26 September 2011

De ce am renuntat la Gradinita Disney

Dupa cum am mai spus, schimbam gradinita. De ce o schimbam, eh, asta este alta poveste, pe care va rog sa o cititi si sa o dati mai departe, in toate zarile, sa afle cat mai multa lume si sa nu mai treaca pe la Gradinita Disney din Bucuresti. Acolo a fost inscris copilul meu, la Gradinita Disney din sectorul 2.

Dupa ce am cautat cu grija cea mai potrivita gradinita (fraiera de mine!!!), am analizat totul pe toate partile, m-am stresat cum se va integra, m-am bucurat de progresele pe care le facea si chiar ma bucuram ca in sfarsit incepeau sa se lege lucrurile (am fost o mama stresata la partea asta cu gradinta), am descoperit ca am fost mintita cu nepasare... La Gradinita Disney in dormitorul copiilor miroase ca intr-o pivnita veche, statuta si umeda. Igrasie? Nu sunt experta in domeniu, sa spun cu mana pe inima ca aia e fix igrasie, nu stiu definitia “tehnica” a igrasei, sa vad daca se incadreaza in descriere, insa stiu sigur ca e un aer imbacsit, prafuit si plin de umezeala, cu haine jilave si perne imputite. Am decis sa las institutiile statului sa decida ce si cum, ei sunt mai in masura sa traga niste concluzii si pot lua masurile potrivite, asa ca am facut reclamatie la Protectia Consumatorului, Dsp Bucuresti (fostul Sanepid), A.R.A.C.I.P. (se ocupa de acreditarea gradinitelor, de la Ministerul Educatiei) si Protectia Copiilor sector 2 - din pacate inca nu am un raspuns final de la niciuna dintre acestea. Insa vreau sa afle cat mai multa lume de aceasta problema, pentru a putea lua o decizie legata de gradinita in cunostinta de cauza, nu vreau sa mai pateasca nimeni ce am patit eu cu cel mic.

La noi a fost aproape un an intreg de boli duse dintr-una in alta: tuse, multa tuse din gat, mai ales la somn de se trezea de cateva ori pe noapte in accese intregi de tuse racaitoare... nas infundat, secretii, batista bebelusului... febra... medicamente peste medicamente bagate in el, de ajunsese sa nu mai vrea sa le ia, se saturase si el, iar picaturile in nas oricum le ura si erau o lupta continua. Acum l-am retras pe cel mic din gradinita de aproape o luna si inca mai tuseste noaptea. Partea buna e ca i s-au dezumflat ganglionii, care erau mai mereu inflamati.

Stiu, toata lumea mi-a spus ca e vorba de imunitate si sunt convinsa ca era si asta si ca o sa mai fie probleme, dar totusi... am inceput sa banuiesc ceva, pentru ca totusi nu mai treceau bolile astea si parca de fiecare data cand il duceam la gradinita iar se imbolnavea, insa uite nu te pricepi, ca parinte, mai ales la primul copil, nu ai habar de o groaza de lucruri si uite cum le inveti, dand cu capul de pragul de sus. Sunt dezamagita, trista si extrem de furioasa. Mi-au ascuns lucruri, dormitorul copiilor e ca o pivnita veche si nu, nu considerau ca au o problema, nu au spus nimic si e vorba de sanatatea unui copil. M-am intrebat cum de nu mi-am dat seama mai devreme, m-am invinovatit, nu stiu... teoretic iarna se da drumul la centrala termica si aceasta usuca aerul, iar eu m-am dus sa vizitez Gradinita Disney in toamna- iarna... iar mai apoi parintii nu umbla oricum prin gradinita pe unde vor ei... dar tot ma simt groaznic. Acum am invatat: era demisol, trebuia sa ma gandesc... si imi vine sa imi dau suturi ca am picat atat de usor in plasa.

Imaginati-va ca va duceti zilnic sa dormiti intr-un beci - cam asa a dormit copilul meu zi de zi!!!

Nu imi vine sa cred ca eu ma chinuiam cu el cu medicamente de imunizare si mers la salina, drumuri intregi, facand eforturi de toate formele si culorile ca sa il pun pe picioare, terminata si eu si sotul si bunicii si toti de atatea boli, atata scos din gradinita si tinut acasa ca sa se refaca... doctorita spunandu-mi ca daca o mai tinem asa riscam sa dam in astm... uitandu-ma la el cum se chinuie, cu raceli peste raceli, febra, tuse aproape incontinuu... un sufletel mic, un baietel de doi ani, cel mai scump lucru pe care il am pe lume, pe care nu stiu cum sa il cresc mai bine si pentru care fac tot ce pot sa ii fie bine si pur si simplu in tot acest timp in Gradinita Disney situatia care putea fi sursa unor probleme de sanatate era musamalizata cu buna stiinta. Incredibil!!! Imi aduc aminte de cate ori am povestit ca e bolnav, sau ca ma duc cu el la salina, poate il mai pun pe picioare, sau cum l-am retras o perioada din gradinita zicand chiar de avertizarea doctoritei cum ca daca nu il tin putin deoparte, sa se refaca, riscam sa dam in astm - iar la Gradinita Disney pur si simplu n-au spus nimic, n-au facut nimic pentru sanatatea lui si a celorlalti copii pe care ii au inscrisi iar asta mi se pare nesimtire crunta, minciuna pe fata.

Sunt extrem de furioasa, pentru ca nu au voie sa faca asta, nu e posibil ca o gradinita particulara, careia eu ii dau bani (destui) sa nu aiba grija de copilul tau, sa te minta in fata, sa nu ii ofere unul dintre cele mai elementare lucruri pe care trebuie sa-l furnizeze: protectie, ingrijire, atentie - un mediu sanatos in care sa stea!!! Eu inteleg ca gradinitele sunt si ele afaceri, dar nu unele facute cu cinism crunt!!! Sunt suflete mici, inocente, fiinte in formare, care nu se pot plange si nu pot protesta, tu ar trebui sa ii protejezi in lipsa parintilor - cum poti sa ai inima sa le faci asa ceva???

Cumva nu imi vine sa cred ca sunt oameni care pot merge atat de jos, pana la meschinarii de acest tip - eu le incredintez copilul meu, un pitic de doi ani si ei isi bat joc de el. Ok, ca nu pot pune toate problemele de sanatate avute de copil pe seama acestei situatii, ca nu pot sa bat in cuie cuvantul igrasie referitor la dormitorul acela imbacsit... nici nu trebuie, pur si simplu NU aveau voie sa faca asta, NU ii poti face asta unui om, unui copil, Nu poti sa imi iei bani ca sa imi ti copilul in conditiile astea, NU poti sa ma minti in fata!!!! E gresit, de mii de ori gresit!!!

Asa ca scriu aici ca sa afle toata lumea ce am patit eu, pentru ca nu vreau ca alti parinti sa treaca prin asta cu copiii lor sau sa simta ce am simtit eu in prima saptamana cand am aflat (cand pur si simplu am vrut sa sfasai tot ce am intalnit in cale) - da, copilul meu nu va mai merge la aceasta gradinita, insa e vorba si de alti copii care sunt inscrisi sau s-ar putea inscrie la Gradinita Disney si ei au dreptul sa stie. De aceea va rog sa spuneti asta mai departe, sa afle cat mai multa lume: Gradinita Disney e un mare NU! Sanatatea copiilor vostri nu reprezinta o prioritate pentru ei si considera ca e ok sa va ascunda lucruri!

P.S. Multumesc din suflet Maria pentru sustinere! M-a ajutat cu sfaturi, telefoane si sprijin inca de cand am aflat si am decis sa nu las lucrurile asa. Si multumesc tuturor celor care au preluat articolul (thx, Arhi, Bogdana, Sabina, Oana, Mariamirabela, Radda, Laura), i-au dat share pe Facebook sau l-au promovat cine mai stie cum :D. Multumesc pentru ca ma ajutati sa spread the word - am apelat la puterea netului, a mamelor :D si a boggerilor pentru ca nu se poate sa fim mereu calcati in picioare, e nevoie sa ne mobilizam si sa ne mai cerem si drepturile.

47 comments:

Roxana said...

O Doamne Zu, prin ce necaz ati trecut...Si saracul pitic, cat s-a chinuit din cauza unor idioti. Imi pare rau si sper ca pana la urma ceva se va intampla la gradinita aia. Sau macar cei care decid sa mearga acolo sa fie corect informati, sa stie in ce se baga. Iti doresc sa gasesti o gradinita in care piticul tau sa fie fericit si tu sa il poti lasa acolo linistita:)

shmeny said...

ah ah de ce nu am dat eu peste ei? multumim pentru informatii si sper ca o sa fie bine de acum incolo :(

melly said...

Decât datul la gradiniţă... nu mai bine o bonă calificată,care să facă aceleaşi activităţi cu copilul? Tot atâta costă! Eu mă gândesc la această posibilitate deoarece la 2 ani nici nu vreau sa aud de gradiniţa, si de îmbolnăviri peste îmbolnaviri... din câte am inţeles pentru a-l înscrie la şcoală este nevoie ca prichindeii să facă ultimii 2 ani de grădi...

Zu said...

@Roxana: pe mine m-a deranjat enorm faptul ca mi s-a ascuns asa ceva, mie si celorlalti parinti. Cum poti sa faci asa ceva, eu asta nu inteleg... Nu pot sa mint si sa spun ca asta e singura cauza a imbolnavirilor piticului, nu am sa afirm asta, insa pot sa dau cu ei de pamant pentru ca si-au permis sa considere ca nu e inportant, nu e cazul sa faca ceva, pot musamaliza.

Zu said...

@Shmeny: :D. Eu am zis ca cel mai corect e sa las autoritatile sa decida ce si cum. Din pacate nu stiu cat au facut, asa ca am scris aici pentru ca oricine cauta date despre gradinita aceasta sa poata fi informat si sa decida in cunostinta de cauza. Acum noi cautam o gradinita si e greu, poate si pentru ca sunt eu mai neincrezatoare deja...

Zu said...

@Melly: Si noi am ezitat intre bona si gradinita. Am ales gradinita pentru ca mi se pare ca partea de socializare si ce poate invata este mult mai mare. Acum, dupa ce a fost aproape un an in gradinita (cu intreruperi), tot pe o gradinita vrem sa mergem, e o diferenta clara in evolutia copilului, in bine. E mai deschis, mai vorbaret, mai curios si dornic sa descopere, stie multe cuvinte si lucruri noi, a invatat sa interactioneze mai bine cu ceilalti copii si se vedea pe el ca ii place sa fie in preajma copiilor, sa se joace. Dar asta e ceea ce ni s-a potrivit noua, cred foarte tare ca e vorba si de ce merge la fiecare in parte, in functie si de temperamentul copilului si de ce simt parintii.

anca said...

Incearca sa vizitezi si gradinita Pink Lemon,e prin zona pietei galati, pe o straduta linistita. Fetita mea merge acolo de aproape trei ani si totul chiar e ok.

Zu said...

@Anca: Multumesc, o stiu inca de cand am cautat prima data - am auzit de bine de ea. Putin cam departe de noi, din pacate, de aceea am si renuntat initial la ea, dar sa vedem cum evolueaza lucrurile acum.

Sabina Ulubeanu said...

;((((( ce rau imi pare. O sa dau si eu mai departe.

Zu said...

@Degetica: multumesc frumos. Sper sa nu ramana cu o sensibilitate ceva, ca restul trec ele...

Adriana said...

:( Ingrozitor. Si cunosc treaba asta cu "niciun raspuns" de la 3 institutii de stat in legatura cu o reclamatie. eu am sesizat OPC-ul de nenumarate ori despre faptul ca in food court-ul din marele magazin Unirii se fumeaza incontinuu, desi au peste tot anunturi ca fumatul e interzis, dar evident ca nu am primit decat promisiuni ca in termen de X zile lucratoare se va rezolva si voi primi raspunsul. Asa au trecut cateva luni bune ( vreo 6-7..?)

mariamirabela said...

Wow, nu-mi vine sa cred ce ati patit, nu stiam de ce cauti alta gradinita, dar am zis sa nu intreb ca motive pot fi multe. Niciodata nu mi-am inchipuit ca poate fi vorba de asa ceva. Imi pare atat de rau pentru Piticot!

Inteleg ca tu ai vizitat gradinita, inclusiv sala de dormit si nu ti s-a parut nimic in neregula? Iar apoi n-ai mai fost niciodata pe acolo, nu? (la dormitor ma refer). Mi se pare fantastic cum se pot intampla astfel de lucruri luni si luni de zile, iar parintele sa nu stie nimic.

Zu said...

@Adriana: da, ma omoara asta. Nu am vrut sa judec eu gradinita, nu ma apuc sa fac inspectii si sa duc razboaie - mi se pare normal ca eu sa sesizez institutiile acreditate in acest domeniu si ele sa se ocupe, sa investigheze, sa vada daca e asa sau invers (repet, ce stiu eu sa spun sigur ca aia e igrasie sau eu mai stiu ce alta minunatie, eu imi spun doar partea mea de poveste), sa ia masurile de rigoare si sa urmareasca problema pe viitor. Dupa mine asta e rolul lor, sa nu ma apuc eu sa-mi fac dreptate singura, plus ca mi s-a parut corect sa judece ei, ei sunt autoritatea in domeniu si au idee ce legi sunt incalcate sau nu.

Zu said...

@Mariamirabela: Da, am vizitat si nu m-am prins :-(. In general prin gradinite nu te plimbi chiar asa liber si inteleg asta, eu am mai mers la sala de mese, sa-l vad pe geam, insa la dormitor nici eu nu m-am gandit sa ma mai duc, era la demisol, intr-o zona separata, ce motiv altul decat sa investighez puteam sa am? Si nu-mi trecea prin cap sa investighez... Acum stiu ca probabil nici ei nu ma lasau, ma deturnau cum puteau daca imi veneau idei, dar cine stie, poate deveneam suspicioasa asa, sau nu, pana la urma e firesc sa se ofere sa-ti aduca ei ceva din dormitor daca e nevoie... nu mai stiu nici eu ce sa zic/ fac, nici nu poti deveni paranoic, sa te porti mereu ca o femeie carcotasa si suspicioasa, pana la urma reusesti sa atragi si ura personalului, care mai apoi se razbuna pe copil... ce sa fac, sa ma duc zilnic sa le cerecetez toaletele, sa intru la masa, sa ma var in dormitor? Si cand caut o gradinita noua sa umblu pe la colturi, sa-i caut de mucegai, sa le verific tacamurile daca sunt bine spalate si altele??? Ar trebui sa stea altfel lucrurile, ar trebui sa poti avea incredere si asta ma doare cel mai tare, pentru ca acum increderea mea e zdruncinata rau si, in plus, iti dai seama cum m-am simtit cand mi-am dat seama ca nu am reusit sa-mi protejez copilul... ce procese de constiinta mi-am facut.... ce neajutorata ma simt cand ma gandesc ca eu chiar sunt o persoana atenta, tu ma cunosti, si uite ca nu m-am prins... sincer, am fost bolnava fizic din cauza asta, m-a terminat ideea si mi-a luat ceva pana cand am eusit sa pun lucrurile intr-o perspectiva ceva mai binevoitoare cu propria mea persoana...

Monica said...

nasol:(

cum pot educatoarele sa fie asa inconstiente?

eu sunt educatore, si ma ingrijoreaza cand un copil nu mananca, dar cum sa doarma in asemena conditii?

MMA said...

Dumezeule!
Sint curioasa daca autoritatile sesizate vor face ceva. Dar nu prea cred.
Bafta cu gasirea unei noi gradinite.

Nora said...

Dragi mamici din lumea asta...
Am fost si eu copil la gradi, un gradi cum era acum 20 de ani, poate va mai aduceti aminte ... aveau mobila urata, ne pisam pe ea si mancarea era preparata in bucatarii nicidecum sanitare dupa normele sanitare de acum. Am fost bolnava de multe ori si m-am reparat tot de atatea ori, fara prea mult stres si drama. Traiesc fericita, fumez si imi place sa beau, dar analizele spun ca sunt sanatoasa tun. Am umblat desculta si nu mi-am acoperit salele in adolescenta, dar pot sa produc fiinte umane fara probleme. Ma intreb, de unde atata stres? Imunitatea mi-am facut-o prin "greseli de parenting", cum le spune acum. Daca am lua in calcul monstruozitatile de boli care colcaiau pe lume cand a aparut omul ( si totusi a rezistat )nu ne-am caca atata pe noi. Omuletul tau mic si nevinovat exista pentru ca a fost supus evolutiei, si un rahat de igrasie nu o sa-l omoare. Deranjul tau este ca gradinita de fite la care l-ai dat nu s-a conformat cu neo-ideile tale despre cum ar trebui sa fie crescut copilul tai in sec. 21 ... Da-i, mama/tata, bacterii si virusi sa lupte de mic ca lumea de cacacioasa si infecta. Invata-l sa lupte.

mariamirabela said...

Imi cer scuze ca intervin, Zu, dar, Nora, aici nu este vorba de imunitate si de greseli de parenting. Este vorba de ceva mai grav, si anume de astm care este o boala cu care vei trai toata viata si care necesita tratament si, intr-o oarecare masura, o boala invalidanta din pricinile de mai sus. Si mai este vorba de minciuna (sau ascunderea adevarului) si de dispret la adresa unor parinti ce platesc bani multi ca sa le fie bine ingrijit copilul.

Unknown said...

Vai, Zu, imi pare rau ca s-a intamplat asa ceva. Absolut ingrozitor. Am sa scriu si eu un post despre asta deseara (ca acum stau cu ai mei atarnati de gat), ai tot sprijinul meu moral. Faza este ca nu-i poti verifica ca lumea niciodata, doar ce-ti poti da seama din ce-ti spune piticul. De aceea sunt eu impotriva renuntarii la concediul de doi ani al mamicilor - auzi cica il duci la cresa sau la bona la cateva luni, nu stie sa vorbeasca, asa ca alea de-l lasi in grija il pot trata oricum, il pot lasa cu orele uitat in patut, il pot lasa cacat cu orele - il pot neglija la greu la o adica si tu nici sa nu stii ca-si bat joc de copilul tau. Ingrozitor, mi se face parul maciuca.

Nora draga, tu in ce hazna ai trait, iubito? Poate ca tu ai trait fericita cu sanatate beton dar multime de copii au murit pe vremuri mai mult sau mai putin indepartate din cauza conditiilor insalubre - de la ciuma la tuberculoza si alte epidemii s-au dezvoltat si au omorat sate intregi pe vremuri. Da, s-au imunizat vreo 10% din populatie si restul au ...dat coltul. Citindu-ti comentariul mi-am dat seama care-i mentalitatea atator romani care umbla nespalati, nu se spala nici dupa ce fac la veceu, nici inainte de a manca, nici dupa, put pana la 10 metri a jeg in autobuze. Mersi ca m-ai luminat: se imunizeaza oamenii. De aceea hai sa ne imunizam toti si sa nu mai avem grija la igiena la conditii de viata salubre si alte "flecustete". Si probabil cel mai fin miros din lume e ala neaos de transpiratie. Si o tona de spituoasa pe zi probabil ne va transforma in supermeni. Asa, cale de trei carari in ceata. Hac!

Monis said...

Zu, imi pare rau ca ati tras asa necazuri (si) din cauza dormitorului insalubru. Si sper sa gasiti gradinita cea buna, in care sa aveti incredere sa lasati linistiti copilul :-*.
Pot sa intreb cum ai aflat pana la urma despre conditiile din dormitor?

Zu said...

@Monica: dupa mine sunt cateva domenii in care nu ar trebui sa te avanti daca nu esti dispus/ poti sa pui suflet. Medic, de exemplu. Iar o gradinita particulara dupa mine ar trebui fondata de un om caruia ii plac copiii, care are un dram de pasiune pentru ce face.

Zu said...

@MMA: eu inca mai sper sa faca pentru ca nu imi e de mine, eu am plect de acolo, imi e de alti copii... ok, repet, nu pot sa spun sigur ca toata lumea se imbolnaveste acolo etc etc, insa 1. nu au voie sa minta si 2. daca au probleme cu demisolul trebuie sa faca ceva, exista niste standarde pe care trebuie sa le respecte si pentru asta sunt reglementari si legi.

Ana M said...

Imi pare tare rau ca ati trecut prin asa ceva, din pacate experientele traumatizante de la gradi, indiferent ca sunt de natura psihica (cum am patit eu cu Alexandra) sau de natura fizica cum ati patit voi, lasa urme adanci.
Sporul de mucegai este unul dintre cei mai periculosi poate da complicatii foarte grave. Ma bucur ca nu ai lasat lucrurile cum sunt si ca ai mers mai departe, pentru ca situatia trebuie rezolvata pentru binele copiilor care frecventeaza gradinita respectiva.
Eu am ezitat mult inter gradinita particulara si cea de stat, in final am ales-o pe cea de stat. Poate sunt anumite inconveniente la stat,dar ele pot fi depasite usor, mai ales ca teoretic ai la dispozitie banii de taxa pe care altfel i-ai fi dat la particulara. Si oricat de mult am blama gradintele de stat, totusi acolo nu se joaca nimeni. Pot fi sanctionati grav si cei din conducere si educatoarele pentru abateri uneori minore. Daca te intereseaza gradinita in zona Maria Rosetii/Icoanei pot sa-ti dau amanunte.
Pentru afectiuni respiratorii este foarte bun aparatul salin, care purifica aerul si il face similar cu cel din salina.
Multa sanatate va doresc.

Zu said...

@Nora: una e sa nu il tin in mediu steril si sa fiu obsedata sa il protejez si alta e sa fie tinut in conditii nepotrivite - desi nu vreau sa-l cresc intr-un glob de sticla, varianta "hai sa vedem cat duce" nu e una prea inteligenta. Sau cel putin eu nu sunt dispusa sa o aplic in cazul copilului meu. Cat despre partea cu gradinita de fite si neo-idei... era o gradinita particulara normala, nimic fitos la ea sau la mine, iar pretentia mea e sa imi stiu copilul in siguranta din toate punctele de vedere (sanatate, integritate fizica si psihica etc etc.), sa pot avea incredere.

Andreea Badran said...

Wow, sunt socata! N-am mai intrat la tine pe blog de mult, m-a acaparat facebook-ul asta de tot. Sunt stupefiata mai ales ca eu stiu exact cat ai cautat gradinita potrivita si cat te-ai zbatut ca cel mic sa ajunga pe maini bune si sa fie in siguranta.
Despre Pink Lemon ti-am spus si eu la vrmea respectiva, nu am ce sa le reprosez, sau ma rog, nimic grav.

Andreea Badran said...

@ Anca: cine e fetita ta? Daca mergeti de 3 ani acolo, sigur ne cunoastem, macar din vedere. In ce grupa e fetita ta? Pe Rayan si Philip ii stii?

Zu said...

@Mariamirabela: multumesc :D. Pentru ca ai amintit de astm: eu sper din tot sufletul sa nu ramana cu sensibilitati sau mai rau, ma gandesc ca pracic el in gradinita nu a stat asa de mult, fiind mai mereu bolnav il tot duceam/ aduceam si chiar sper sa nu fie probleme pe termen lung...

Zu said...

@Laura: ai dreptate, e greu cand nu vorbeste, nu ai control/ informatii, ca sa nu mai spunem ca nu sunt destule crese... si cum o sa fie cand mamele se vor intoarce la job dupa un an si cresele sunt deja insuficiente? Eu l-am dat la gradinita particulara pentru ca a trebuit sa ma intorc la job la 2 ani, nu aveam cu cine sa il las, gradinita de stat nu intra in discutie si cresele sunt cum sunt - nu zic, am si putut face asta, financiar. Mai aveam si varianta bonei, dar asta e alta discutie, mie si de bone imi e frica, poate chiar mai frica - ma gandeam ca macar gradinitele mai sunt verificate/ acreditate/ cercetate si de pariniti...

Zu said...

@Monis: :D multumesc fumos, e putin mai greu acum, cred ca deja sunt eu fripta si suflu si in iaurt - stiam povesti despre neglijente in gradinite, dar mereu am zis ca lucruri gen "le dau iaurtul x din comert" sunt neplacute, dar totusi discutabile - nu am crezut ca se poate ajunge chiar asa de departe. De aflat prefer sa spun povestea alta data, ca e si asta o aventura in sine...

Zu said...

@AnaM: Cel mic face trei ani in primavara, abia acum pot incepe sa ma gandesc la gradinita de stat, asa ca daca ai informatii, chiar te rog sa-mi spui, inca nu stiu pe ce varianta raman, insa imi adun cat mai multe optiuni. Imi pare rau, uite ca nu stiu ce ai patit tu fetita ta - ce s-a intamplat?

Zu said...

@Andreea Badran: Stiu, multumesc, data trecuta am renuntat la Pink Lemon si am mers pe Disney pentru ca e mult mai accesibila pentru noi, ca locatie, fiind si la doua strazi de mama care asa putea sa il ia si ea pe cel mic. Acum... evident ca idealul e tot asa ceva ca amplasare, in zona Izvorul Rece, dar inca nu am tras linia defiitiv sa zicem ca am ales, de data aceasta sunt si mai critica, pentru ca sunt patita :D.

Ana M said...

E poveste lunga cu Alexandra, nu are rost sa iti umplu blogul acum :).

Despre gradinita iti dau detalii pe email daca vrei. Exista sanse destul de mari sa il primeasca de acum, chiar daca nu are 3 ani.

Ana M said...

Se pare ca suntem oarecum vecine :)). Am niste vecini care au copilul la gradinita Vip de la Rosetti si sunt ok. Iti zic doar asa, ca sugestie.

luthien said...

Pe al meu l-au caftit. Din a doua zi de gradi. Long story make short: aia a fost ULTIMA ZI de gradi!
Si am devenit paranoica. Sper sa apuc sa termin postarea si sa o pun pe blog.

Unknown said...

http://casutalaurei.blogspot.com/2011/09/cand-iti-iubesti-copilul.html

Zu said...

@AnaM: :D ai dreptate, suntem in aceeasi zona. Multumesc pentru informatii, adun cuminte la scorbura si dupa aceea iau o decizie. Nu e musai, dar preferam sa fie mai aporape pentru ca noi veneam pe jos de la gradinita si pe drum mai studiam vitrinele, se juca in parc, se plimba pe rampe... si era placut plus ca omosea si el. In masina de obicei adoarme :-(.

Zu said...

@Luthien: wow, nu pot sa cred. Zau daca inteleg cum se poate ca oamenii sa se poarte asa. Adevarul e ca la Disney era ok ca atmosfera, chiar incepusem sa ma linistesc si eu ca se si adaptase copilul.... nu s-a pus problema de lovit copilul sau macar urlat la el, nu stiu cum reactionam la asa ceva si ma gandesc ce-o fi fost in sufletul tau...

Oana said...

Citesc si plang in acelasi timp. Cum e posibil sa isi bata joc in halul ast de niste copii nevonovati?!?!?1 Oare s-au pus vreodata in situatia parintilor care stau nopti intregi langa copilasul bolnav , care si-ar da si viata pentru ca totul sa fie bine?!?!?1 Nu cred, cred ca singurul lor interes este banul, contul cat mai gras in banca.
Voi anunta si eu prietenii de aceasta gradinita, sunt si eu mama care isi duce puiul pentru prima oara la gradi. De luni. Dar, slava domnului, in gradinita lui nu se restrictioneaza accesul catre nimic. Oricum voi fi cu ochii in 4...
Multa sanatate puiului tau, sper sa se refaca complet dupa aceasta experienta !

penecolorate said...

Eu as sfatui orice mamica sa umble peste tot in gradinita inainte de a duce copilul acolo. Pe langa faza cu mucegaiul, cumva de banuit la un demisol, un dormitor comun poate fi de pilda prea aglomerat, cu spatiu insufcient pentru numarul copiilor sau chiar murdar. Si uitati-va si cum arata pernele de sub fata de perna, mergeti la bude, la bucatarie, uitati-va cum arata servetele de bucatarie, cum arata tanti aia care gateste, uitati-va peste tot. Zambitoare, amabile dar de neintors din drum. Daca va blocheaza accesul undeva, treceti pur si simplu la urmatoarea gradinita de pe lista, ca la asta sigur au ceva de ascuns.

Viorica F. said...

Si mie imi pare rau de ceea ce i s-a intamplat puiutului tau,Zu :(Si noi am fost nevoiti sa schimbam gradinita,e adevarat,in alt oras ,dar se pare ca treburile astea merg la fel in toata tara :( din pacate.
Nora,scuza-ma,si eu am crescut tot intr-o gradinita ca cea despre care vorbesti tu,dar nu uita ca tot ceea ce a insemnat o imunizare naturala pe vremea noastra a presupus si alimentatie naturala ( nu aditivi de toate soiurile,nu hormoni de crestere pentru animale) un aer mai curat,un stres mai mic din partea societatii-implicit a familiei si a mediului in care traiam- etc.Sunt lucruri pe care sunt convinsa ca le stii si tu dar probabil ti s-a parut putin exagerata reactia mamei,nu?
Iarta-ma,dar nu cred ca e o reactie exagerata ,mai ales cand vezi ca nu-ti poti face copilul bine mai mult de doua saptamani si o iei de la capat:febra,tuse,rusu-n gat,nopti nedormite,medici ...
Si asta in situatia in care tu esti sigur ca ti-ai ingrijit copilul foarte bine,ca la gradi este pe maini bune.
Succes Zu! Mult succes si putere sa treceti cu bine si fara urmari toata situatia asta!Puiutul e rezistent,ai sa vezi!

Zu said...

@Oana: Mie imi pare rau, pentru ca alesesem gradinita destul de atent si mi s-a parut foarte ok in rest, asa ca nu mi-am imaginat ca se poate sa-mi ascunda asa ceva. De inteles, nu inteleg, mai ales ca exista atatea variante de business si de meserii pe lumea asta, de ce tocmai gradinita daca nu poti face asta cu toata inima? Sunt cateva domenii in care daca nu poti mai bine nu te bagi, de exemplu medic...

Zu said...

@Vitrina cu fluturi: Ai dreptate, insa nu e normal. Ar trebui ca autoritatile sa fie pe faza, ele sa se duca periodic sa verifice daca standardele la care functioneaza gradinita corespund, ele ar trebui sa investigheze si sa se poarte ca niste "soacre" in gradinita si eu sa ma ingrijorez doar de lucrurile simple, gen cum se integreaza, ii vorbesc frumos, il trateaza bine, i se potriveste gradinita... Asta pentru ca oricat ai investiga, esti limitat ca parinte, intai pentru ca nu te poti napusti prin gradinita lunar sa ii purici pana la piele si apoi pentru ca orice comportament "acru/suspicios" din partea ta va submina relatia buna pe care o ai cu gradinita si e posibil sa se reflecte si in modul in care este privit si tratat copilul tau.

Zu said...

@Viorica F: imi pare rau sa aflu ca ati avut probleme - sper ca nimic grav si ca ati gasit o gradinita buna, la care suneti ok. Si eu stiu de de cineva care a schimbat gradinita, dar doar pe motiv ca ii cam abandonau la televizor si nu prea faceau mai mult cu ei... nu ma gandisem ca pot aparea situatii mai grave de atat, poate doar sa urle la el sau asa ceva...
E adevarat, eu am scris postul cu tot amalgamul de sentimente reiesind destul de clar din el - poate trebuia sa fiu putin mai "sobra" in exprimare, insa e greu, e clar ca sunt furioasa si situatia ma afecteaza mult. Dar vad ca lumea a inteles acest lucru :D - a fost un an greu, plin de nopti nedormite si balamuc continuu, sper din tot sufletul sa ne linistim si noi putin.

Amy said...

Oricine are astazi un mic spatiu si un modul pedagogic poate sa isi infiinteze o gradinita. Pare sa mearga totul ca pe banda, degradand orice valori la care noi tinem cu strasnicie cand vine vorba de copiii nostri. Trebuie sa fim pretentiosi!

Zu said...

@Amy: e chiar asa, ai dreptate. Stiu ca si eu, ca mama, trebuie sa imi protejez copilul, dar nu pot si nu ar trebui sa o fac singura. Doar nu traim pe tarla, statul, institutiile ar trebui sa-si faca naibii treaba si uite ca nu numai ca nu mi-au protejat copilul dar nici macar acum nu se urnesc, in cazul unei reclamatii.

Mara said...

Ma gandesc ca intervin dupa prea mult timp,dupa ce ati discutat foarte mult despre acest comentariu,dar sper ca veti citi ceea ce va scriu.Eu am terminat liceul pedagogic si am lucrat un an la o gradinita particulara in Bucuresti.Vreau sa va spun ca este o mare porcarie.Cautati orice alta solutie,dar nu trimiteti copiii acolo.Intr.adevar parintii sunt mintiti foarte mult,directoarele de gradinite au capacitatea de a te convinge ca totul e bine desi nu e.Si eu am ramas socata cand am vazut atatea minciuni.li se spuneau paringtilor k in grupa sunt decat 12 copii,cand de fapt erau 19.era spatiu mult prea mic.Despre curatenie nu am ce spune,dar spatiul era neadecvat.Fetele care lucrau acolo nu erau calificate,erau absolvente de diverse facutati,dar nu in domeniu,am ramas surprinsa ca o gradinita ca aceasta care are 10 ani de experienta nu selecteaza personalul adecvat.Si atata invidie ce era intre fetele care lucrau acolo...pt k erau necalificate si nu aveau incredere in ele.Plus k acceptau fel si fel de copii,poate intr.o grupa era un copil cu probleme psihice care ii lovea pe ceilati.Si educatoarele erau doar niste marionete,dirijate de cei de sus.Acceptau asta pt k nu erau calificate,o educatoare adevarata nu ar accepta sa minta pt altii,s.ar concentra pe cresterea copiilor si educarea lor..Nu am suportat acolo,am plecat dupa un an,acum suntn in strainatatea,am fost prea dezamagita de ce am gasit akolo.Peste cativa ani ma voi intoarce ,dar voi alege o gradinita de stat,acolo e invatamantul si disciplina adevarata.La particular treb sa minti treb sa spui ca anumiti copii sunt ok desi nu sunt.Pe cand la stat incerci sa indrepti copiii,nu fac ei ce vor.Nu sunt delok socata de ce ati spus,a o parere foarte proasta despre particular,gradinita particulara este locul in care i se accepta copilului toate fitele,in care eu nu vedeam o evolutie la copii.Functia mea era de asistent de EDUCATOARE.Erau 6 grupe si noi decat 3 asistente,si parintii parca nu sesizau asta.Am foarte multe de spus,dar oricum numai cand vezi poti reaziza ca e adevarat.nu uitati NU NU Nu pt gradinita particulara.

shmeny said...

Mara,
din cum scrii, ma mir ca esti si asistenta de educatoare. eu cred ca nu esti. "eram decat trei asistente" nu e bine :) in rest, nu stiu daca poti generaliza. sunt gradinite si gradinite. bune si proaste de stat, bune si proaste particulare. eu sunt multumita de gradinita - particulara - la care o duc pe fie-mea si nu as duce-o niciodata la stat.