11 November 2010

Jurnal de piticot (21 luni)

Luna aceasta este luna gradinitei. Cum despre aceasta am mai scris, iata si ceva fragmente din prezentarea care l-a insotit pe copilul meu la gradi (da, era mai lunga de atat si, in fine, am mai cenzurat-o eu putin :D):

E un copil linistit, cu multa rabdare si un temperament predominant bland. Nu prea stie sa fie obraznic sau agresiv si momentele in care nu ne mai putem intelege cu el sunt cele de frustrare sau oboseala maxima - destul de rare. Are un program de viata destul de bine stabilit (ore de masa, de culcare) si, in general, daca respectam ritmul lui e un copil cu care ne putem intelege. Este insa si incapatanat, mai ales cand e vorba de pasiunile proprii: apa este o mare atractie, fie ca e vorba de balti, recipiente in si din care o poate turna etc. - e mai greu sa intervenim aici (de obicei nici nu o facem, doar incercam sa-i distragem atentia). E destul de sociabil dar nu repezit - intai studiaza terenul cu o figura foarte serioasa (in general prima impresie este de copil serios, desi in realitate este foarte vesel si rade mult). In general nu il fortam, nu il amenintam, nu il speriem si nu il pedepsim. Daca nu vrea sa manance, nu mananca, daca nu vrea sa doarma, nu doarme si tot asa. Decizia noastra este ca lucrurile nepermise sa fie semnalizate clar si ferm de fiecare data (am mers mult pe ideea consecventei) – asa ca acum de obicei le stie si vede singur cand sare calul, daca totusi insista, ori incercam sa il deturnam cu altceva ori cautam cauza (e obosit, il doare ceva...).

Jucaria preferata este un iepuras de plus, cu el doarme intotdeauna. In mod normal, cand il ia in brate si incepe sa isi suga degetul e semn ca vrea la culcare. Isi suge degetul doar la somn iar suzeta nu are, nu foloseste. Iepurasul este asociat cu somnul si atunci e nelipsit, uneori il mai plimba dupa el si in restul timpului, dar fara sa fie indispensabil. Oricum, este foarte important si nu prea e dispus sa il lase altor copii. Daca sta cu el in brate si in restul timpului poate insemna ca are nevoie de alinare insa nu este ceva obisnuit (poate ca va face asta in primele zile de gradinita).


Stie sa manance singur cu lingurita, insa nu o face mereu, uneori nu are chef sau oboseste. Cand mananca singur se murdareste tot :D... Poate sa manance nepasat, dar nu prea vrea, e undeva intre, la mancare care nu este pasata de tot sau foarte fin, dar nici intreaga. In schimb mananca fara probleme paine unsa cu crema de branza, de exemplu, sau biscuiti, ori banane. Un semn ca nu mai vrea sa manance este faptul ca isi scoate babetica si o arunca pe jos :-(. La masa, la prima lingurita se stramba in 90% din cazuri (nu e un semn ca nu ii place) si de cele mai multe ori refuza chiar sa o manance si trebuie “dus cu zaharelul” - de obicei dupa ce reusim sa ii bagam prima lingurita in gura se prinde ca e bun si mai vrea... Daca insa nu vrea si nu vrea dupa alte 3-4 lingurite atunci e clar ca nu mananca si nu trebuie fortat. Mai ales daca e vorba de desert nu trebuie fortat, pentru noi dulciurile, in special ciocolata, mezelurile si sucurile din comert, prajelile… sunt NU si am ales sa nu ii dam.

Bea apa din orice: biberon, canuta cu pai, pahar. Problema la pahar este ca are tendinta sa toarne pe jos ce a mai ramas in pahar dupa ce bea - ii place sa faca balta :-). Bea multa apa dar nu prea cere - de aceea trebuie sa i se dea cana din cand in cand si de multe ori bea mai mult de jumatate din ea.

Ii este foarte frica de doctori si, cred eu, de halatele lor albe. Nu sta nici cat sa se uite cineva in gatul sau urechile lui, urla, se zbate si plange din tot sufletul :-(.

Ce ii place sa faca? Sa se joace cu masini, sa faca lego, sa se balaceasca in apa, sa se dea pe tobogan, sa se uite in carti (preferabil cu animale), sa danseze (o mare pasiune!!!), sa mearga pe masinuta (genul acela fara pedale), sa mature (:D).

6 comments:

Lala said...

Ce dragut.
Pustiul tau e adorabil!!!

mariamirabela said...

Aaa, hai ca ai scris bine! Si rezonabil, ai avut un ton foarte in regula, descriptiv, nici prea siropos, nici prea didactic. Sper sa-ti trimit niste poze in seara asta. ;)

Simona said...

Foarte frumos. Si noi a trebui sa-i facem pustiului o prezentare cand l-am dus prima data la gradi si chiar au tinut cont de ea.
Ai un copil superb!!!

Zu said...

@Lala :D multumesc

@Mariamirabela: nuuuu??? asa ziceam si eu, ca am fost rezonabila :D...

@Simona, multumesc frumos, nu stiu daca aici se poarta dar mie mi s-a parut aiurea sa merg fara, pur si simpu sa le pun copilul in brate si sa ii las sa ghiceasca ei ce si cum.

shmeny said...

si al tau matura? ce au astia cu maturatul, frate?

Zu said...

@Shmeny: nu stiu :-))), eu radeam ca mai trebuie doar sa il invat sa dea cu aspiratorul si m-am scos... si acum imi plimba aspiratorul prin casa, de nu mai pot sa il bag la loc ca il cauta disperat!!! (de cand cu raceala si batista bebelusului, e mort dupa aspirator)