10 March 2013

Keep calm and raise your child

Exista perioade in viata de mama in care intri in groapa depresiei. In ciuda faptului ca iti iubesti copiii si chiar daca ai ce ti-ai dorit, oboseala, tracasarea, rutina se aduna si nu reusesti sa mai dovedesti starea aceasta sumbra. Oricat incerci sa-ti revi in matca, realitatea este ca nu prea mai ai rabdare si nu reusesti sa vezi mereu jumatatea plina a paharului ... Rezultatul este o persoana nervoasa, irascibila, trista, obosita rau-rau si cu o viziune sumbra asupra vietii. Mdap, nu mama de care iti doresti sa aiba parte copilul tau :D.

Vestea buna e ca trece. Motivul pentru care scriu asta e ca sa imi amintesc mie si altora ca "e normal", li se intampla multora. Si ca atunci cand simti ca nu mai poti, ai mila de tine: pune copilul jos, ai grija sa fie undeva sigur si... respira. Da-i o jucarie, da-i doua, da-i sase. Da-i pachetul ala de servetele. Ok, sterilizeaza-l inainte daca vrei... Fa-ti o cafea. Cumpara-ti flori. Rasfata-te cu o prajitura. Sau cu o inghetata. Esti la dieta? Sorry, nu e un moment bun. Renunta la tot ce te incarca negativ, transeaza lucrurile daca te ajuta si concentreaza-te pe ce e frumos in viata ta. Simplifica: du doar cat poti sa duci in acest moment, nu e o perioada buna pentru echilibristica pe sarma sau pentru jonglerii elaborate. Nu te condamna. Nu te complica. Nu te invinovati. Ia-ti o vacanta daca poti, schimba peisajul, schimba ruta pe care plimbi copilul, shimba ceva, rupe monotonia.

Cere ajutor. Respira: inspira, expira. Spune ce simti, dar retine ca si atunci cand spui exact cat de low esti lumea e posibil sa nu sara cu o vorba buna sau o mana intinsa, damn. Cauta solutii pentru tine. Pe cat poti, ia o pauza. Fa sport, citeste, iesi din casa, fa orice te poate ajuta sa-ti pastrezi calmul. Nu de putere ai nevoie, ci de rabdare. Rabdare sa treaca - pentru ca va trece, va trece.

Pana atunci cruta-te si nu iti propune sa faci prea multe. Coboara stacheta si incalca regulile, lasa rolul de wonder woman, esti o woman pe functie de avarie incercand sa supravietuieasca unei perioade grele si nu, nu trebuie sa le faci pe toate si nici sa dovedesti ceva cuiva. Ia-te cu duhul blandetii si tine minte ca astfel de momente exista si sunt normale.

Keep calm and raise your child.

5 comments:

Roxana said...

perfect adevarat!
E urat, dar trece. Uneori un buchet de zambile s=ar utea sa ajute. Sau o prajitura uriasa. Sau o ora in plus de somn
Pupici ALina! Sa treaca repede.

Zu said...

Da, va trece. La mine cred ca s-a suprapus si peste astenia asta de primavara si diverse boli de toate felurile in intreaga familie.

Aura said...

cred ca orice mama a trecut sau trece prin asta. Ca un antidot si ca sa ma concentrez pe lucruruile bune din viata mea am inceput sa scriu pe http://joyacoustics.blogspot.co.uk/.
Blogul meu se doreste a fi o "enciclopedie" de mici placeri, mai ales pentru femei, ca sa ne acem viata cat mai frumoasa. Va invit sa-l vizitati mai ales daca va trebuie inspiratie pentru a trece peste provocari

Miruna said...

A prins bine, bantuie si pe la mine o stare din asta de sfarsit de lume din care nu stiu pe unde sa mai ies. Astept sa treaca. :)

mami said...

Cred ca e ceva in atmosfera, am citit si m-am regasit de parca as fi scris eu. :D Nu stiu altii cum sunt, dar la mine cel mai bun remediu e o pauza, chiar si de cateva ore. Asa ca sun cu incredere mama sau soacra, pasez copilul pe maini sigure si-mi dau log out, macar putin! :D