09 September 2013

De ce sustin protestele - Rosia Montana

Ieri seara au trecut pe sub geamul meu. Eram singura acasa, pazind copilul de 1 an care dormea dus. Mai bine de jumatate de ora m-am uitat la masa compacta de protestatari... 8, 10, 15 mii de oameni - sa fie cati vreti voi, important e ca sunt tineri, tinerii din generatia mea, cei care muncesc, cei care platesc taxele si impozitele, cei care isi duc viata corect si curat in tara asta. Pe biciclete, cu copii, fara sa agreseze nimic si pe nimeni, fara acte de vandalism, m-am uitat la ei cum trec manati de o energie incredibila - le-a ajuns si au iesit pe strada. Generatia mea, cei ca mine.

E vremea lor. A noastra.

Nu sunt experta in subiectul Rosia Montana, recunosc, nu stiu toate detaliile. Punand insa lucrurile in balanta: care este beneficiul nostru? Hai sa formulam intrebarea altfel: de ce sa  sustinem proiectul acesta? Ce ne aduce el bun? Mda... mai nimic. Nu ne prea putem declara incantati de aceasta mareata oportunitate, poate sa ramanem doar indiferenti si neutri... In schimb daca protestele acestea reusesc sa impiedice proiectul Rosia Montana, daca ele au un rezultat clar... asta da raza de speranta! Inseamna ca uite ca putem, ca vocea noastra conteaza: lumea (tinerii ) a iesit in strada, s-a mobilizat, s-a saturat suficient incat sa se adune seara de seara si sa militeze iar un esec in acest punct inseamna sa le spunem LOR ca pot sa faca ce vor in tara asta si sa ne intoarcem NOI in scorbura indiferentei si disperarii in care ne retrasesem pana acum. Un rezultat pozitiv al acestor proteste inseamna mai mult decat impiedicarea unui proiect in fata caruia e oricum greu sa te entuziasmezi, sa fim cinstiti - inseamna un semnal trimis LOR si speranta pentru NOI. Inseamna ca putem, ca avem o voce si ca vocea si actiunile noastre conteaza. Ca NOI contam.

Miza e fantastica. Daca iese, atunci nu mai exista limite (lucrurile ar putea fi abordate altfel, de exemplu problema mersului la vot - e altceva cand ai vazut si ai inteles ca vocea ta conteaza), insa daca nu merge data viitoare iesitul in strada nu va ma fi o varianta valabila, o arma suficient de puternica. Si ce urmeaza dupa "am iesit in strada si degeaba"? Sper ca nu "ultimul stinge lumina"...

Precizare: n-am scris despre principalele argumente contra proiectului Rosia Montana, sunt deja cunoscute, insa da, ele reprezinta motivul pentru care eu oricum nu il sustin.

2 comments:

Anonymous said...

Da, se poate. Te asteptam si pe tine la protest:)

O colega de generatie, platitoare de taxe:)

Zu said...

Mie imi e frica de decizia lor asa ca nu renunt asa usor...