03 September 2010

Cautam gradinita

Nu ca vreau, da' ca trebuie: in primavara ma intorc la job si musai sa dau piticotul la cresa/ gradinita. Si cum eu nu sunt genul care parcheaza copilul in bratele oricui si nu taman in ziua in care incepe serviciul ca dupa aceea sa ma intorc pe calcaie si sa dispar in zare, m-am gandit sa incep cautarile din timp.

Asa ca va rog sa ma ajutati: stiti ceva gradinite bune prin zona Mosilor, plus sau minus ceva distanta in plus (in fine, Bucuresti sa fie :D)? Orice sfat e binevenit, caci problema e spinoasa si se va lasa cu dureri mari de cap :-), asa ca va rog sa-mi spuneti cam care e experienta voastra in domeniu, la ce sa fiu atenta, la ce sa ma astept, ce imi recomandati?

17 comments:

Lala said...

Cum piticul tau va fi cam mic in primavara ca sa il poti inscrie la o gradinita de stat probabil trebuie sa dai o cautare pentru gradinite particulare.

Din multe, multe motive ( nu le insir aici) eu sunt pro stat de la 3 ani in sus.

Nu as merge pe varianta cresa insa.

O varianta ar fi gradinita tip montessori ( nu stiu daca e una in zona ta) .

La ce sa te uiti :

- sa fie spatiu suficient, sa aiba loc de joaca afara, sa poti vizualiza meniul copilului, sa iti placa de educatoare de la prima vedere ( prima impresie pe mine nu ma prea inseala ), directoarea sa fie amabila si deschisa la discutii.
Daca optezi pentru program lung este de preferat ca sala de somn sa fie diferita de cea de activitati, cu patuturi nu saltele pe jos.
Cand vizitezi gradinita uita-te la ce lucrari sunt expuse pe rafturi o sa iti faci o idee de activitati.

Sa fie curat, sa nu ai acces in gradi decat daca te legitimezi ( in cazul in care nu te cunoaste bodyguard-ul).

Verifica prin discutii la poarta gradinitei cu parintii copiilor ce parere au despre institutie.

Cam atat imi vine in minte.

Bafta multa in cautari!

Unknown said...

Si eu am incercat sa-l inscriu la cresa dar fara succes deocamdata. N-ai incercat sa-l inscrii la o cresa de stat? Ca acum cred ca e prea tarziu si oricum e foarte aglomerat, si noi suntem pe lista de asteptare dar nu m-am agitat foarte tare dat fiind ca am doua perechi de bunici de chinuit.:)))) Cred ca iti ramane varianta particulara, numai sa te tina bugetul. Prin Sibiu, cele particulare primesc dela doi ani in sus si sunt cam 6 milioane pe luna. Nu stiu in Bucuresti, eu zic sa intri si pe niste forumuri de mamici, poate poti ala niscaiva informatii si pe acolo. Nu stiu daca e musai sa fie in zona (desi clar e mult mai rezonabil), am auzit ca exista multe particulare care sunt dispuse inclusiv sa-i duca pana acasa - cele mai multe evident contra cost dar am auzit si de unele care o fac gratis. Acum trebuie sa-ti intinzi antenele cat mai bine si pe net, intreaba si intre cunoscuti, de undeva trebuie sa sara iepurele. Nu stiu daca mai poti sa-l bagi la stat, din cate stiu trebuia inscris deja. Dar intreaba, poate ma inseleu. Sau poate descoperi intre cunoscutii tai vreo pila, ceva.:)))))))))

mariamirabela said...

Zu: noi mai avem putin, dar iata lista cu ce vreau eu sa urmaresc cand voi pleca la vanatoare de crese/gradinite.

- daca au sali separate pentru luat masa si pentru dormit
- daca mancarea este pregatita in bucataria proprie sau au contract cu o firma de catering
- daca pot gati, la cerere, mancare speciala (de ex. are diaree si tb sa manance numai morcovi si orez sau are o alergie la ceva, chestii de-astea)
- daca paturile sunt paturi de lemn sau sunt paturi extensibile, saltele, etc
- cati copii sunt la o ingrijitoare
- ce program au (de masa, de somn, cat de des sunt schimbati)
- daca ii pune la olita sau nu
- daca exista un caietel al fiecarui copil in care ei sa scrie ce a facut el peste zi (de la cat la cat a dormit, cat a mancat, la ce ore a fost schimbat, daca a facut kk sau doar pipi, daca a fost vesel sau trist, etc)
- daca au curte pentru a-i scoate afara
- cat de des sunt scosi afara.

Daca imi mai vine ceva in minte, iti mai scriu.

Zu said...

@Lala: chiar sunt curioasa de ce preferi varianta de la stat, ma intereseaza orice pot afla in domeniu si cred ca nimic nu egeleaza experienta personala a cuiva trecut prin asta.

Multumesc pentru idei, la chestia cu bodyguard-ul nici nu ma gandisem si da, e o gradinita Montessori si e pe lista mea de cercetat...

@Laura: Stiu doar de o cresa de stat in zona mea, si studiez problema. Problema e ca am si auzit niste povesti ingrozitoare despre cresele (nu gradinitele) de stat, asa ca sunt putin reticenta: el e mic, nu face la olita, nu mananca singur si nu are prea multe cuvinte in vocabular... are nevoie de atentie multa.

@Mariamirabela: Da, la unele dintre acestea ma gandisem si eu, multumesc, le adaug la lista. Oricum, nu ma astept sa gasesc o gradinita care sa mi le dea pe toate 100%, tare ma tem ca nu exista asa ceva.

Lala said...

Eu am preferat o gradinita de stat in principal deoarece stiam ca va urma pe urma scoala in sistem de stat.

Am observat de-a lungul anilor ca exista dezavantaje clare a copiilor veniti de la gradinitele particulare in clasa I la stat .
Ei sunt obisnuiti sa fie tratati altfel, deoarece au fost putini in grupa sunt dezorientati ca o invatatoare se ocupa de 25 de elevi, programa la grupa pregatitoare la stat e mana in mana cu cea de clasa I astfel incat acomodarea la scoala e facila, dat fiind ca sunt multi intr-o grupa sunt invatati deja cu o anumita disciplina ce se regaseste si la invatatoare.

Am preferat o educatoare ( doua chiar) care sa aiba 25 de ani de experienta in invatamant decat o miss de 25 de ani care sa se schimbe la 2 luni dintr-o gradinita privata.

Am considerat ca o gradinita privata, mediul pe care il dezvolta in educarea copilului este potrivit pentru viitorul scolar ce va urma tot o scoala privata ce respecta aceleasi conceptii axate mai mult spre elev decat spre sistem.

Si cum financiar nu imi permit 2 elevi la scoala privata am mers pe ideea de gradinita de stat ce se axeaza pe sistemul de invatamant de stat ca sa nu bulversez copilul.

Din motivul acesta nu am mers nici la gradi montessori desi metoda o indragesc si o aplic in particular.

Dar ai mei au fost de 3 ani sau aproape 3 ani cand i-am dus la gradinita de stat.
Al tau e prea micut inca, poate in 2012 daca vei dori il poti inscrie la o gradinita buna, de stat.

In plus gradinita noastra chiar are numai bile albe, e super, educatoarele lui Andrei sunt cele care le-a avut si Bogdan, e chiar in aceiasi sala ( deci din acest punct de vedere stiu ce pot ele sa faca si sunt multumita) singurul dezavantaj este numarul mare de copii la grupa.
Dar peste asta trec cu usurinta ca ai mei amandoi stiu cum sa se lipeasca de sufletul omului si e greu sa nu-i "vezi" in clasa :)))

lore said...

salut! eu stiu o gradinita pe strada Icoanei- fix urmatoarea usa de langa Scoala Centrala. E mica, dar ieftinuta. In plus, e in zona. Merita incercat! Nu e chair la standarde internationale, da' e important sa fie foarte aproape de casa- cel putin, eu asa consider.

schmoo said...

Încă o bilă neagră pentru sistemul privat: după câteva luni de grădi la grupa mică mi-a fost prezentat un desen colorat (cică) de copil, ca eu să remarc progresele uluitoare pe care le-a făcut - din păcate pentru doamna educatoare îmi cunosc prea bine copilul și mi-am dat seama imediat că nu e opera lui nici măcar 5%. În anul următor am mutat copilul la o grădiniță de stat direct în grupa mijlocie și educatoarele erau convinse că nu a făcut grupa mică deloc - din cauza problemelor de disciplină. Nu zic că e regulă generală, sunt convinsă că există numeroase grădinițe particulare bune, important e să știi din surse de încredere ce se întâmplă acolo și la ce rezultate să te aștepți. Dacă știi unde să ”întrebi” poți înscrie copilul la grădi de stat înainte de 3 ani, cu condiția să scapi de pampers.

Andreea Badran said...

Eu merg pe o gradi particulara, tot din multe motive, cel principal fiind ca mi se pare mult mai eficient ca o educatoare sa se ocupe de 10-12 copii si nu de 25-30, poate si mai mult. E mult mai usor sa urmaresti evolutia unui copil atunci cand ai numai 10 in grupa, hai sa fim seriosi.
Apoi e povestea cu mancarea, deloc de neglijat. Unde merge Rayan au bucatareasa care le gateste zilnic. N-am avut nici macar o singura data vreo surpriza cu mancarea, chestie care la stat am auzit ca se mai intampla.
Conditiile sunt mult mai bune la gradinitele particulare, e mult mai curat, au rechizite, carti, jucarii si jocuri mai bine ingrijite, mai variate, mai atragatatoare.
Apoi, prefer o educatoare tanara, simpatica (prin asta a nu se intelege si NEpregatita sau fara experienta)care e apropiata de copii decat una trecuta prin viata, fara rabdare si acra(cum aud tot mai des ca se intalnesc pe la gradinitele de stat). Poate exagerez, nu stiu, eu sunt insa foarte multumita de gradinita unde merge Rayan si ti-as recomanda-o. E si aproape de tine, la doi pasi as spune. Tocmai s-a facut o grupa de pitici de 2 ani (unde va merge si Philip dupa Anul Nou) si educatoare dimineata este educatoarea lui Rayan pe care toti copiii, fara exceptie, o adora.
Optez pentru o gradinita particulara din acelasi motiv pentru care, in Romanica noastra, optez pentru un spital privat. Fara sa clipesc!
Ma rog, vorbim, pentru mai multe detalii, in particular daca vrei.

Lala said...

Andreea ,
La majoritatea gradinitelor de stat exista obligatoriu bucatarie proprie si se gateste obligatoriu zilnic, toate mesele.

In 3 ani de gradi eu nu am avut probleme la capitolul mancare, totul a fost foarte gustos, foarte proaspat, fac doamnele acelea niste placinte de salivezi de la poarta cand simti mirosul :)

Nici eu nu as fi acceptat o educatoare acra indiferent de varsta si experienta ei.

Ale noastre sunt cu 25 de ani de experienta dar foarte blande si iubesc copiii iar acestia simt asta si merg cu drag.

Pentru mine asta a contat enorm.
Si nu numai la gradinita dar si mai tarziu la invatatoare, la scoala.

Oricare ar fi alegerea privat sau stat conteaza sa fie armonie intre copil si educatoare. Si stabilitate. Sa nu se schimbe foarte des, de preferat deloc, in 4 ani.

Zu said...

@Lala si Andreea: Multumesc mult pentru sfaturi, amandoua mi-ati dat de gandit pe subiect. Eu sunt inca la faza la care nu stiu nimic despre gradinite. Din pacate nici nu am prietene prea multe cu copiii la gradinita, sa ma pot baza pe experienta lor si tot domeniul imi este o necunoscuta inca. Mi-am propus sa merg sa vad cat mai multe, sa ma documentez ce si cum, sa intreb in jur, sa-mi fac o idee si apoi sa trag o concluzie.

:-) interesant este ca aveti amandoua argumente foarte bune si corecte... cred ca depinde foarte tare si de la caz la caz (=gradinita la gradinita). Pana acum am auzit atat povesti de groaza, de iti vine sa nu iti mai dai copilul ever la stat, dar si altele laudative la adresa tot a gradinitelor de stat si la fel si pentru cele particulare, unde unele fac doar un business iar aletele chiar sunt infiintate de oameni cu suflet.

Mai greu e sa ghicesti care e care :-). Mai ales ca mi-ar placea sa aiba continuitate (asa cum zicea si Lala), idealul meu ar fi fost chiar sa mearga mai apoi la scoala cu colegi din gradinita, insa asta e mai greu de realizat, pe moment discutam de cresa in sistemul de stat sau gradinita particulara.

@Lore: multumesc frumos, e chiar aproape, o sa ma uit dupa ea.

@Schmoo: Ah, asta este una dintre acele povesti care te pot pune pe ganduri... de care aminteam mai sus. Sunt curioasa: le-ai spus? Ce au zis?

Zu said...

Ah, si mai am o dilema: sa fie departe (adica mers cu masina) sau la o distanta de mers pe jos? Stiu ca idealul este sa fie aproape, insa daca o gasesc mai departe... oare pot sa il duc zi de zi pe timp de iarna? Asa, daca e aproape, poate se mai duce si altcineva in locul meu...

Lala said...

Zu,

al meu a mers la scoala cu 6 colegi de la gradinita in aceiasi clasa :)
A contat enorm.
Acum l-am mutat la o alta scoala "cu tot" cu colegul de banca, acelasi copil de la gradinita, prietenul lui cel mai bun, in aceiasi clasa. Va conta si asta foarte mult.

Eu stau aproape si de gradinita si de cele 2 scoli, la mijlocul distantei dintre ele, ii duc cu masina si venim pe jos.
Cu masina fac 5 minute, pe jos daca o luam prin parc facem 10 minute,maxim 15.

Ideal este sa fiti aproape. Daca nu gasesti gradinita potrivita aproape de casa atunci macar sa nu traversezi Bucurestiul in doua, cu masina.
Iarna e greu daca veti fi foarte departe.

Zu said...

@Lala: da, cam asa ma gandeam si eu... E super in cazul tau, prieteniile din copilarie mi se par foarte puternice.

Acum am inceput sa umblu pe la gradinite, pfff, am vazut ieri niste pitici plangand dupa mamele lor, of, mi-a venit si mie sa plang...

carminaca said...

hello,

povestea mea pe scurt: am zis ca-mi dau copilul la stat, la 5 min de casa, sa nu pornesc cu prejudecati, ca auzisem lucruri bune. gradi arata bine, curat, bucatarie proprie, doamne dragute. sapt trecuta am avut prima sedinta cu parintii din viata mea si am constatat ca o sa avem o educatoare care terminase liceul de 2 ani, era prima ei grupa mica si facea dezarcorduri gramaticale, ramasesera doar 2 ingrijitoare la 200 si ceva de copii, nu aveau produse de curatenie, iar dezastrul abia acum urma: nici urma de rechizite sau jucarii. noi parintii tb sa le aducem pe toate, iar colac peste pupaza nu toti parintii au fost de acord sa strangem bani sa le cumparam asa ca fiecare aducea ce avea pe acasa. tb sa mai strangem bani si pt masa si pt o ingrijitoare exclusiv pt grupa noastra de pitici. si mai sunt, dar nu mai stau sa le insir.
Morala: ieri am inscris-o la o gradi particulara, verificata de altfel, care se afla langa serviciul meu. venim impreuna dimineata, plecam impreuna seara. ce e drept, copilul meu are deja 3 ani, ca nu m-am indurat s-o dau mai devreme de acasa :)
mi-a zis cineva ca exagerez si sa dam o sansa educ dezacordate de la stat. am zis ca nu sunt, ci sunt doar pretentioasa cand vine vorba de copilul meu si nu fac experimente pe spinarea lui.

alegeri usoare iti doresc,
carmina

Zu said...

@Carminaca: E clar ca e in functie de experienta fiecaruia, uite numai aici cate povesti s-au adunat.

Ca e stat, ca e particulara, eu vreau mai ales sa nimeresc una unde sa il stiu ingrijit, iubit... sa tina la ei, nu sa ii ignore sau sa ii repeada... mi s-ar rupe sufletul in doua. Si sa se investeasca in el, ca eu asta am facut timp de aproape doi ani: jucarii educative, facut ca toate animalele, plimbat in toate parcurile, mancare atent aleasa si tot asa... ca orice mama.

Gabriela said...

Buna fetelor. Eu recomand, fara sa ma gandesc macar 5 minute, gradinitele particulare. La stat copii sunt deseori batuti si neingrijiti. Nu li se acorda atentia de care are nevoie un prichindel. La mine conteaza foarte mult educatoarea, daca ea imi inspira incredere si siguranta pentru copilul meu. Daca e sa ma intrebe cineva de o gradinita care mi-a placut, as recomanda Gradinita Lumea Piticilor. De curand am vazut-o si la tv.. ceea ce mie imi spune ceva.
Succes la cautari! O zi buna va doresc, mamicilor!

laila said...

Hello, da, si eu am vazut Gradinita Lumea Piticilor la stirile de la Kanal D. Este super.. am cautat-o si e undeva pe la Ferdinand. Cand implineste micuta mea varsta corespunzatoare, acolo o duc.

O zi superba va doresc!