18 December 2013

Problema cu Mos Craciun

Eu cred ca parintilor nostri le era mai usor sa intretina mitul asta. Mie imi e din ce in ce mai greu si ma lovesc de problema "scenariului" imbatabil. Am mii de dileme, ma omoara Mosul asta! In secolul informatiei si al vitezei si al marketingului agresiv eu nu stiu ce sa mai zic si ce sa mai fac in asa fel incat mitul construit de mine sa fie unul credibil. Mereu am senzatia ca intrebarile lui imi vor demonta butaforia in doi timpi se trei miscari, asa ca ma chinui sa fiu cu 3 pasi inainte dar e greeeeu sa mai fiu constanta si coerenta in  sceneta asta cu Mos Craciun.

Pe vremea mea Mos Craciun aducea - magie pura -  si bradul gata impodobit, in fata caruia ramaneam vrajita. Acum in alte case mergem in vizita si sunt brazi inca de pe 1 decembrie. Sau copiii povestesc cum au impodobit ei brazii cu parintii. Nu mai zic de faptul ca oriunde te duci in oras gasesti un brad impodobit si un Mos la colt de strada (ok, cu asta e simplu, doar Mosul ALA sin seara AIA e cel real). Doar ca, una peste alta, eu ce sa-i mai spun copilului? Mosul asta nu stie ce face, la unii aduce bradul impodobit, pe altii ii lasa sa-l faca singuri???

Cand vine Mosul? La unii vine la pranz, la unii seara, la altii dimineata, m-am ametit si eu. Si unde vine, ma rog? Ca eu am vreo x adrese, ba chiar in unii ani nu suntem acasa, ci in orasul sotului - cum vine asta, Mosul vine dupa noi acolo? Ahaaa, bon, dar cui ii aduce cadouri? Doar noua (4) , familiei mele, familiei lui, tuturor, nimanui... eu ce pun sub brad si ce ii explic copilului cand ne vedem cu cineva drag si eu scot "din neant" alt cadou care nu a fost sub brad, ma rog? Plus ca lista asta a "cine mai primeste cadou" pare sa se schimbe in fiecare an, in functie de orasul in care suntem si persoanele cu care ne vedem - Mosul nostru e varza, nimic nu stie!

Aaaa, si ambalajelee... Pitesc toate prin casa ca apucata, chiar si hartiile de ambalaj :D - si mi-e tare teama ca o sa uit intr-o zi si o sa ambalez altceva taman cu hartie ca "aia" in care a venit cadoul de la Mos. Sau ca ambalez un cadou care nu a fost sub brad fix cu hartia "aia". Parca si vad: "aaaa, avem hartie la fel cu a lui Mos Craciun!". Prea multe de tinut minte, zau!

Plus ca fiecare ii zice ceva, din fiecare parte aude alte idei, pana si din reclamele de la televizor primeste alte informatii (in functie de unde se duce afla ca Mos Nicolae ba aduce doar dulciuri, ba i se nazare sa puna si jucarii)... e naucitor si pentru mine si toate variabilele astea sunt prea greu de controlat. Iar cu tehnologia moderna deja mi-a cerut sa-l sunam pe Mos sa-i explice el direct cam ce isi doreste - ok, asta e simplu, i-am explicat ca nu ii stie nimeni nr de telefon, altfel l-ar suna toti copiii si toata ziua ar sta la telefon in loc sa isi faca treaba cu listele si jucariile... dar apar intrebari pe care noi nu le puneam, e o provocare si asta :D.

Nu mai spun ca la noi intra in discutie si "Ingerasul", ca la jumatate din familie cadourile vin de la Mos Craciun si la jumatatea cealalta le aduce Ingerasul. E ametit complet, ultima data mi-a explicat ca el asteapta cadouri de la Mos Nicolae, Mos Craciun si Ingeras - trei randuri de cadouri, vai mie, trebuie sa insist cum ca Mos Craciun e tot una cu Ingerasul, mama.

Si nu prea mai e nimic magic in cadouri - sunt fix marcile de la magazinul din colt, ce chestie, Mosul asta cumpara si el din supermarketul asta! Nu mai e ca atunci cand  vedeam portocale si banane doar la ocazii speciale iar asta facea din Craciun un eveniment deosebit. Sau cand cereai "un cal de jucarie" (fara marca sau alte detalii) si primeai unul minunat, cum nu mai vazusesi in veci in magazinele din oras, dotate cu papusi aradeanca si inca vreo trei chestii de plastic, nu ca acum cand ceri "a saptea figurina din seria Lego, colectia Heroes".

E tot mai greu de intretinut misterul asta. Ar trebui sa fie fun, magie, bucuria de a darui si placerea de a face cuiva o surpriza... nu sa ma chinui sa tin in picioare decorul scenetei de Craciun si sa tot carpesc mitul pe la colturi...

8 comments:

Anonymous said...

Io zic sa nu minti copiii, toata lumea stie ca Ingerasul e diferit de Mos Craciun si vine de Anul Nou. Deci, da, trei cadouri :D

Zu said...

Stai, ca ma incurc: la sotul meu vine tot de Craciun. In loc de Mos Craciun, adica face fix ce face Mos Craciun doar ca i se spune Ingeras... Eu asa stiu si am vazut pana acum.

Piersi said...

La mine e primul an la gradinita. Ma si gandeam azi dimineata cum ii explic eu ca vine Mosul vineri la sernare si mai vine si noaptea pe 24 cand doarme el. Vorba ta, tre sa tin minte ce mint :-)

Simona said...

Nu poti cumva sa-i explici ca Mosul e un tip destept care le cam stie pe toate? Adica stie ce cadouri si cui sa aduca, in functie de unde va aflati atunci, stie care copii vor sa-si impodobeasca bradul singuri si ii lasa, dar stie ca altora le-ar fi mai greu, asa ca pentur ei il aduce deja impodobit, si-asa mai departe, stii tu sa improvizezi :-)
Noi am avut noroc, anul asta eram intr-un magazin cand Emmy l-a vazut pe Mos indepartandu-se in timp ce spunea "ho ho ho" si a dedus singura ca mai are inca de cumparat cadouri pentru copii, ca doar de unde sa le cumpere si el, decat de la magazinele de unde cumparam si noi ce ne trebuie... Elfii fac si eu jucarii, dar n-au destul loc acolo la Pol si la un moment dat ar face si ei o pauza de ciocolata calda pe frigul ala, nu toata ziua sa faca jucarii... Daca esti destul de evaziva, imaginatia copiilor umple spatiile goale :-))) Eu am aflat la 6 ani ca nu exista Mosul, cand am prins-o din greseala pe maica-mea impachetand in bucatarie, dar i-am spus ca prefer sa mai duc magia cu mine niste ani, sa ma minta frumos :-) Si eu la randul meu am tinut sarada pentru verisoarele mai mici, inca o si ajutam pe matusa-mea la ascuns cadourile :-)

Oana said...

N-as putea fi mai de acord, chiar nu mai am nimic de adaugat, doar subscriu :)) de anul trecut au inceput sa ma enerveaze toti Mosii de peste tot!!
sincer nu mai am nicio energie sa intretin treaba cu Mosul, asa ca daca s-o termina, aia e..e prea greu sa tin piept avalansei de Craciun!:)

Zu said...

@Piersi: al meu a dedus ca Mosul a venit la gradi. Acum asteapta ingerasul...

Zu said...

@Simona: buna idee, o sa le pun pe toate in carca Mosului :-)). La noi era foarte frumos de Craciun si tot asa, fratele meu mai mare a aflat si a tinut secretul, nu mi-a spus - era f fain ca se prefacea si el cu ai mei...

Zu said...

@Oana: da. cam asa ;-)))