surpriza asta care urma sa ajunga singura la noi acasa, la ceas de seara. Dupa care m-a informat ca o sa coboare ca sa aduca surpriza si, pam-pam, m-am trezit ca sotul meu vine inapoi cu cineva. O femeie, tanara. Mda, stiu si eu ca faza asta cu alta femeie adusa acasa nu suna de obicei prea bine, dar turns out ca e kinetoterapeut si venise in sufrageria noastra ca sa imi faca mie masaj (remember this?).

Aaaa, bon. Asa da. Azi sunt cu toate oasele asezate la loc si mult mai putine dureri in locurile obisnuite - unele noi, da, ca au inviat niste muschi intrati in hibernare - si ma misc mai usor. Bon asa, place la mine, se aproba surpriza.

27 June 2013

One in a million


Masina aceasta e parcata mai mereu pe langa blocul meu. Un vecin... Nu-i dau numarul, dar da, cele trei litere de la final sunt AXL :D. Mi se pare grozav si ma intriga teribil faptul ca cineva si-a imprimat  logo-ul Guns sa-l puna pe masina , ba chiar si-a si luat numarul in tema, mai ales ca vorbim de anul de gratie 2013, deh, alta muzica e la moda. Nu stiu cine o conduce, nu-i stiu povestea, dar pe mine ma face sa zambesc de fiecare data cand o vad :D ...

26 June 2013

Vechituri

Azi e o zi frumoasa. Serios, a plouat, afara e tare placut, eu o sa stau mai mult prin parcuri si toate cele cu copila asa ca va las tot cu mine: o scriere mai veche, de scuturat nitel de praf (o discutie de ieri mi-a amintit de postarea aceasta) Photoshopul*, doamnele şi jurnalismul

Si pentru pastila de cultura:
Holbein, Ambasadorii: mesaje ascunse într-un tablou 
Etimologie savuroasă
Recenzie: Lumea văzută de Garp

Enjoy! Si... "ne vedem joi, ne vedem joi"... :D

25 June 2013

Cat de sus poti sa sari?

Azi e marti. Nu e o zi prea optimista iar eu sunt oricum teribil de obosita - n-a fost un weekend grozav nicidecum. Pentru doza mea obisnuita de optimism reveniti dumneavoastra zilele urmatoare, azi avem vreme innorata, cu averse pe alocuri.

Asta pentru ca sunt intr-o perioada in care viata imi testeaza limitele. Cu febra de 39,8 a copilei si nopti in care s-a trezit ingrozitor de des sau pur si simplu nu a mai vrut sa se culce ... cu dimineti la ore imposibile... cu coloana si tot corpul fortate la maxim pentru ca nu, nu e de ales, asta este (ma intreb oare cand fac poc?)... si cu caldura asta insuportabila de ma simt prizoniera in propria-mi casa, legata pe vecie de aerul conditionat. Si asta e doar varful icebergului, iar cum teoria mea este ca "asta e, strangi din dinti si mergi mai departe", la intrebarea "cat de sus pot sa sari" eu sar, ce sa fac. Suficient de sus.

Ah, si da, cam asa:

21 June 2013

My two cents

Cred ca un om informat face cat 10. Si ca daca tot se intampla ceva cu tine, mai bine sa ai habar ce. Sa te documentezi, sa verifici, sa intrebi in 7 surse. Mai ales cand e vorba de sanatate, de viata ta si a celor dragi.

Mai cred insa ca daca nu ma dedic serios acestei activitati, oricata documentare fac eu, nu am cum sa suplinesc ani intregi de studii. Nu sunt medic si nu o sa fiu, nu ma erijez in unul. In capul meu medic inseamna ani de invatat plus ani de practica, de vazut mai multi bolnavi, mai multe cazuri, mai multe simptome decat ce pot sa vad eu: pe mine, familia mea si ce scrie pe net. Experienta unui medic bun si tot ce inseamna studiile lui nu se compara cu asta.

Ca si medicina are ciurucurile sale - oh, da, le are. E bine sa alegi cu atentie la cine te duci. Si sa verifici, cu capul si cu alea 6 alte surse din cele 7 amintite mai sus. Medicul nu e zeu. Dar e un profesionist a carui meserie e asta. Si da, meseria de medic vine si cu bune si cu rele, un medic prost strica enorm iar un medic bun va face minuni.

De aici insa pana la a crede pe oricine pe net e o distanta. Iar de aici pana la a publica orice remediu mi-a facut (sau mi s-a parut ca ca) mi-a facut mie bine pe net e alta distanta, una si mai mare. Ma sperie partea aceasta, eu nu imi permit asa ceva si mi se pare inconstienta pura. Ce publici poate fi luat de bun de altcineva si aplicat ca atare, ii poate afecta major viata,  ii poate chiar lua viata lui si/ sau celor dragi.

Nu stiu unde se pune egal intre o profesie asumata si simpla dorinta de a te informa pe un subiect. Nu imi e clar unde se trage linia, e clar ca avem nevoie sa mai luam si noi din fraie in mana, insa linia asta e atat de fina incat trebuie mers cu foarte mare grija in lungul ei. Si e o responsabilitate pe care nu ar trebui sa si-o asume oricine. Pentru ca poate face rau, in ciuda bunelor intentii.

------------

Cred si ca am o voce, o opinie (sau mai multe :D) si dreptul sa le folosesc. Plus un blog. Insa asta nu echivaleaza cu o facultate de jurnalism. Oricat ma invart si ma sucesc, eu sunt tot designer, partial blogger si nu, asta nu ma indreptateste sa pun semnul egal intre mine si un jurnalist. Nu fac anchete in numele nimanui, nu reprezint pe nimeni, nu m-a pus nimeni aici ca reprezentant al cuiva. Sunt un om cu un blog. O mama cu un blog, daca vreti, ca se pare ca facem diferente pe nise :D. Si e usor sa denigrezi, sa afirmi lucruri pentru care nu trebuie sa raspunzi apoi in fata nimanui, e usor sa asmuti masele si sa te erijezi in formator de opinii cand nu, nu e musai sa-ti si sustii vorbele cu dovezi si sa iti asumi cu adevarat responsabilitatea pentru ce ai scris.

Mai cred ca granita e si aici fina. Ok, nu toti jurnalistii sunt buni si oricine se poate reorienta profesional. oricine poate deveni profesionist in adevaratul sens al cuvantului pe un domeniu fara sa fi facut musai studiile respective, sa nu exageram, nu facultatea e musai. Dar asta nu inseamna ca oricine are blog e jurnalist.

------------

Am facut o facultate. Am o meserie, am acumulat si ceva experienta. Acolo ma pot exprima chiar stiind despre ce vorbesc. Si asa cum nu e ok sa vina cineva care nu are treaba cu designul si sa imi spuna ca si nepoata lui de 5 ani face un logo, nici sa te transformi in medic si jurnalist nu e asa de simplu. Nu e imposibil... dar... mai usor cu pianul pe scari!

19 June 2013

Cum alegi gradinita - lista de intrebari

Cititorii intreaba, eu raspund :D. Primesc destul de multe mail-uri cu diverse intrebari pe teme de parenting si deseori e vorba despre cautarea unei gradinite. So, iata lista mea completa cu intrebarile/ ideile ce ar putea interesa - stiu ca e o lista care va face orice mama cu copilul deja la gradinita sau la scoala sa rada cu lacrimi, asa ca precizez de la inaltimea "experientei" mele de mama de copil de 4 ani si ceva: nu exista gradinita perfecta, nu se vor putea bifa toate dorintele, de multe ori vi se va spune ce vreti sau da bine sa auziti. Doar ca stiu cum e sa cauti o gradinita, sa nu ai idee ce si cum, sa iti doresti tot ce e mai bun pentru cel mic si sa ai mii de spaime neclare si stiu ca aceste intrebari ajuta, dau un sentiment de siguranta.

Cum alegi gradinita: la ce sa te uiti, care sunt detaliile de care trebuie tinut cont si ce fel de intrebari poti pune... cam asta cuprinde lista de mai jos, o compilatie de idei pe care zau daca mai stiu de pe unde le-am tot adunat la vremea respectiva - e lunga si fiecare e liber sa isi aleaga din ea ce il intereseaza, sau sa le ordoneze dupa prioritatile proprii, poate chiar sa adauge altele noi, zic eu ca e doar un punct de plecare pentru fiecare:


Amplasare, constructie, amenajare
Distanta fata de casa/ birou/ etc (eventual mijloace de transport in comun, posibilitate de parcare).
Cladire noua / cladire veche - cum arata?
Termopan/ izolata termic/ tipuri de incalzire/ aer conditionat vara ?
Camere mari, luminoase? Aerisite, amenajare prietenoasa sau nu, ordine etc
Curte mica/ mare, cu iarba/ beton/ dale speciale etc?
Etaj/ scari protejate sau nu/ orice pericol de accidentare... pereti reci (exteriori) in partea in care va dormi cu capul iarna/ mansarda care se incalzeste vara etc.
Tipul si numarul jucariilor: putine/ doar plusuri/ jucarii educative/ par sa fie folosite sau nu.
Mobilierul e potrivit pentru copii, la dimensiunea lor... e sigur?
Bodyguard? Interfon la poarta? Cum se intra in cladire?

Gradinita, organizare, functionare
Cat de veche, in ce an a fost infiintata?
Acreditata (sau autorizata)?
Au schimbat sediul de cand s-a infiintat? E posibil sa se mute?
Care este filozofia gradinitei, metoda aleasa?
Cum e atmosfera? Ce fel de zgomote se aud in gradinita: se tipa, e haos ?
Este deschis tot anul?
Cum sunt impartiti? Care sunt grupele de varsta?
Cati copii sunt intr-o grupa? Care e cifra maxima?
Cate educatoare/ persoane sunt la o grupa?
Ce tipuri de program au (lung/ scurt etc)?
Ce program au (de masa, de somn)?
Unde dorm? In sala de mese, in sala de activitati? Pe ce dorm (paturi, saltele)?
O educatoare preia o generatie si o duce de la grupa mica pana la cea mare sau sunt impartite pe grupe?
Cum ii pedepsesc/ disciplineaza? (e important de aflat ce gandesc ei despre asta)
Cum se mediaza conflictele intre copii?
Ce fac daca plang, ce fac atunci cand cel mic nu vrea sa doarma, cum ii recompenseaza?
Cum se evalueaza progresele copiilor?
Ce trebuie sa aduci? Haine de schimb, scutece, pijama, prosop, servetele umede etc.
Cum se procedeaza cu scutecele si servetelele umede (se pun la comun sau nu)?
Cu ce ii transporta (chiar daca nu au inclus transport, la teatru sau in excursii tot merg cu ceva)? Au scaune speciale de copii, cum se face?

Costuri
Ce este inclus in cost? Cat se poate adauga/ costa activitatile optionale?
Daca au transport, este gratuit sau contra cost?
Alte costuri posibile: taxe pentru serbari, excursii, taxa de inscriere etc.
Care este politica pentru zilele in care copilul lipseste?
Cum se face plata si in ce zile ale lunii?

Personal
Ce pregatire are personalul (studii, calificare, experienta)?
Ce vechime are personalul (de cat timp sunt in acea gradinita/ exista fluctuatii de personal)?
Educatoarea care se va ocupa de copil, cea de la grupa lui - ce fel de persoana e, ce studii are, ce temperament, ce experienta, ce metode foloseste? De vorbit cu ea.
In cate schimburi se lucreaza?

Meniu
Mancare preparata de ei, in sistem catering etc? Nutritionist?
Poti vedea meniul saptamanal (eventual trimis pe mail)?
Cate mese se dau pe zi? Exemple de meniu, gustari etc.
Se poate gati la cerere o mancare speciala (de ex. are diaree si tb sa manance numai morcovi si orez sau are o alergie la ceva)?
Daca nu mananca singuri? Daca mananca pasat?
Ce mancare se accepta din exterior? Cum se procedeaza in cazul aniversarilor, cand parintii aduc diverse torturi?

Activitati
Pe ce se pune accentul (limbi straine, sport, indemanare, comunicare etc)?
Care este programa?
Cate de des sunt scosi afara? Unde?
Cum e structurata ziua: invata doar dimineata sau si dupa amiaza (in unele gradinite dupa amiaza se joaca, pana cand vin , in altele unesc grupele, sub supravegherea unei singure persoane).
Activitati suplimentare/ optionale?
Merg in tabere cu ei/ la teatru/ muzee/ ZOO/ la diverse fabrici etc.?
Cat TV/ computer (desene sau muzica de pe YouTube, pe laptop)?

Sanatate, igiena
Exista medic/asistenta medicala la grupa - cu ce pregatire/ vechime in gradinita/ experienta? Se face control medical saptamanal - triaj?
Te intreaba/ anunta daca ii dau medicamente etc?
Daca in gradinita apar boli contagioase etc. se informeaza parintii?
Au vizite la dentist, oftalmolog, psiholog, logoped etc?
De observat igiena in gradinita - vizitatorii poarta papuci de unica folosinta etc.
Cat de des sunt schimbati? Sunt pusi la olita?
Folosesc prosopul fiecarui copil/ prosoape de hartie etc
Cum se spala lenjeriile si cat de des.

Relatia cu parintii
Cum poti afla ce a facut el peste zi (de la cat la cat a dormit, cat a mancat, la ce ore a fost schimbat, daca a facut kk sau doar pipi, daca a fost vesel sau trist, etc)?
Cum se mentine legatura cu parintii? Sedinte/ activitatile trimise pe mail saptamanal/ poze de la toate activitatile/ un caiet saptamanal cu ceea ce s-a facut etc.
Poti cere tu sa se organizeze intalniri, macar cu educatoarea?
Se organizeaza activitati cu parintii?

18 June 2013

Aplaudati, tovarasi!

Cine a prins ceva din perioada comunista stie prea bine cum se petreceau lucrurile: se aplauda mult si la comanda. Cu entuziasm fortat se remarca fiecare gest, cat de mic, al marelui conducator.

La noi in casa s-a intors "vechiul regim". Copila aplauda mult si des, cu un zambet luminos pe fata. Contrar primei impresii, aplaudacii suntem insa noi, caci bebeluna asteapta intotdeauna si raspunsul, musai sa vina, ce conteaza ca abia ai terminat aceeasi actiune, dubla nr. 1539. Cand domnisoara se opreste din ce face, iti zambeste laaarg si incepe sa-si loveasca manutele alea mici moarta toata de fericire ca poate "comunica", cine naiba esti sa te opui? Asa ca am devenit o mare familie de foci entuziaste care aplauda voios. La comanda bebelunei, un bot de om - raza de soare, topita toata de incantare.