07 March 2012

Carte pentru joc si joaca - recenzie vALLuntar

Am preluat multe fixuri de la mine din familie (majoritatea bune, am sa zic eu rapid... ca doar cred in ele, ce sa fac, sunt deja convertita :D). Unul dintre ele este "sa nu iti bati joc de carti" - cartile se respecta, iar asta inseamna sa nuuuu le indoi colturile ca semn de carte, sa nu le lasi deschise cu fata in jos ca sa iti pastrezi tu pagina la care erai si sa nu le mazgalesti. Exceptia, pentru mine, o reprezinta cartile din care invat/ ma documentez - acolo imi fac diverse semne, scriu, conspectez. Si uite ca cel mic m-a facut sa mai descopar o exceptie: cartile cu exercitii pentru el. Pe acestea le dezmembrez pur si simplu, nu pentru ca ma chinuie pe mine o forma noua de sadism D, ci pentru ca pun fiecare pagina intr-o folie trasparenta si apoi putem mazgali linistiti pe deasupra cu un marker ce se sterge ulterior si uite cum putem relua exercitiile mai tarziu, eventual cand mai creste putin... Practic, zic eu.

Ei bine, la fel am facut si cand am primit "Carte pentru joc si joaca" - volumul I (in cadrul campaniei vALLuntar, pe care o sustin si despre care povestesc mai jos). Am impartit-o frumos in folii protectoare si bine mi-a mai prins trebusoara asta, pentru ca ea este in fapt pentru anul pregatitor pentru scoala si nu toate exercitiile erau potrivite pentru varsta omuletului (unele mi s-au parut chiar complicate rau). Dar sa incep cu inceputul: cartea are pe coperta un trenulet - geniala idee, mare hit la cel mic (!!!), iar inauntru o groaza de exercitii de studiat, chiar multe si variate, dar e vorba de joculete, nu de rigoare si bastonase si asta e bine, e fun, putem face, ca doar noua ne place sa ne jucam :D.




Nu am facut toate joculetele, intai pentru ca unele sunt prea grele, apoi pentru ca in mod evident copilul nu rezista la nouazeci si ceva de pagini de exercitii, le dramuim si noi... Le-am ales doar pe cele care pareau potrivite si ne-am jucat, fie ca a desenat el sau ca am scris eu (incercand sa-i arat copilului cum se fac, despre ce e vorba sau eu-mai-stiu-ce). I-a placut extrem de mult, mai vroia, asa ca zic eu ca a fost o reusita, clar. Ne-am distrat, a invatat diverse (inclusiv exersat trasatul liniilor sau cercurilor, ca si asta coteaza la varsta asta) si am ajuns de la jocurile acestea sa e facem si pe ale noastre (de exemplu dupa ce am numarat cercurile de mai jos, le-am numarat si pe cele galbene, sa stim o treaba :D)...






Dupa cum spuneam, recenzia face parte din campania vALLuntar: editura All pune la dispozitia bloggerilor carti si in schimbul fiecarei recenzii publicate o echipa de angajati ai editurii va face voluntariat - fiecare recenzie valoreaza 15 minute iar fiecare comentariu la respectiva postare adauga inca 3 minute (asa ca, da, comentati, comentati :D). Poate nu pare mult, clar e o situatie in care fiecare castiga pe partea sa, dar e una de tipul win-win si, eh, pic cu pic se aduna... plus ca mi se pare fain ca putem promova voluntariatul, imi place ideea aceasta a societatii care face ceva, nu mai asteptam mereu sa ne ajute cineva din exterior.

23 comments:

Andreea Demirgian said...

Excelenta idee. Si cartea e interesanta. Bravo, All. Dar unde veti face voluntariat?

Lucian M said...

Locul în care se va face voluntariat va fi decis de primii 2 sau 3 bloggeri (nu am reţinut exact) cu cele mai multe minute strânse în cadrul campaniei :).

Monica said...

O carticica foarte interesanta si utila, din cate vad. Iar ideea cu impartitul in functie de nivelul copilului mi se pare minunata.
Bravo!
Si noi ne-am bagat in campanie:)

Radda said...

Dragut. Imi place ideea de voluntariat. Carticica pare draguta si cred ca piticul a fost tare incantat de ea (mai ales cu simpaticul trenulet de pe coperta - de cand am "urmarit" impreuna "the wheel on the bus", ma trezesc uneori fredonand melodia :)) :))

Roda said...

In curand ne va trebui si noua. Foarte buna ideea cu voluntariatul.

Zu said...

@Ada: vad ca ai primit deja raspuns - asa stiu si eu, ca doar cativa bloggeri vor alege. Si mi se pare ok, e o modalitate buna de a evita haosul.

Zu said...

@Lucian M: multumesc pentru lamuriri, asa stiam si eu - am vazut ca se si publica din cand in cand un clasament al bloggerilor in functie de minutele acumulate

Zu said...

@Forfecutsa: mie mi-e frica sa intru la tine pe blog, zau... ba ma lovesti cu papanasi, ba cu placinta cu branza (asta a fost miseleasca rau-rau), of... :-))

Zu said...

@Radda: si mie mi-a placut ideea campaniei, mi s-a parut f buna, sper sa o mai repete. Da, nici nu mi-am dat seama ce mare pasiune o sa starneasca o carte cu trenulet pe coperta :D.

Zu said...

@Roda: eu sper sa faca publica si finalizarea intregii campanii, partea cu voluntariatul, eventual si ceva imagini - chiar sunt curioasa cum o sa se concretizeze.

Ioana said...

Mi se pare faina ideea editurii, si din ceea ce ai postat (cu poze) pare instructiva cartea. Sa vedem daca ne capacitam bunicii sa ne-o procure pentru mai tarziu.

Camelia said...

da, si pe mine m-ai convins ca e interesanta cartea. (am si eu de pregatit o recenzie zilele astea)

Oana's Books said...

Foarte faină treaba cu cartea asta :)

Zu said...

@Ioana: cartea are si greseli sau exercitii pe care eu le consider chiar ciudat de dificile pentru un prescolar, dar per total sunt chiar multe si variate si pe mine m-a ajutat sa imi dau seama ce ar merge la varsta aceasta la cel mic. Iar posibilitatea de a o folosi de mai multe ori mie mi-o face mult mari practica.

Zu said...

@Kamelia: Cred ca e buna daca o folosesti ca mine, dezmembrata - asa poti sterge un exercitiu si il poti relua mai tarziu, altfel pe mine ma cam incurca genul acesta de materiale de unica folosinta, mai ales ca avand mai multe tipuri de exercitii, unele chiar nepotrivite varstei lui, daca il las sa mazgaleasca peste tot ma tem ca mai tarziu revenirea la exercitiile sarite nu va mai prezenta interes.

Zu said...

@Oana S: multumesc, eu am descoperit-o cu ocazia campaniei, chiar nu o retin din librarii, asa ca a fost o descoperire interesanta, tinand cont de volumul mare de joculete - sigur copilul gaseste ceva interesant in ea.

copilarim said...

:D Ohhh chiar imi doream sa citesc o recenzie la o carticica pentru copilasi:D! Trebuie sa iti multumesc pentru calatoria placuta pe care am facut-o datorie tie!
cu drag rux

ps: la multi ani pentru 8 martie si 3 minute pentru campania all din partea mea:)

coshuletzul_colorath said...

super, imi place ideea ta de a o "dezmembra" si folosi foloii transparente..nu mi-a trecut asa ceva prin cap niciodata [:D]

la multi ani pt azi [>:D<]

Zu said...

@Copilarim: multumesc frumos :D

Zu said...

@Coshuletzul_colorath: multumesc, mi se pare o idee foarte practica, altfel mai mereu aruncam foile cu diverse jocuri. Trucul e doar sa gasesti un marker potrivit :D.

Andrea Isfan said...

Super idee! Multumim.
Ne place si cartea :)

Zu said...

@Andreea: multumesc si eu :D

ALLCafe.ro - Blogul Grupului Editorial ALL said...

Alina, multe mulţumiri pentru partciparea în campanie şi minutele de voluntariat adunate.

Mulţumiri pentru aprecieri şi comentarii se îndreaptă şi spre cititorii blogului tău ;)

PS: @Ada Demirgian, stai cu ochii pe blogul nostru, în curând anunţăm rezultatele campaniei şi cele trei locuri - alese de primii trei bloggeri - unde vom face voluntariatul

Cu drag,

Loredana Modoran
Online Coordonator Grupul Editorial ALL