25 April 2013

Under pressure (despre maternitate)

Iar s-au inflamat spiritele privitor la cezariene versus nastere naturala, totul pornind de la cateva articole aparute recent. Teoretic ar trebui sa lasam caravana sa treaca si cainii sa latre, de ce sa scriu si eu pe subiect? Pentru ca exista presiune, prea multa presiune indirecta pusa pe umerii mamelor si, culmea, am simtit-o si eu. Nu la prima nastere ci la a doua.

Sunt prea multe cezariene in Romania facute din comoditatea medicului. Corect. Exista prea putina informatie pe subiect. Corect.

In cazul meu, ca sa fie lucrurile clare de la inceput: imi e frica de durere rau-rau. Acum imi dau seama ca doctorul imi vorbea implicit despre nastere ca despre una naturala, asa ca nu pot decat sa deduc de aici ca se astepta sa nasc natural, la fel cum au nascut cele doua persoane pe care le si stiu, paciente ale lui. Natural. Si eu am decis sa nasc natural, am zis ca asta este, om vedea, atatea femei trec prin asta si nu mor, hai si eu. N-a fost sa fie, a fost cezariana de urgenta, preeclampsie... lucrurile s-au transat scurt si rapid. Insa daca ma intreaba cineva cum e cu cezariana, am sa-i spun cam ce am scris aici.

Si opinia mea este ca femeia are dreptul sa aleaga, fiind insa bine informata in prealabil si da, e loc si nevoie de informatie despre nasteri.  Cu bune si rele, caci nici nasterea naturala, mai ales in conditiile de acum de la noi nu este floare la ureche, dimpotriva, poti auzi povesti de groaza asa ca e de inteles de ce se tem multe persoane... dar nici cezariana nu e calea fara de durere de care vorbeste toata lumea. Insa tonul face muzica, a te pozitiona in favoarea unei nasteri naturale si a milita pentru aceasta nu ar trebui sa insemne automat sa condamni cealalta varianta. Nu stiu, nu am facut "dezbateri" la scoala, dar in capul meu una dintre regulile de baza ar trebui sa fie sa poti argumenta fara sa comentezi negativ despre punctul de vedere diametral opus. Daca argumentatia ta consta doar in a spune ce face prost celalalt si a insista in zona comparatiilor, apai aia nu e argumentatie, ma scuzati, ala nu e dialaog, aia nu e dezbatere. Daca a sustine nasterea naturala inseamna sa spui de ce nu e buna cezariana, normal ca lovesti, degeaba spui tu ca nu doresti sa lovesti in nimeni, n mii de femei se vor simti atacate in decizia sau pur si simplu intamplarea vietii lor care le-a facut sa ajunga la cezariana. Daca vorbesti despre cu cat mai genial/ grozav/ minunat e copilul nascut natural (facand comparatie!!!) si pozitionezi mama ca fiind eroina daca alege o nastere naturala, le vei face pe celalte sa se intrebe daca asta inseamna ca nu sunt mame la fel de bune pentru copilul lor, ups, teren minat si multa-multa presiune!!!

Culmea e ca la a doua sarcina m-am trezit cu toata presiunea aceasta in spate (deh, se dezvoltase netul), cu stresul aferent: fac cezariana, de ce, poate e mai bine sa ma gandesc la o nastere naturala (huh, dupa cezariana, iata ce mama eroina sunt, dar m-am oprit pentru ca mai presus de orice vroiam sa duc sarcina cu bine la final, riscul era la fel ca prima data)... sa alaptez, musai sa alaptez, ce ma fac daca nu pot sa alaptez... si tot asa. O perioada buna de timp m-am chinuit si mi-a fost teama sa spun ca vreau anestezie generala. O vroiam  pentru ca eram speriata, ingrozitor de speriata de tot ceea ce se intamplase la prima nastere si imi era teama de reactia mea, de cresterea tensiunii, de un posibil atac de panica pe masa de operatie... aveam cosmaruri si totusi peste toate acestea plana umbra lui "cum sa fac eu anestezie generala, e ceva rau". Nu aleg bine pentru copilul meu. Sunt lasa.

Mda, asta eram eu, ok, plina de hormoni si poate cam emotiva, insa eu, cea aflata la a doua sarcina si cu un cap destul de... destept :D... pe umeri. Nu ma pot opri sa ma gandesc oare ce simt mamele aflate la prima sarcina, cele care nu stiu nimic, nu vor decat sa faca ce e mai bine pentru copilul lor? Cum duc ele presiunea asta? Ce gandesc cele care au trecut printr-o experienta de tipul x sau y si acum simt vinovatia ascociata cu faptul ca alegerea este cea condamnata?

Si mai e ceva: mi se pare absurd ca am ajuns sa ne justificam. Din momentul in care multe dintre noi ne simtim obligate ca atunci cand spunem ca "am nascut prin cezariana" sa adaugam rapid si precizarea: "eu am vrut natural, dar altfel nu s-a putut" sau ceva similar (u get the idea), ceva e in neregula rau-rau. Un dialog firesc ar trebui sa fie cu "am nascut prin cezariana" punct, completari doar daca discutia merge in acea directie, cu siguranta nu ar trebui sa fie nevoie de "scuze".

Asta daca vorbim despre cezariana, insa putem discuta despre orice alt subiect dintre cele are declanseaza inevitabil razboaie de nedescris intre mame, fie ca e vorba de tipul de nastere, alaptare, cosleeping, carucior... u name it. Se aplica la toate. Presiunea.

Informatia e buna. Comparatia e rea. Condamnarea e si mai rea. Nimeni nu e mai putin femeie sau mai putin mama daca a ales una sau alta.

16 comments:

Unknown said...

Informarea este buna. La informatii si calitatea lor uneori am dubii, dar asta este subiectiva si personala. Dincolo de cantitatea de informatie, buna sau rea, presiunea resimtita de x sau de y este 100% intrinseca. Este propria perceptie asupra deciziilor luate de x sau de y vs acceptarea lor in functie de informatiile cu care intra mai devreme sau mai tarziu in contact.

S-au inflamat spiritele aiurea-n tramvai. Again. Si asta vine tot din "presupuneri" si vorbe puse-n gura altuia. Eu as vrea sa vad unde, scris negru pe alb scrie ca "x este mai mama decat y, pentru ca........", cu link daca se poate, ca sa ii dau una in cap persoanei care a scris cretinatatea asta.. Caci a devenit stindard si replica eterna, daca vrei sa incepi un razboi pe teme de parenting, you name it.

Si e annoying. Este o vorba care spune "I am responsible for what I say, not for what you understand". 100% true

Anonymous said...

Eu trebuia sa nasc prin cezariana; m-am informat despre absolut tot ce presupune acest proces.( chiar si despre cel mai puternic calmant ca sa nu simt durerile de dupa:)).Dar se pare ca Divinitatea avea alte planuri....si mai dureroase:)
Daca ar fi sa dau un sfat in legatura cu orice tip de nastere: sa va asigurati ca raspunde la telefon, la orice ora, medicul in care aveti incredere; m-ar fi ajutat enorm sa fie langa mine o fata cunoscuta intr-un moment atat de intim, intens, dureros.
In rest...multa vorbaraie inutila.
Rox.

Roxana said...

Eu nu inteleg care e problema cu cezariana. De ce e asa rau ca tot mai multe femei cer cezariana pentru ca le e frica, pentru ca nu vor sa treaca prin nastere, pentru ca asa vor ele. Ce importanta are modul in care nasti asupra modului in care iti cresti apoi copilul? De ce e asa oribil sa ceri cezariana pentru ca nu vrei sa nasti natural?

Zu said...

@Bogdana: Eu am simtit presiunea si ma consider o persoana destul de echilibrata si calma (zic eu :D).Si e greu, de aceea am si ales sa scriu, pentru ca este o diferenta intre raspandirea informatiei, ba chiar militarea pentru o varianta sau alta si comparatia sau, mai rau, judecata de valoare. Sper sa se inteleaga fix asta si nu altceva, e la fel cum spui si tu: "what I say..."

Zu said...

@Rox: Foarte corect ce ai spus, uite ca m-ai pus pe ganduri... nici nu stiu ce sfat mi-ar veni sa dau cuiva, probabil sa se informeze in detaliu si sa aleaga ce i se potriveste. Experienta mea cu cezarienele e ceva de genul "incearca sa vezi daca nu ti se potriveste cea naturala mai intai" :D insa nasterea e un subiect foarte complex, delicat si destul de intim, asta e doar ce pot spune eu, la fel cum pana la urma am scris cele de mai sus in ideea ca eu asa am perceput lucrurile, aceasta este perspectiva mea.

Zu said...

@Roxana: nu stiu. Inteleg ca sunt studii peste studii si teorii peste teorii si e loc de discutii nenumarate (si eu am opinii legat de acest subiect :D) insa de la un punct incolo e vorba totusi de o alegere, una pe care mi se pare corect sa o propunem sa fie una informata si da, sa fie decizia femeii si nu a medicului-cel comod (pe care eu nu l-am intalnit de altfel, asa ca discut pe o situatie pe care nu o cunosc), dar atat, o alegere. Sper ca din toate discutiile acestea pro si contra unele nu isi propun la un moment dat sa ii ia femeii dreptul de a alege (informata fiind in prealabil), perspectiva aceasta ma sperie.

Anonymous said...

Daca le e frica de durere si complicatii, de ce nu nasc natural cu epidurala? Epidurala se face cu anestezie locala, nu simti nimic, treci prin nastere fara durere, recuperarea de dupa se face mult mai repede si mai usor , fara complicatii, o operatie implica automat un risc crescut la capitolul asta, si asta e pana la urma cezariana, o operatie. Iti poti alapta copilul si avea langa tine din prima secunda la nastere naturala .
Da, daca se recomanda cezariana pentru ca la un moment dat pe parcursul nasterii s-ar pune in pericol viata mamei sau a copilului , atunci nu este de condamnat, dar nu si daca este aleasa varianta asta din comoditate sau frica de durere. Si nu, nu are nici un efect modul in care nasti asupra celui in care iti cresti copilul, este vorba de cu totul altceva, si anume despre o operatie inutila.
Si nu, nu ar trebui ca mama sa poata alege nastere naturala sau cezariana, ar trebui ca decizia asta sa fie luata de medic tinand cont de desfasurarea sarcinii si de sanatatea mamei, ar trebui ca decizia cum nasti sa fie luata de medic in asa fel incat mama si noul nascut sa fie cat mai putin traumatizati .
Desigur ca toate astea implica un sistem sanitar corect si pus la punct, implica ca asigurarea de sanatate sa aiba o valoare si medicii sa isi faca datoria, sa fie corect platiti si sa nu treaca peste aspectele medicale recomandand o cezariana doar pentru ca din punct de vedere financiar ca medic este mai bine platit la o cezariana ca la o nastere normala . Si desigur si asta este unul din motivele pentru care unele mame aleg cezariana, dai un ban dar esti bine ingrijita, nu te temi mentru viata ta sau a copilului. Un motiv trist, si din pacate prea putin mentionat.

Ioana said...

@Anonymous: De acord cu tine, medicul ar trebui sa aleaga varianta in care mama si copilul sunt cel mai putin traumatizati. Si scuze, faptul ca spui ca dupa epidurala 'nu simti nimic' ma face sa cred ca nu ai incercat-o. Epidurala va fi oprita la dilatatie maxima ca mama sa poata impinge. Daca durerile sunt mai mici sau mai mari decat fara, pot sa spuna cele care au trecut printr-o astfel de forma de nastere. Si cezariana se poate (si se face) cu anestezie partiala, mama fiind constienta pe parcursul operatiei. Refuz sa intru din nou in polemica, insa subiectul asta ma agita de fiecare data, la o concluzie comuna oricum e imposibil de ajuns. Daca e democratie, atunci fiecare are dreptul de a alege - mai mult sau mai putin informat, dupa posibilitatile fiecareia. Inca o cearta pe tema asta nu va schimba realitatea.

Si daca tot suntem la subiect, pe mine una tare ma tenteaza ca la urmatoarea nastere sa incerc o cezariana, ca inca unei 'naturale' nu cred ca supravietuiesc nici fizic, nici psihic.

Anonymous said...

Bineinteles ca am nascut natural cu epidurala,nu ar fi corect sa vorbesc decat din experienta. Deci stiu si care sunt durerile de dinainte de epidurala cu dilatatie 5 si in timpul epiduralei si dupa, simti contractiile cu epidurala dar intensitatea durerilor este ok,plus ca ai la indemana butonasul ala pe care apesi in functie de cat de rau te doare, ca fiecare organism reactioneaza altfel, si da se opreste la dilatatie maxima si nu neaparat ca sa poti impinge ci pentru ca nu te mai ajuta, durerile sunt atroce , dar ti se face un alt fel de anestezie temporara care te ajuta sa treci peste faza cu impingerea bebeului afara, care mie personal mi s-a parut cea mai grea din toata nasterea. Si nu, daca ti se face epidurala bine nu are efecte adverse dupa, pentru a calma durerea contractiilor post natale am primit un banal nurofen.

Roxana said...

Pai Anonymus de ce nu e ok ca mama sa aleaga cezariana din simplul motiv ca nu vrea nastere naturala? Poate ii e teama, poate are alte motive. Cui ii pasa? Si de ce conteaza asta asa mult? Si cu ce drept sa decida exclusiv doctorul metoda nasterii? Si daca mama ramane cu amintiri urate, sechele regrete dupa nasterea naturala e mai ok decat daca ar fi nascut prin cezariana? Nu e vorba de mine aici ci de alte cazuri pe care le stiu. Iar partea cu durerea e realtiva pt ca fiecare organism reactioneaza diferit la medicamente si fiecare are un anumit prag de suportabilitate a durerii. Ceea ce tie poate ti se pare ook, alteia i se pare ingrozitor

Anonymous said...

Nu e ok pentru ca e o operatie inutila , nimeni nu se duce la spital sa ceara doctorului sa i se faca operatie de scoatere a apendicelui de exemplu, un simplu exemplu , doar pentru ca oricum e un organ inutil si tot trebuie scos odata, nu ?
E acelasi lucru , ti se da posibilitatea sa hotarasti tu ca vrei o operatie, cand normal orice operatie e hotarata de medic , venind ca cea mai buna rezolvare a unei probleme de sanatate pe care o ai . Ti se sectioneaza muschii abdomenului inutil, recuperarea e inceata si anevoioasa si nu se mai reface niciodata asa cum trebuie, de aceea e si interdictia medicala de a nu face mai mult de trei cezariene parca.
Nu e ok pentru ca se alege cezariana fara baza medicala, fara ca in majoritatea cazurilor sa se explice exact ce implica asta si care sunt consecintele, nu e ok pentru ca multe mame aleg cezariana cand pot naste natural cu epidurala daca nu suporti durerea.
Si despre ce traume vorbesti tu? Ce sechele si regrete, ce amintiri urate? Asta tine de grija acordata mamei si copilului la nastere, de conditiile din maternitatile romanesti, de sistemul sanitar care e la pamant, moda asta e cezarienelor e data de spitalele private , care considera ca daca tot ti se cere o caruta de bani la nastere macar sa te lase sa alegi cum nasti, si daca alegi cezariana cu atat mai bine, te mai vezi cu ei si dupa nastere pentru controalele post operatorii, plus spitalizare mai indelungata ca de, e de inteles, e o operatie, plus ca poate iti alegi si un pediatru de la ei pentru bebe.
Si da, daca vrei sa fii tratat omeneste si iti permiti financiar , asta ar fi cea mai inteleapta alegere, ceva privat. Si daca esti curajos sa faci un copil, trebuie sa iei in calcul pe langa toate cheltuielile si partea asta de ingrijire medicala, foarte importanta de fapt.
Asta e realitatea din Romania, e de inteles de ce tot mai multe femei aleg cezariana,dar Nu e ok, si NU ar trebui sa fie considerata aceasta posibilitate de a alege ca ceva facand parte din normalitate, ci ca alegerea celui mai mic rau, si NU ar trebui sa sa mearga chiar si mai departe si sa se considere Un Drept , acela de a alege sa nasti prin cezariana, si daca tot poti alege cum nasti cezariana nu ar trebui sa se afle printre aceste optiuni!

Zu said...

@Anonymous: nu stiu sigur, ca nu am trecut cu adevarat prin asta, insa unele povesti despre nasterile naturale la noi implica si multa-multa umilinta, izolare, vorbit urat, brutalitate pana la urma si tot asa. E normal sa iti fie frica de toate acestea.

Dincolo de partea aceasta a discutiei, eu vad cezariana ca pe o varianta a nasterii si asa cum daca ai o problema de sananate de genul... o durere la picior, poti alege cu ce metoda sa o tratezi, pe baza a ceea ce iti recomanda diversi medici: de la homeopatie pana la tratament cu medicamente sau operatie... la fel, cred ca ar trebui sa poti naste in apa, in picioare, culcata, natural, prin operatie, cu epidurala sau fara etc... chiar daca sunt decizii pe care noi doua poate nu le-am lua sau pe care nu le aprobam dar care tin de dreptul femeii/ omului de a alege. Cred ca cezariana ar trebui sa fie unul dintre ele, cu niste conditii insa. Sa se creeze conditii mai degraba pentru nasterea naturala, sa fie incurajata aceasta si descurajata comoditatea mdeicului de exemplu, femeia sa fie bine informata asupra riscurilor si a ceea ce implica fiecare varianta, sa existe consilierea medicului la modul serios etc., discutia e larga.

Asta daca vorbim de cezariana, punctual. Articolul meu era insa mai mult despre presiunea legata de aceste subiecte controversate,cezariana fiind doar unul dintre ele.

Anonymous said...

E plin netul de discutii si pareri petema asta. Si sincer, deja mi se par putin peniibl cei care merg pana in panzele albe intr-o directie sau alta, fara a macar a incerca sa acorde o sansa si celeilalte parti.
Stiu exact ce inseamna si nastere natuurala si cezariana. S le-am ales eu pe amandoua.
Nasterea naturala a fost laprimul copil. Eram absolut convinsa ca voi naste natural si ca voi alapta si ca astama va face o mama buna. Nu a fost asa. Alegerea mea a fost una total gresita. Dupa o sarcina fara nici urma de probleme, am nascut natural pentru ca, nu-i asa, milioane de femei fac asta si nu patesc nimic. Dar uite ca organismul functioneaza ciudat cand te astepti mai putin si eu am avut probleme. Mari. Atfel incat, in urma unei nasteri natural cu complicatii, mi-am pierdut copilul. Nu imediat, dupa 3 luni, dar asta a fost motivul. Nasterea. Cam de rahat, nu?
In fine, cand am primit o noua sansa, in aceleasi conditii de sarcina fara probleme, am ales fara sa stau pe ganduri. Cezariana. Doare, ca doar e taietura, dar copilului nu i se va intampla nimic. Si totul e in regula. Si nu ma scuz nimanui, nu pledez pentru nimic, dar alegerea asta atatde blamata a cezarienei, m-a ajutat sa imi tin copilul in brate si sa il amalaturi de mine. Daca as putea sa ma intorc in timp, as alege cezariana impotriva tuturos sfaturilor.
Am intalnit femei care se simteau superioare ca au nascut natural si pentru care, noi, cezarienoasele, eram un fel de sclifosite care nu suporta durerea. Cred ca as putea sa le dau lectii despre durere. Nu cea fizica, e adevarat.
Anyway, sa nu dau in melodrama, ideea mea e ca e ok sa alegi. E ok sa cosideri ca stii ce e mai bine pentru tine si, mai ales, pentru copilul tau. Si asta nu ma face sa ma simt mai putin mama.

Maria said...

salut

nu stiu daca o mai citi cineva dar eu zic ca ar trebui discutate/supuse atentiei si riscurile nasterii normale, problememe dobandite cu care femeile traiesc din cauza managementului defectuos al nasterii. Adica prolaps, adica rupturi, epiziotomii ratate, fistule etc. Nu cred ca exista la noi in tara protocol in situatiile mai sus mentionate. Asta mi se pare ingrijorator, uneori mai ingrijorator decit riscurile unei cezariene. Pana sa te bati cu pumnii in piept ca ai ales sa nasti normal si ce tare esti tu, vezi sa nu te 'imbogatesti' cu ceva care surpriza nu se trateaza dar iti afecteaza viata de zi cu zi. Nu spun ca se intimpla tot timpul insa cu siguranta daca se intimpla mai conteaza doar cit de dibace esti in cautat pe google. Atat.

Zu said...

@Anonymous: :-( nu imi pot imagina prin ce ai trecut... Adevarul e ca nu poti generaliza si nu poti trage concluzii, fiecare situatie in parte e unica si zau daca inteleg de ce se fac diferentele astea. Sustin informarea si campaniile active pentru informare si descurajarea actului medical decis de comoditatea medicului, insa dezaprob vehement diferentierea aceasta intre mame.

Zu said...

@Maria: eu nu stiu partea cealalta a povestii, nu am nascut natural dar mi se pare ca sunt foarte multe de facut pentru a face nasterea naturala sa fie "mai buna" la noi - cred ca asta e si o cale foarte buna pentru a creste numarul nasterilor naturale pana la urma.