15 July 2011

Jurnal de omulet - 2 ani si 5 luni

Se suie singur in scaunul de masina. Se cocoata ca o maimuta, pana ajunge sus, de se umfla inima de mama in mine cand il vad atat de descurcaret, independent, agil si dornic sa evolueze. Doar ca mai apoi nu se opreste in scaun, sa ii pot pune centura si sa plecam la drum linistiti si fericiti, ci traverseaza scaunul pana pe partea cealalta, pe bancheta, unde se aseaza, incantat ca e un om mare, si de unde nu se da dus nici cu rugaminti fierbinti nici cu negocieri temeinice, de inima mea de mama palpita cand il vad atat de capos, determinat, vai mie, are personalitate si se simte.

Stie formele si diferentiaza chiar un patrat de un dreptunghi, de inima mea de mama creste ca un aluat pus la dospit, insa e tot copilul care a fost in stare, ca niciodata (de obicei e linistit), in weekend sa urle doua (2!!!) ore in spate in timp ce eu conduceam catre munte, cu nervii zdrente si inima mea de mama batand nebuneste.

Baletez zilnic pe sarma sentimentelor si ma chinui din rasputeri sa imi pastrez echilibrul, inima mea de mama gasind parca tot mai multe motive sa se mandreasca cu copilul ei cel minunat, caci progresele sunt evidente si parca a facut un salt din nou, si tot inima mea de mama tremurand ca piftia de tot atatea ori pe zi cand il vede cum se aventureaza cu motocicleta aia pe strazi sau cum insista sa faca totul ca el, de cele mai multe ori invers decat ar trebui in momentul respectiv.

"Nu, mami!" este refrenul lunii, rostit moale, dar ferm si intotdeauna insotit de o miscare a mainii menita sa o respinga pe a mea, intinsa sa il ajute. Iar eu stau deoparte si il pazesc in timp ce urca singur scarile pana suuus de tot, sau vrea sa se cocoate pe toate scaunele, cat de subrede si se distreaza la maxim incalecand manerul de la fotoliu. Si mai stau minute bune, contempland din ce in ce mai insistent ideea de a imi cumpara un scaun portabil (piant), cat timp el se uita la porumbei, da ture nenumarate cu motocicleta pe rampa bancii din vecini sau se cocoata pe bordurile magazinelor (cu sau fara motocicleta).

E in continuare un copil linistit, capabil sa se joace singur minute in sir, jocuri pe care le inventeaza singur si la care munceste concentrat. Are un temperament foarte interesant, din punctul meu de vedere: e curios, dar cumva retinut, nu se avanta - studiaza lucrurile in ritmul lui si abia apoi incearca si el. E capos si desi pare timid, slab poate, de fapt e reticent/ circumspect si destul de categoric, in felul lui.

Am ajuns recent la un loc de joaca si am avut ocazia sa il studiez mai bine de doua ore - mi s-a parut tare interesant. Prietenul lui i-a aratat cum sa faca circuitul acela de chestii de burete, genul ingradit, omuletul s-a uitat, a mers putin dupa el dar fara tragere de inima si abia mai tarziu, cand piticul cel mare era la toaleta si eu ma faceam ca nu il vad :D s-a dus si a facut singur tot circuitul, pam-pam! Si tot acolo a gasit o masinuta Little Tikes, neagra si aia a fost: doua ore nu i-a trebuit alta masina, nu l interesa sa o schimbe sau ceva, de fiecare data se intorcea tot la aia si la un moment dat isi crease singur un joc in care mergea cu masinuta si aduna bile de plastic de pe jos - se dadea jos constiincios, inchidea portiera, lua mingiuta, o punea in portbagaj, se urca in masina si tot asa... Bine, tot acolo mai facea ceva care ma termina de ras: la cateva minute de mers cu masina se dadea jos din ea si topaia vesel in jurul ei (executa un soi de dans tribal :D), dupa care se suia la loc si pleca mai departe (???!) :-)).

In rest... s-a mai inaltat, am fost si la doctor - i-am facut analizele si se pare ca are imunitatea scazuta :-(, am fost si la inot (sta agatat de mine ca un pui de maimuta), am invatat sa ii spun povesti si ii place, a descoperit elicopterele pe cerul din Valea Prahovei si acestea au devenit noul "nino": se opreste, tuguie buzele, arata mirato-entuziast catre cer si exclama "o! ope!", adicatalea trece un elicopter (in fine, inca mai lucrez la partea cu "asta e tunet, mama, nu elicopter" :D), am fost si la restaurant unde domnul mananca risotto si insista sa puna din sucul de portocale in supa de pui (btw: mananca! :D), i-am aratat un melc adevarat si a topait fericit pe langa el, plimba de zor valizele prin casa, turuie, turuie, turuie, mananca mere intregi cu mare pofta, adora sa "coloreze" (desi mai mult ma pune pe mine la munca) si uda florile impreuna cu Bunu...

Ah, si se vara tot in dulapul de bagaje de la Decathlon. Dupa care inchide si usa...

Iar eu... fac ture pe la salina pentru el, desenez nenumarate "nino, mami", creez adevarate scenete la baie si imi incep fiecare dimineata cu un pupic pe o mutrita zambareata ce rasare langa mine, rontaind un iepuras. Inima de mama batand intens: "o noua zi, o intreaga lume de descoperit" - cam asta e deviza noastra.

14 comments:

maria said...

de imunitate la noi a mers f bine first defense. altfel, mor dupa omulet, e genial :))

Zu said...

First Defense? Eu stiam de Alvityl Defences, de acesta nu auzisem, multumesc pentru sugestie. Doctorita i-a recomandat Isoprinosine si In-ca - inca ma mai documentez ce e cu ele :D. Oricum, mi se pare teribil cate varainte exista pe piata, deja ma doare capul si pot sa spun ca am tot incercat din ele, variantele din plante si uite ca problema nu s-a rezolvat. Toata lumea imi spune ca asa e in primul an de comunitate si probabil ca asa e, dar mie mi-a ajuns :-)).

Multumesc pentru compliment, e foarte interesant cu cel mic ca incep sa-i descopar adevarata personalitate si nu e neaparat ce ma chinui eu "sa bag" in el :D, ci ceva diferit, surprinzator in fiecare moment.

maria said...

asta e
\http://www.naturashop.ro/first-defense-p-1772.html?gclid=CL6O1uffhaoCFVAv3wodQR6mzw
cam scump si la noi a fost o cura de o luna. nu stiu daca de la el sau nu, cert e ca smaranda n-a mai avut nimic din decembrie incoace

Zu said...

Nici cu Alvityl nu mi-era rusine, e 50 de RON si pana acum mi se parea cel mai scump :-)). Foarte interesante ingrediente are First Defense... majoritatea celor de care am dat eu se invart in zona echinaceea, propolis, vitC, asta vad ca e o abordare complet noua, hmmm...

Oricum, mi se pare fantastic cum am ajuns sa am atatea medicamente in casa de pot sa-mi deschid o mica farmacie, parol, si totusi doctorii la care ma duc tot mai gasesc sa ma trimita sa cumpar ceva nou, de care nu am mai auzit ever! Cel putin pe tuse am pentru tuse simpla, cu secretii, cu febra, cu...

maria said...

da, si la mine e la fel......supozitoare, supozitorele, ungunente peste ungunente, creme peste creme......s-au intins peste tot prin casa

Mamiţuni said...

De curiozitate: din ce analize a dedus medicul ca imunitatea e scazuta?

Noua Isoprinosine nu ne-a facut nimic. Nici mie, nici lui. Stiu (de la niste cetateni care lucreaza in farma) ca e intens promovat - ceea ce explica prescriptiile - dar nu pare sa fie cine stie ce bun.

Nu le-am incercat inca, dar am auzit lucruri bune despre First Defense & celelalte chestii de la Child Life - doar ca unele dintre ele trebuie tinute la frigider (ex. probioticele, JarroDophilus) si farmacistele nu fac asta. Una mi-a explicat nonsalant ca "numai dupa deschidere" (ceea ce-i o prostie, ca doar nici nu e vidat, nici n-are aer conditionat in capac).

In fine. Sanatate si vacanta placuta!

Zu said...

@Mamituni: Doctorita care a dedus acest lucru nu era medicul meu curent, plecata in vacanta vreme de o luna (pfff!!!!) si care m-a informat aseara ca nu, analizele piticului nu sunt motiv de declarat imunitate scazuta, asa ca revin asupra ideii :-). Iar medicamentele inca nu i le dadusem omuletului, asteptam sa vina ea si sa discutam ce si cum, mai ales ca mai avem si un vaccind de facut (Havrix) si de obicei nu se suprapun.

Multumesc pentru pontul cu frigiderul, nu stiam si nici nu mi-a spus nimeni si taman azi am luat medicamentul :D.

Mamiţuni said...

Zu, daca realmente are imunitatea scazuta, amanati Havrix-ul.
Sau... renuntati la el.

A propos, (iarta-mi curiozitatea pisiceasca) de ce vreti sa i-l faceti, e in vreo grupa de risc?

Sau doar asa... preventiv?
N-a fost vaccinat pentru B?

Hepatita A nu e o chestie de ne-gestionat si, spre deosebire de B, C, D, etc, nu lasa sechele decat daca e neobservata mult timp (ceea ce n-are cum sa se intample la un copil cu parinti atenti, ca-i vezi icterul). Tratamentul e simplu, dieta, vitamine si odihna.
Havrix-ul nu garanteaza imunitate pe termen lung (zic niste studii ceva de 10 ani, daca faci si rapel, dar altele zic doar 5... deci... ), in schimb contine oarece aluminiu si formaldehide - nu tocmai bune pentru fizic de omulet...

Zu said...

@Mamituni: E relativ complicat :D... analizele nu, nu indica nimic in acest sens, insa daca ne gandim ca e un copil bagat in comunitate fara sa aiba un frate mai mare sau asa ceva de la care sa capete ceva imunitate in prealabil atunci da, probabil ca putem spune ca are imunitate scazuta, imunitate in formare - expresia e discutabila.

Havrixul la noi e rapel - l-am facut anul trecut "pentru comunitate", recomandat fiind atunci si la cum a luat copilul meu comunitatea asta in piept cu toate culorile de secretii nazale si toate tipurile de tuse posibile, plus chestiuni gen rotavirus, enterocolite, eu una sunt usor epuizata si speriata poate de bombe. Nu sunt mare fan medicamente, insa uite ca la vaccinuri am fost destul de constiincioasa si am facut ce mi s-a recomandat.

Multumesc de info, ma apuc sa mai studiez si eu problema - cred ca trebuie sa ies putin din bucla asta a bolilor, haituririi si nesomnului, am senzatia ca o tin asa de o eternitate si, mai rau, nu ii vad finalul, pur si simplu mi se pare ca nu am facut nimic altceva anul asta, toate planurile mele majore au fost mereu amanate de tura asta de gripa, ba de asta, ba si de asta... De exemplu acum o tinem intr-o runda de tuse cu secretii si inecat noaptea la somn si trezit chinuit de tuse (spre bucuria parintilor) cam de o luna.

maria said...

first defense nu e probiotic, asa ca n-ar avea de ce sa fie problema cu tinutul la frigider. la smaranda a iesit in analize imunitatea scazuta, ma uit acasa si va spun care era aia relevanta

Zu said...

@Maria: chiar te rog, sunt tare curioasa - desi am mai multa incredere in doctorita mea si ea a spus ca nu, din analizele copilului ea nu poate trage concluzia asta, de aici si tot ce am adaugat mai sus in comentarii.

Anonymous said...

Solutia pentru liniste la drum lung cu un pitic de 2 ani la noi a fost dvd-ul portabil + nemo/ice age3/chicken run/ oaia timy + neaparat incarcatorul pentru masina :D Functioneaza remarcabil si in avion, vapor, tren, mers la masa la un restaurant(daca vrei sa citesti meniul si sa faci comanda fara sa alergi dupa piciul care tocmai ce a descoperit fintina arteziana, parcul de joaca de dincolo de strada sau usa de la bucataria restaurantului, in special in restaurantele din Ro unde nu am reusit nici macar la unul din cele vizitate sa gasesc un scaun de masa pentru copii)

Zu said...

@Anonymous: noi avem iPhone-ul :D asa ca te inteleg. Am ezitat eu sa ii cumpar alt gadget pentru ca inca e linistit in masina, in cea mai mare parte a timpului. La noi problema cel mai adesea e ca adoarme :-)) - e bine sa dorama cand mergem la drum lung, insa cand plecam seara tarziu de la prietenii nostri pana acasa la noi eu nu vreau sa adoarma in masina si el fix asta face... e obosit de la joaca, masina il leagana si gata, pica la datorie.

Unknown said...

First Defense conţine argint coloidal cu puternic efect antibacterian, antiviral, antifungic, antiparazitar pe mai mult de 650 tipuri de agenţi patogeni.
http://www.myriam.ro/first-defense-sirop-118ml-childlife-p-18096