06 January 2010

Jurnal de piticot (11 luni)

Azi, fix azi, bebe face 11 luni. Mie nu imi vine sa cred cat de repede trece timpul si ca deja suntem atat de aproape de 1 an.

Are 76 de cm, eu il imbrac deja in haine 80-86 (cam de un an, un an si ceva)... si 9 kg onorabile pe care nu vrea sa le creasca. Intai m-am ingrijorat putin, insa doctorita a spus ca e bine... sa vedem... oricum, de mancat mananca bine si e un copil foarte ok. Acum am primit un nou meniu pentru el, ma doare capul rau, maternitatea ma transforma in gospodina :-))...

Dar ce mai face bebe??? Plange cand vede biberonul (daca nu ajunge rapid in gura lui) si plange cand se termina biberonul. Practic, orice situatie in care biberonul nu este la el, dar e la vedere, sau nu e plin cu mancare, e cauza de jelanie mare. Mananca fructe si bea suc in draci, la fel si cu iaurturile, dar in continuare nu se omoara dupa legume sau carne. Decat daca sunt dulci si alea, de exemplu dovleceii. Mananca singur bucatele de paine, galbenus de ou, paste in forma de spirala, biscuiti si refuza cu scarba pepene galben, banana, cartof etc... desi pe toate le mananca pasate. Am facut si un experiment: pus in fata lui bucatele de pepene galben si paine- a ales dintre ele numai painea :-)). Pentru noi toata partea asta e o joaca, minus noua ocupatie de a cauta bucatele de mancare pe sub mobila :D. Pentru el... ultima data a scapat biscuitul organic de n lei (scump doamna, scump!) la botul lui Biggy, sa pape si ea gustare de lux si alta data s-a apucat sa-l plimbe in antemergator.

Legat de plimbare: nu vrea sa mearga singur, am senzatia ca i se pare ca se descurca perfect asa, in patru labe+ ridicat in doua cand vrea+ antemergator. Si adevarul este ca are un echilibru fantastic, nici nu mai stiu cand a cazut ultima data si roteste antemergatorul ala prin toata casa, ia si curbe... fara probleme.

De cateva zile vorbeste, vorbeste, vorbeste. Tine discursuri intregi, pe o voce usor rastita si cu insistente pe me-me-uri sau pa-pa-uri. Uneori tiradelel lui iau tonalitati alintate, usor lalaite, parca am senzatia ca se consoleaza singur, sau chiar ca incearca sa se adoarma... :D.

Se alinta, cumva cum nu a mai facut-o pana acum. Isi apropie fata de a mea, ca si cum ma pupa, sau se ghemuieste langa mine... in continuare ma vaneaza prin toata casa, insa acum se si lipeste insistent de mine. Si daca vede o perna sau ceva pufos, isi pune capul pe ea, ca si cum s-a culca :D.

E capos, ambitios si curios. Cand vede ceva nou, acolo vrea. Degeaba incerc sa-i distrag atentia, se intoarce si tot la ce il intereseaza se duce. Rasuceste obiectele pe toate partile, studiindu-le, si apoi le baga in gura. A invatat sa bage cuburile in girafa si apasa cam orice fel de butoane. Obiectul lui preferat e o lingura-strecuratoare de bucatarie, neagra, pe care o iubeste. Insa are interzis la ea, de cand am descoperit ca o rodea linistit pana cand se umplea de firimituri negre pe la gura (nu imi e de lingura, ci ca mananca plastic). Mama are tot asa un set intreg de genul asta si cand mergem la ea am ce sa ii dau :-)). A, are interzis si la tubul de Bepanthen de cand a mancat putina crema :D. A mai ramas broscuta de la baie, primita cadou cand s-a nascut si care ii este extrem de draga, o mananca in fiecare seara cu mult sarg :-))...

Aplauda, sau mai precis da din palme cu incantare, dar doar cand vrea el, nu cand incerc sa-i arat eu cuiva ce stie sa faca piticotul. Isi scoate cu insistenta si dexteritate sosetele din picioare. Am incercat sa-i pun si doua, la inceput nu s-a prins si ramanea cu o pereche in picioare, acum trucul nu mai merge :-)). Btw: acum are doar o soseta in picior si trage de a doua :-)).

Daca nu ii convine ceva, maraie amenintator. Nu conteaza despre ce e vorba, de exemplu maraie la lighean ca nu sta sa se sprijine pe el cand se ridica (fiind gol, se clatina) si se uita la mine, sa vin sa-l ajut sa "civilizam" ligheanul ala nesuferit.

Acum sta cu sosetele in maini si le analizeaza, maraind la ele :-))...

P.S. Am uitat: realizare mare, s-a inchis si a doua fontanela :-).

14 comments:

Ana-Maria said...

La multi ani!Deci luna viitoare papam tortulet?:))

Unknown said...

Sa traiasca simpaticutul si sa se faca mare si sanatos! Nici o grija, al meu avea la 12 luni 8 kile si degeaba ma agitam eu ca doctorita mea o tinea una si buna ca daca e sanatos si vioi nu am de ce-mi face griji. Ca sa scape de gura mea, i-a prescris totusi Picovit.

Oaki said...

Sa traiasca! Si sa creasca mare si frumos, pastrandu-si curiozitatea asta de copil, ca e buna:)

Zu said...

@Ana-Maria: Multumesc, da, taiem motul si zau daca stiu ce si cum se face :-)...

@Laura: doctorita a fost ieri la noi si a spus ca dupa un an ii face oricum niste analize, ca asa se face... sa vada de paraziti, inteleg... Multumesc pentru urari si mai ales pentru incurajari :-), inca nu ma stresez, probabil ca daca o sa stagneze in continuare o sa incep sa ma agit.

@Oaki: Multumesc, imi doresc atatea lucruri pentru el, pfff, just don't get me started :-))... si nu la modul "slujba, casa, masa" ci din cele cu sa fie fericit, sa se bucure de viata, sa o traiasca din plin, sa... si tot asa...

lore said...

La multi ani si multe bucurii! Abia asteptam povestile despre motzic si petrecere!

emese said...

La Multi Ani! si voua si multa sanatate.

Nu pot decat sa constat ca copii nostrii, identici la varsta au si aceleasi obiceiuri (mai putin pe cele cu mancatul, la noi domina in continuare tzitzi si in zilele bune manaca un iaurt si poate putin morcov din supa, in rest NIMIC!!! nu fructe, nu legume, nu carne, nu oua, nu cereale...).

In ceea ce priveste kilogramele daca te consoleaza noi avem 7,6 kg. Pediatrul ma face in fel si chip dar nu-i dau importanta atata timp cat vad ca copilului ii merge bine. E vesela si super activa si nu a fost niciodata bolnava (nu am avut nici macar primul muc). combr

mariamirabela said...

La multe luni inainte, bebe Zu! Nici mie nu-mi vine sa cred ca anul trecut citeam speriata ca ai nascut intr-o mare viteza!

Asa cum ti-am scris in mesaj: sa o luati la picior, sa va dati drumul la mers, sa dati peste noroc, sanatate si fericire!

Nici eu nu stiu cum se face petrecerea asta cu motul, astept detalii de la tine!

brishtara said...

tot o Lore va felicita si abia asteapta poze de la urmatorul chef...de pomina sper!

Ceska777 said...

Luna viitoare chef!?! Sa vezi tu ce de progrese numeri in urmatoarele 30 de zile. Rabdare!

Zu said...

@lore: multumim, acum ma gandesc la petrecere- ar trebui deja sa incep sa o organizez???

@emese: Multumim pentru urari si la noi pediatra a zis sa nu ma stresez legat de greutate. Eu taman ti-am descoperit blogul si am vazut ca am nascut in aceeasi zi :-))... ma intreb daca suntem si vecine :D. Daca te ajuta, eu pot sa iti spun cum am inceput noi diversificarea, am avut instructiuni de la doctorita si a mers ca uns.

@mariamirabela: nu e coreeect, sa fim noi primii, pfff, habar nu am sa fac asta :-)) . Multumim de urari, hai sa ne vedem si sa mai povestim una-alta...

@Lore (brish): Multumim frumos, inca sunt in faza de documentare privitor la petrecerea de un an, nu prea stiu de unde sa o apuc, nu ca vreau petrecere mare, dar, deh', taiem motul, adunam e toata lumea, punem tavita in fata...

@Ceska777: daaaa???? Adevarul e ca deja ma uit la el ca ainceput sa isi dea drumul la "gargara", turuie ceva teribil :D, sa vad ce urmeaza atunci...

Unknown said...

well, mama Zu venim si noi din urma cu cele opt luni ale noastre, care sa mor eu daca stiu cand au trecut! va pupam si asteptam postul cu "1 an"

Zu said...

:-)) multumesc frumos si eu ma minunez singura cand vad ce progrese ati facut, in capul meu parca ieri ai nascut :D...

Unknown said...

la multe lunite! si acus un anisor! :)
te rog sa-mi arati despre ce broscuta de baie e vorba; vreau si eu o jucarie de apa, in afara de clasicile ratuste...

Zu said...

Multumesc fumos, broscuta despre care vorbesc este o testoasa de cauciuc, cu ochelari si sapca roz, primita cadou de bebe cand era mic. Nu e de firma, nici nu face ceva, insa lui piticot ii place tare mult sa o morfoleasca si cred ca il atrage foarte tare sunetul aerului cand iese din ea (are o "gaura" pe burta, pe unde mai si intra apa in ea) si cred ca aici e fascinatia :D.