27 June 2012

Rh-ul negativ (si sarcina)

Nu sunt doctor si nici nu am sa ma apuc sa ma pretind unul acum, asa ca nu vin cu sfaturi medicale sau "what to do" - asta e de discutat cu doctorul personal. Vreau doar sa spun ca e de discutat. Si de avut grija, putina atentie.

Daca nu stiati, ei bine, exista persoane cu Rh pozitiv (marea majoritate) si altele cu Rh negativ (o mica parte, dar nu, nu chiar atat de rara asa ca e oricand posibil ca tu sau partenerul de viata sa aveti asa ceva, daca nu ma insel cam 15% din populatie se incadreaza in aceasta categorie) iar asta conteaza major in cateva situatii in viata. Pe scurt, ca nu mi-s experta, globulele rosii sunt de doua tipuri: din cele care au un element in plus, factorul Rh (Rh pozitiv) si din cele care nu au acest factor (Rh negativ) si de aici si impartirea de mai sus, in persoane cu Rh pozitiv sau negativ (nu ma intrebati ce e cu factorul, ca ma pierd in explicatii cu antigen etc :D). Analiza se face usor si repede, de obicei e bine sa se faca impreuna cu cea pentru grupa sangvina si, din ce stiu, se poate pune un sticker pe buletin care sa contina aceasta informatie despre care spuneam ca uneori este chiar vitala.

Problemele apar cand se intalnesc cele doua tipuri de sange, Rh pozitiv si negativ. Organismul cu Rh-ul pozitiv, cel cu "particula" in plus, nu reactioneaza nicicum cand intalneste sange cu Rh negativ, acesta nu are acea particula, nu sunt probleme. Cand un organism cu Rh negativ intalneste sange cu  Rh pozitiv corpul va incepe sa produca artificial anticorpi impotriva "intrusilor" din sangele cel nou, pozitiv, adica ce contine un corp strain pe care organismul il considera un soi de "virus". Complicat de explicat dar anticorpii aceia e mai bine sa nu apara, niciodata, mai ales ca raman in organism si la o noua intalnire cu sange Rh pozitiv pot duce la complicatii majore.

Sunt doua cazuri in care e bine sa ai habar ce Rh ai:


I. Cel mai cunoscut caz e o transfuzie: daca ai Rh negativ nu vrei sa ti se dea sange cu Rh pozitiv. In mod normal acest lucru se stie si deja nu se mai fac astfel de transfuzii, dar, well, eu am Rh negativ si in cazul unui accident, operatie cu complicatii ce implica pierdere de sange, donare de sange etc. zic eu ca e mai bine sa se stie si sa urle toata lumea prin spitalul ala ca eu am acest sange "special", u never know.


II. Al doilea caz este o sarcina, cazul meu. Sarcina presupune combinatii de sange: mama, tata, copil, fiecare cu Rh-ul lui si din combinatia mama-tata rezulta Rh-ul copilului, normal, iar daca cei doi parinti au Rh diferit, copilul il poate mosteni pe unul sau pe celalalt. Daca cei doi parinti au Rh la fel, situatia e clara, nu ridica probleme. Chestiunea complicata este cand mama are Rh negativ si tatal Rh pozitiv - apar doua variante: fie copilul are Rh negativ si atunci nu e problema, evident, sau... bebe are Rh pozitiv si atunci e important. Apare incompatibilitatea de Rh, cand mama are Rh negativ si fatul Rh pozitiv.

De ce conteaza? Pentru ca sangele mamei se poate intalni cu cel al fatului, cel mai probabil la nastere dar se poate intampla si in timpul unui avort provocat sau spontan, o amniocenteza, biopsie etc... si ajungem la povestea de mai sus, cu anticorpii.
 
Doctorul va sfatui mama ce sa faca, se iau niste masuri in plus, prima este analiza care verifica dozarea anticorpilor in organismul mamei pe parcursul celor noua luni - in functie de rezultatul ei se pot lua alte decizii. In general o sarcina de genul acesta se poate duce la capat fara mari probleme dar e nevoie de putina atentie, iata ca eu sunt la a doua... insa nu vin cu sfaturi medicale aici, ci doar povestesc ce si cum, in mare, restul difera de la caz la caz dar mi se pare elementar ca 1. in cazul unei sarcini doctorul sa verifice Rh-ul parintilor 2. parintii sa stie de existenta acestei chestiuni numite Rh si sa tina cont de ea.

De ce trebuie tinut cont de problema Rh-ului, ca viitor parinte? Povestea pleaca tot de acolo: sange care se intalneste cu sange si anticorpi care raman in organism pentru a se reactiva la o noua intalnire cu sangele opus, de data aceasta putand cauza complicatii mai mari. Motiv pentru care fiecare sarcina in parte (= inclusiv avort!!!) conteaza, se adauga la numaratoare si trebuie tinut cont de ea deoarece este o potentiala situatie de acest tip.

De obicei copilului i se face imediat dupa nastere analiza de sange pentru a vedea ce tip de Rh are si daca e vorba de cel pozitiv, mama avand negativ, pentru a preveni aparitia acestor anticorpi se face un vaccin in maxim 72 de ore de la nastere!!! (dap, important de stiut, in cazul in care va mai doriti si o alta sarcina). In cazul unui avort, iarasi, se tine cont de acest lucru si mama cu Rh negativ de obicei primeste tratament, tocmai pentru a preveni problemele ulterioare cu o sarcina sau o transfuzie. La prima-prima sarcina probabilitatea ca cel mic sa fie bine este cea mai mare, tocmai datorita faptului ca cel mai probabil nu exista anticorpi creati in prealabil, nu prea au de unde (exceptand cazul unor transfuzii, amintit mai sus), insa daca acest vaccin nu se face, la sarcina urmatoare riscul este ca anticorpii mamei sa atace fatul, putandu-se ajunge la icter, anemie grava sau chiar decesul acestuia si acest risc e valabil la fiecare sarcina ulterioara, dorita sa nu.

Cam aceasta este polologhia Rh-ului, pe scurt. Repet, un doctor poate si sigur ca va da mai multe informatii, dar am intalnit oameni care nu au auzit niciodata de acest Rh si nu tin cont de el iar acest lucru e periculos, de aceea m-am apucat sa povestesc ce si cum. Altfel, Rh-ul nu mai ridica atat de multe probleme ca in trecut, acum se stie de el, se poate gestiona si se poate trai linistit cu el cu conditia sa iti cunosti tipul de Rh. Si da, mai departe sa vorbesti cu un doctor, situatia e de competenta medicilor.

Cazul meu: am Rh negativ, sot cu Rh pozitiv, primul copil are Rh pozitiv, am facut vaccinul, sunt la a doua sarcina si so far totul e bine, astept sa vad ce Rh are bebe2. Ma enerveaza ca nu e clara politica aceasta a semnalizarii in acte a Rh-ului, dupa cum spuneam, am aflat recet ca exista un sticker dar nu m-am dumirit cine, unde si cand il lipeste (ce autoritate), mai ales ca in buletinuld e tip vechi aveam o astfel de stampila insa la trecerea la cartea de identitate informatia nu a fost transferata de autoritati (de ce naiba???) asa ca pe moment eu am biletele si la buletin si in pasaport, pentru siguranta.

8 comments:

Anonymous said...

La prima mea sarcina, acum 14 ani, nimeni nu m-a căutat. nu mi-a vorbit si nu m-a informat despre RH. Am născut, toate bune si frumoase, nicio problemă. La a doua sarcină, 10 ani mai târziu, în primul trimestru de sarcină am avut ceva probleme si mi s-au făcut toate analize, inclusiv RH, care s-a descoperita fi negativ. Agitație mare pe toate planurile, doctorul meu destul de panicat auzind că am mai născut o dată si nu am fost vaccinată. Până la urmă, l-au testat si pe soțul si norocul nostru a fost că si el are tot RH negativ...Dar, dacă nu ar fi fost asa, a doua sarcină ar fi rezultat, cel mai probabil, în avort. Deci da, e foarte important să testăm RH-ul, sper că doctorii sunt mai atenți acum si emeile nu mai pățesc cum am pățit eu la prima sarcină.
Maria

Zu said...

Maria, exact, eu sunt rezultatul unei povesti similare. La prima sarcina, cu fratele meu, mamei mele i-au facut analiza si a iesit Rh pozitiv, toate bune si frumoase. Chestia e ca a pastrat actele si le-a putut arata la cea de-a doua sarcina, cu mine, cand i-a iesit Rh negativ, chiar repetand de mai multe ori analiza... atunci s-a ajuns la concluzia ca in prima sarcina i-au gresit analiza si tocmai pentru ca avea actele de atunci a putut arata ca nope, nu e ea nebuna :D. Norocul meu a fost ca am si eu Rh negativ asa ca totul a fost ok, insa spaima a fost imensa si, well, am avut o bafta chioara de sunt acum aici...

Anonymous said...

Chestia e că de cele mai multe ori RH-ul se mosteneste de la tată, asa că fie si tatăl tău are RH negativ, fie ați avut un noroc foarte mare tu si mama ta :) Oricum, mi se pare incredibil faptul că o analiză asa de simplă (practic dacă sângele se coagulează sau nu în contactcu o substanță) fie nu e făcută deloc, ca în cazul meu, fie incorect, ca în cazul mamei tale. Maria

Raluca said...

Incompatibilitatea Rh in sarcina prezinta un risc deosebit de grav pentru sanatatea copilului, de aceea cel mai indicat sfat in acest sens este ca atat mama, cat si tatal sa faca analizele prenatale, pentru a descoperi ce tip de Rh au. De asemenea, monitorizarea medicului si consultarea acestuia in orice problema este vitala pentru sanatatea sarcinii.

Cristina+Alexia said...

Fac parte din acei 15%... Iar treaba asta m-a speriat de moarte atunci când am aflat că sunt însărcinată, mai ales că, după o primă sarcină nedusă până la capăt, nu mi-am făcut acel vaccin. Well, pe scurt, pe net am găsit informaţii care mai de care ”apocaliptice” despre întâlnirea dintre rh negativ (adică eu) şi rh pozitiv (adică soţul). În final, un doctor destupat m-a lămurit că lucrurile nu sunt grave, dar, aşa cum ai zis şi tu, monitorizarea nivelului de anticorpi e esenţială. Finally, am o fată perfect sănătoasă, iar eu îmi văd de rh-ul meu negativ, şi ea de al ei, pozitiv. POvestea am spus-o mai pe larg şi la mine pe blog, tocmai pentru ca lumea să ştie ce şi cum.

Zu said...

Eu stiam de la mama, pentru ca si ea are Rh negativ, asa ca am fost pregatita - insa am scris acest post fiind impresionata de povestea unui cuplu care a aflat abia la a doua sarcina ca exista acest factor. Mi se pare ireal ca doctorul care i-a "avut in grija" la prima sarcina nu le-a cerut aceasta analiza. In Bucuresti, anul 2000 si ceva.

Vio said...

Eu am descoperit abia acum ce ai scris tu aici...
Sunt printre cei cu RH negativ. Ba, mai mutl, ca sa fiu mai cu mot..am si grupa O1. Faza este ca si la grupa asta poate sa apara incompatibilitate de grupa daca partenerul are alta grupa. La mine au fost amandoua..asa ca mi-am urmarit toata sarcina si anticorpii pt grupa si pe cei pt RH, la Institutul de Hematologie. Mergeam cumintica, la cateva luni, ma verificam...
Din fericire toate au fost ok.
Mi-ai amintit de acea vreme, asa ca am simtit nevoia sa las un semn al trecerii:)

Zu said...

Eu l-am pasat mai departe, desi nu doream :-(