06 September 2013

Spitalul Filantropia - spitalul nasterilor mele

In luna in care am lipsit am fost invitata sa vizitez Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, care implineste anul acesta "200 de ani de functionare neintrerupta ca spital si 130 de ani  de existenta pe piata serviciilor de obstetrica-ginecologie din Romania". Iata o vizita pe care im pare rau ca nu am apucat sa o fac, mi-ar fi placut sa merg, chiar eram curioasa sa vad spitalul cu alti ochi si alta liniste in suflet, pentru ca de spitalul acesta probabil ca am sa fiu legata sentimental pe vecie: aici s-au nascut copiii mei. Amandoi. 2009 si 2012.

Am sa incerc sa nu devin, of, sentimentala ca o carpa (:D), doar ca am deschis astazi pozele primite pe mail si, well, mie imaginea aceasta:

  imi aduce aminte de:





 iar aceasta
ma face sa ma gandesc la:

M-au lovit amintirile. Realitatea e ca eu nu am ales spitalul, ci doctorul. Si ca dupa ce citisem niste articole pe net, impresia mea era ceva de genul "la stat e oribil, murdar si te calca lumea in picioare, esti fericita sa nasti si sa ajungi acasa" dar, bon, imi ziceam ca oi trece eu si prin asta. Nu a fost asa. Ok, nu sunt experta in domeniu si nici nu pot face comparatii intre maternitati, iar o nastere e oricum ceva ce nu poti numi chiar 'usor si relaxant" :D,  insa chiar am avut parte de multe surprize placute.Si da, m-am intors in acest spital si pentru a doua nastere. 

Dincolo de faptul ca am avut incredere in doctorul meu, Filantropia a fost o alegere buna pentru mine. Ca mai sunt de corectat/ reparat/ imbunatatit, da, mai sunt, sigur, insa e un spital pe care, tinand cont de contextul in care traim, l-as recomanda mai departe. Ceea ce imi aduce aminte ca eu am si avut noroc la prima nastere, a fost renovat fix cand eram eu insarcinata, imi aduc si acum aminte cum i-a taiat panglica inaugurala si spuneau la tv ca este unul dintre cele mai modern dotate spitale de stat din tara. La a doua am putut observa "mai pe indelete" unele lucruri si sa compar - prima data totul si mai ales operatia a fost un tavalug... Si cum prea totul e catastrofa si scandaluri, poate ca e bine sa mai prezentam si surprizele placute, da, pastrand totusi o viziune realista, insa lucrurile bune merita si ele spuse. 

Pe scurt, in Filantropia n-am avut parte de scene de groaza cu oameni acri, dimpotriva, majoritatea angajatilor sunt binevoitori. Am avut parte de surprize placute, eu, cea care se astepta la sloiuri de gheata - de la liftiera amabila pana la cele care aveau grija de copii... si erau o groaza de ture a cate n angajati acolo (da, in 2012 parca erau vizibil mai putini :-( ) - sigur ca tin minte si personaje negative care mi-au lasat un gust amar, insa mie mi-au parut a fi ele exceptiile iar asta a reprezentat un mare plus pentru mine... Au glumit cu mine, cand am cerut sfaturi am primit, am fost incurajata sa interactionez cu copiii mei, lasata sa ii iau in brate, la prima nastere doctorita neonatoloaga (diferita la fiecare copil) m-a sfatuit sa incerc macar sa-l pun la san inainte de fiecare masa (era inca foarte mic si nu prea avea putere), am putut sa-mi aduc de acasa pompa de san si mi-o sterilizau si o aduceau la fiecare masa, incurajandu-ma sa-l hranesc macar cu laptele meu, chiar daca prin biberon. Asta despre alaptare: nu sunt experta si nu stiu clar tot ce ar fi trebuit sa fie, insa pot sa spun cam ce s-a facut la ambele mele nasteri. Ah, si mi puteam vizita copilul de cate ori doream. Prima data nu cred ca era si nici nu s-a pus problema de rooming in, insa a doua oara nu numai ca mi-au adus-o in camera la cerere insa am auzit-o pe doctorita neonatoloaga, extrem de simpatica, mare militanta pro alaptare (!!!), cu o voce usor de recunoscut pe holurile spitalului si care, culmea, parea sa ma tina minte de la prima nastere, cum trimitea asistentele cu copiii in saloane "sa mai stea cu mamele lor" (:D).Altfel, legat de alt subiect de groaza, in Filantropia e curat si se face curat iar prima data am avut (cred) o rezerva cu doua paturi (facusem preeclampsie, am stat o vreme la terapie intensiva, apoi m-au mutat nici eu nu stiu bine unde, eram cumva "mutata" dupa copil care a stat o vreme in incubator) si baia, comuna intre doua rezerve, era curata. Avea si dus, tin minte ca m-am uitat cu jind la el :D. A doua oara am avut rezerva, luata in cauza aerului conditionat (am nascut vara) si pot sa spun ca am iubit rezerva aia. Si patul cu telecomanda!
Cel mai mult pe mine m-a interesat sa imi stiu copiii in siguranta si sa le fie lor bine, iar pe partea aceasta a fost bine. Eu sunt nascuta in sistemul in care m-am nascut, sunt relativ invatata cu diverse si le mai iau si ca atare, insa pe ei sa ii stiu pe maini bune, in conditii bune. Nu am termen de comparatie insa noua Filantropia ne-a purtat noroc, am fost fericita si linistita in cele din urma (prima nastere a fost cu peripetii), totul a fost bine cand s-a terminat cu bine, aici am revenit pentru a doua nastere, e spitalul la care ma voi gandi mereu cu drag si o urma de nostalgie. Aici am devenit eu mama, aici si-au inceput copiii mei drumul in viata, aici s-au petrecut pentru mine clipe pe care nu am cum si nu vreau sa le uit. Sunt subiectiva si emotiva, deh.

3 comments:

Carmen said...

In primul rand felicitari pentru cei 2 bebei, sa fie sanatosi, voinici si fericiti. Voi naste si eu in curand la spitalul Filantropia, si as avea o intrebare pentru o mamica ce a nascut acolo. Ai amintit de rezervele individuale (din ce am citit pe site-ul lor costa 90 euro pe noapte). In schimb saloanele pentru 2 persoane, sunt contra cost? Iti multumesc frumos pentru raspuns si multa sanatate va doresc!

Zu said...

Nu stiu cum e acum, insa acum... 5 ani eu nu am platit. Imi pare rau ca nu stiu mai mult, dar e posibil ca aceste saloane sa fie doar la zona cu incubatoare, atunci a fost o nastere cu probleme si am fost trasferata direct acolo de la terapie intensiva, tin minte ca era alt etaj fata de "celelelte" nasteri. Cel mai bine e sa intrebi la spital, vezi ca au si cursuri gratuite pentru parinti (si stiam ca daca tatal face acel curs si arata diploma la work mai are dreptul legal la niste zile libere). Nastere usoara, sa fie totul bine! :D

Anonymous said...

Buna, ne poti spune cu ce medic ai nascut?