30 November 2009

Duracell

Sambata am pus chit. La gresie. In jumatate de casa. In fine, eu deja o tulisem de acasa la faza asta, cu copilul din dotare si mama aferenta (= bunica). Ne-am dus la Bro' acasa (el fiind carabanit din tara :D) unde am hranit pestii si bebe a inspectat tot ce a prins. Timp de cam doua- trei ore, in care l-am tot pescuit de pe langa prize, DVD-uri si obiecte fragile. Apoi am mers la o aniversare (baietelul de doi ani al unor prieteni) unde, ha, realizare majora, am reusit sa-i facem pe cei doi (aniversatul si odrasla) sa coabiteze pasnic :-)). Si bebe a bagat in gura toate jucariile bietului copil :D. Ok, si eu am mancat tort in forma de Thomas (trenuletul), bine???

Apoi Bu ne-a dus la mama, unde bebe ne-a terminat pe amandoua cu energia lui teribila, in conditiile in care, totusi, fusese o zi plina, zau asa... si acolo am stat pana cand Bu a reusit sa puna casa cat de cat in ordine. Adica pana pe la 9 seara. Dupa care am culcat, finally, copilul si am sters de praf tot ce ne-a iesit in cale, pana am cazut amandoi lati.

In fine, nu inainte de a decide ca noua porecla a izvorului nesecat de energie (capabil sa termine mama, bunica, tata si tot ce mai gaseste in zona) este Duracell :D.

Duminica l-am sarbatorit. Impreuna cu bunicul, aniversare de suflet zic eu. Si a primit la haine... pfff, de la o tona de pijamale pana la costum de iarna, jacheta tricotata de bunica si set finut de copil elegant. In ritmul asta, ii fac zestre :D. A, sa nu uitam tricoul inscriptionat de la bunica :D.

Azi l-am dus la Afi. Sa vedem si noi... sa ne mai frasuim. Imens, musai sa las copilul acasa cu tati si sa plec la patrulat in legea mea.

A, ca tot ziceam de tati: bebe spune "ta-ta". Nu prea mai spune "ma-ma", se pare ca e ori una, ori alta... acum suntem la faza cu tata :-).

Maine e zi libera. Speram si frumoasa, sa mai iesim la soare in parc, pe o bancuta... ca soparlele... alea batrane, terminato-epuizate de Duracell :-))...

28 November 2009

Bu, Zu si bucataria regala

Adorabilul meu sot provine din sfera usilor deschise, sa vaza toata lumea ce avem in casa si a nonsalantei totale. Drept pentru care de dimineata m-am trezit cu un muncitor in bucatarie. Eu eram in pijama, proaspat trezita, incercand sa-i fac laptele lui bebe, el se holba amuzat la mine. Notiunile mele de intimitate si pudoare s-au schimbat radical de cand cu nasterea, caci in maternitate chestiunile intime fac parte din firescul cotidian si sunt studiate si analizate pe toata partile, dar still, tot m-am blocat si nu am reusit decat sa ingaim numele lui Bu. Hei, eram proaspat adunata din pat, in sferele confortului propriului camin, manevrand biberoane...

Dar mi-am adunat bruma de demnitate ramasa prin simpaticii mei pantaloni de pijama si am virat brusc spre dus. Sa ma adun. Ei as, a aparut Bu dupa mine... care interpelat de mine ca de ce baga oameni in casa fara sa anunte, m-a intrebat pe cel mai inocent ton posibil:

- Dar tu de ce erai in pijama, in bucatarie????

Right... Silly me, cum de nu m-am gandit ca in bucataria propriei case nu se paseste decat cu o mantie imperiala aruncata nonsalant peste un umar imbracat in cea mai fina rochie de seara din matase...

27 November 2009

Sfecla rosie

Azi s-a dat marea batalie pentru supravietuire, purtata cu sfecla rosie coapta in cuptor si pasata. A castigat detasat bebe, care a manjit tot ce a putut cu minunata substanta. O placere.

Apoi m-am trezit cu un curier care mi-a adus o jucarie. Girafa peek a blocks de la Fisher Price.
???? Probabil ca am castigat-o la un concurs, ceva, zau daca am idee...

Acum am cules luptatorul cu sfecla rosie dintre albumele mele de arta si taman i-am smuls din gherute un "Picasso"... Btw: luptatorul are ceva cu sosetele, pe care si le scoate singur din picioare, cu insistenta. Apoi pleaca la plimbare in patru labe prin casa, avand una sau doua sosete in mana...

Dintele cu numarul sase se lupta sa razbeasca. Oricum, sunt sigura ca asa trebuie sa fie si dintii de prania: mici, rapizi si ascutiti. Nu se poate sa fie ceva mai rau de atata. Ieri a cauzt victima anexa, care a scos un Auuuuu abtinut si infundat ce m-a facut sa rad cu lacrimi: stiam foaaarte bine ce simtea :D.

26 November 2009

Avem

... di tati:

- cinci dinti, pe cale sa devina sase. Al cincilea a iesit cel mai greu, cu sangerare.

- pana de curent in tot cartierul. Cool. Mi-a dat mancarea in foc. Mda, are legatura- eram ocupata sa navigez pe intuneric cu bebe in brate in cautarea telefonului. M-am lovit de carucior si am calcat pe ceva jucarii ascutite.

- dureri de spate. Teribile. Ingrozitoare.

- doua carucioare. Da, doua. Parcate in bucatarie. Ultimul de tipul sport, primit zestre de la cumnata mea. Acum ma scald in carucioare.

- carucior fara site sau macar o poza pe net. Ma omoara chestia asta. Eu trebuie sa-l gasesc pe net, sa vad cum naiba se monteaza copertina...

- laptop formatat. A doua oara. Acum are sunet :D. Nu are insa programe :-(

- ocupatii inutile in Farmville si Cafe World

- vase de spalat. Nu eu, sotul :D. Multe.

- premii. De la Baby Expo, am castigat la tombola :D. M-am trezit cu un bax de Dorna mici in brate :-). Si un robot cu telecomanda de la Chicco (???).

- bors fara prea mult gust. Trebuie sa invat sa gatesc mancare gustoasa doar cu ingredientele permise la bebe. Brusc ma simt ca un orb in bucatarie.

- posibil muncitori in casa sambata. Fun :-(

- muncitori la geam. Si schele.

- geamuri inchise in majoritatea timpului. Si zgomot.

- posibil nevoie sa demontam unitatile exterioare de la aerul conditionat, pentru izolarea blocului. Kill me.

- vot duminica. Vai mie.

Mos Craciun in blogosfera





Am participat la Mos Craciun in blogosfera si am primit cadou... Eeeeeeeeee... Nice. Mosul nostru a fost Rox, careia ii multumim frumos, bebe s-a bucurat mult de cadou, dupa cum se vede si din poze, nu mai avea rabdare si incerca sa traga de el in timp ce eu ma luptam sa-i fac poze. Evident ca ideea este sa il bage in gura, ca asta e fixul pe moment :D... De aceea nici nu avem multe poze dupa aceea, pentru ca eram ocupata sa le salvez de hapaila :-)).

Si avem si o urare, dar pe aceea o tinem secreta, doar pentru noi :-). Multumim frumos, Rox si Darie, Sarbatori Fericite! si voua, pline de bucurii si cadouri :-)).

Azi am aflat ca a ajuns si cadoul nostru, pfff, ne bucuram mult, a fost o intreaga nebunie cu el. Speram sa placa, l-am trimis cu mult drag si am incercat sa-l ambalez asa cum ar ajunge un cadou sub brad, dar evident ca, din motive care imi scapa, de pe tot bulevardul meu au disparut funditele si panglicutele, de aceea am si intarziat cu trimiterea lui, dar pana la urma am zis ca mai bine sa ajunga la timp decat sa aiba fundite :D. Oricum, mi-a ridicat ceva probleme de logistica, pentru ca nu vroiam sa se strice ambalajul, asa ca m-am apucat sa-l mai ambalez in pungi si abia apoi in hartia maro, de posta... pfff... stiu, e o boala grava :D.

20 November 2009

Alive

Da, traiesc, dar cu greu... multe pe cap pe moment, revin cand ma linistesc.

17 November 2009

De luni

Dupa o saptamana nebuna, mi-am petrecut ziua de luni inacrecand sa carpesc laptopul, busit iremediabil. L-am formatat, insa m-am luptat cu el aproape o zi intreaga sa-i pun wireless, indaratnicul nu vroia... Am izbandit, insa acum nu am sunet (???). Mister, zau daca ma prind de ce. Si mai baga si un mesaj de eroare la deschidere, ceva cu ci.exe sau alta aberatie similara care nu imi spune nimic, plus un sunet de avertizare care iti ingheata sangele in oase si trezeste copilul la cele mai nepotrivite ore. Iar Yahoo Messenger nu vrea sa se instaleze si pace...

Asa ca ma deprim. Unde se gaseste un depanator de computere bun, zau, sa il sun de fiecare data cand imi prind urechile si, da, sa il platesc, chiar nu ma deranjeaza ideea...

Craciun. Mos Craciun

Asa ma cheama. Pentru ca sunt Mos Craciun in blogosfera :D si azi am luat cadoul. Cu mare bucurie, sper sa-i placa adrisantului... Mai ramane sa-l impachetez (oare cum se fac pachetele pentru posta????) si sa-l trimit.

:-)

15 November 2009

One week

Am avut o saptamana plina, usor nebuna, in stilul clasic... Momentele culminante au fost:

- mutarea cu bebe cu tot la mama, pentru ca Bu sa poata zugravi. Yep, zugravit. Nu mult, baia-cea-inundata-de-vecinul-cel-rau si holul, insa suficient cat sa prefer sa o tulesc de acasa. Iar asta a insemnat alta nebunie: expedierea lui Biggy la munte (cu tata si Bro', care aveau ceva treaba pe acolo) pentru ca odrasla sa poata tropadui in voie prin casa. Ceea ce a si facut :D. So, mutat cu catel si purcel de colo-colo si stat cu inima cat un purice ca ce gasesc eu acasa la intoarcere... A iesit bine :D, me hapy...

- apoi am stat nitel fara rufe curate pentru ca masina de spalat nu fusese montata bine la loc. Intre timp, pentru ca Bu avea o saptamana libera si a fost acasa, l-am mobilizat sa repare aragazul. Cuptorul are un device nesuferit care tot stingea flacara daca nu stai cu degentul pa buton nu stiu cat timp, o chestie absolut criminala, care m-a facut sa renunt la a mai gati ceva in cuptor... So, suna Bu reparatorul, asta vine, boscorodeste fabricantii si toate marcile de aragaz din tara (fara discriminari), isi face treaba la final ne intinde o carte de vizita... Repar si frigidere si masini de spalat, zice el... Aaaaaaaaaaaaaa, ni s-au aprins noua neoanele: masini de spalat??? Pai poftiti ntelus mai incoace, aicisa, sa vedeti care e treaba cu dracia. Pac, poc, rezolvat doua chestii dintr-o lovitura, me happy again...

- acum incercam sa aflam daca weekend-ul viitor punem si chit nou la gresie. Iar ma mut la mama???

- vizita socrilor. Veniti de departe- departe (nu locuiesc in Bucuresti). Anuntata de luni, s-a infaptuit joi... Copil fericit, bunici entuziasmati, casa plina, foarte plina... jucarii. Care canta, evident. Macar mai diversificam si noi fundalul sonor, ca la noi... toate colturile casei zdranganesc cate ceva, in trei limbi diferite deja. Acum are un scaunel cu lampita, ceas si carticica... o nebunie care canta si singura, cand nici nu se uita nimeni la ea... cred ca se plictiseste si mai trage cate o lalaiala de dor si jale.

- carucior/ sport/ umbrela. Venit de la cumnata, parte din "zestrea" odraslei. Mda, acum avem doua carucioare :D... Anyway, i-am facut dus. Pentru ca era murdar si tocmai ma gandeam pe ce parte sa-i atac husa, cand Bro' mi-a sugerat sa il spal asa cum e... Ha, ce buna idee, am zis eu si gata, am bagat caruciorul in cada si l-am sapunit bine :-)).

- peste. Dat copilului prima data. Lui i-a placut, eu declar onest ca mai trebuie sa lucrez la reteta. Da, copilul mananca in continuare toate legumele cu banane, ultima data i-am dat conopida :-)...

- paine pentru vrabiute. Rupta in bucatele micute- micute, pusa in fata lui bebe, ii place la nebunie sa o apuce cu manutele lui mici si sa o manance. E o distractie.

- luna noiembrie e plina de sfinti la mine in familie. La propriu :D. Sarbatorim foarte multi- in cateva ore plecam cu totii la restaurant, unde vom aniversa una bucata gogoasa (care, intrebata ieri ce gem vrea la clatite mi-a spus ca vrea gem de ciocolata :D), una bucata Bro' si una bucata unchi. Mai urmeaza sarbatorirea unui unchi, a lui tata, a lui bebe, probabil a lui Bu, a tatalui lui si probabil, din nou, a lui bebe (yep, ultimele sunt negociabile :D)... pfff.

11 November 2009

Info utile despre masa de infasat...

In perioada de dupa nastere, scutecul lui bebe trebuie schimbat cam din trei in trei ore (in medie). Sunt mai multe teorii: ca se schimba de preferat inainte de masa (pentru ca daca este dupa, probabil va regurgita putin din cauza "gimnasticii), ca trebuie schimbat de indata ce face, ca nu e o problema daca nu e schimbat imediat pentru ca de aceea are stratul de protectie al cremei si ca ca noaptea nu trebuie schimbat decat daca a avut scaun (ideea fiind sa nu fie trezit, pe cat posibil). Mai sunt... nu le stiu pe toate... ideea este ca fiecare parinte isi gaseste ritmul propriu (vorbim aici de un parinte normal). Cert este ca de obicei bebe tinde sa faca la masa, taman dupa ce a fost schimbat :-)...

La schimbare se pot folosi servetele umede sau apa calda... si apoi se da cu crema si se pune scutecul. Exista reguli privitor la curatat, mai ales la fete- se sterge din fata in spate... Scutecele sunt din cele de unica folosinta (reciclabile sau nu, cu sau fara chimicale - la DM sau in magazinele bio) sau din cele refolosibile (se gasesc in special in magazinele online). La servetelele umede este foarte utila o cutie (majoritatea marcilor vand servetele si cu cutie) in care sa se puna rezervele, e mai usor de manevrat asa. iar servetelele sunt si ele de diverse tipuri, sensitive, parfumate, cu crema, cu ulei sau, tot asa, bio, fara chimicale (tot online sau in magazinele bio). La fel si cremele, bio sau nu, de tip Bepanthen (extrem de popular), sau Weleda (de exemplu)... cu oxid de zinc, cu galbenele etc.

Masa de infasat, in varianta ideala, este la inaltime, sa nu implice multe aplecari pentru ca la inceput se schimba scutece de ~6-8 ori pe zi. Si trebuie sa aiba aproape cele necesare schimbarii (scutece, creme, servetele umede etc).

In mare, sunt mai multe variante:
- cu cada sub ea - cadita merge utilizata pana pe la sase luni si e bine sa fie cu scurgere, asa se umple si se goleste cu o galeata
- de pus pe patut- este rigida si se pune sprijinita pe laturile lungi ale patului- se gaseste de vanzare cu sau separata de patut. Tarcurile au si ele o varianta similara.
- exista saltelutele de infasat, moi, fara partea rigida (de lemn de dedesubt) si varianta aceasta sau cea anterioara se pot pune pe o comoda, preferabil cu marginile ceva mai inalte, ca sa nu cada bebe
- sau exista comode cu salteluta gata incorporata in partea superioara
- ori se poate folosi un pat, o canapea etc. Cu sau fara variantele de saltelute mobile de mai sus

Majoritatea meselor de infasat sunt impermeabile si usor de curatat. Pe ele se pot pune ori o carpa (facuta din finet sau din cele cumparate), ori chiar se gasesc de vanzare paturici absorbante (de la cateva marci de scutece, sau merg si cele marca Seni), cu o fata din material moale si un strat impermeabil dedesubt.

In preajma mesei de infasat este util un spatiu de depozitare, minim pentru scutece, creme, servetele... chiar pentru hainutele de schimb, medicamente, etc. Aceasta si pentru ca in toate situatiile se recomanda mare atentie la bebe- se poate misca/ rostogoli si cadea, de aceea nu trebuie lasat singur. Multe dintre variantele de tip comoda au diverse spatii de depozitare atasate, sau exista chiar diverse sisteme compartimentate, din plastic sau material textil (de cele mai multe ori), ce se pot atasa de masuta de infasat sau patutul existent.

Legat de problema infasatului: exista si cosuri de gunoi pentru scutece. De cele mai multe ori au avantajul ca trebuie aruncate cam o data pe saptamana (spre deosebire de aproape zilnic) si au rezerve cu pungi speciale care nu lasa mirosul sa iasa.

10 November 2009

Jurnal de piticot (9 luni)

9 luni, implinite vineri, pe 6...

Sa incep prin a spune din toata inima "traiasca bananele cu legume" :-)). Bebe mananca in draci morcovi, albitura, pui, vita, well, chiar si spanac, fasole sau galbenus de ou cu, mda, banane! Ssssssst, nu spuneti ca e brrrr, stiu si eu asta, dar el nu stie...

Apoi: patru dinti. Cei de jos usor incalecati, dar, well, patru! Mici si ascutiti, de pirania, m-a capsat de cateva ori cand incercam sa-i dau cu Calgel si wow, of, auch, aaaaa!!!

Zice "mama". Cand e suparat. Trist, in barba. In rest a trecut deja la familiaritati: Ma! sau Em!. Altceva nu zice, nu vrea, desi noi lalaim ca papagalii diverse prin casa.

Merge. Merge. Merge... si pot sa o tin asa la infinit. Ca asa o tine si el... Cu antemergator sau fara, musai asistat si ajutat, copilul meu merge. Raman la fixul meu ca omuletul are o treaba, ceva, undeva de ajuns... Pardon, antemergatorul il ataca si singur, pe toate partile, si il impinge pana cand se izbeste de un obstacol.

S-a prins de chestiunea cu "aruncam diverse pe jos"... pac, zdrang, poc, toate zboara. Dupa care se uita luung la mine. Si eu ma uit la el, dar privirea mea nu este la fel de entuziasta :-)...

Plange. Adica scartaie. Cum nu ii convine ceva, o da pe scartaieli. Asta nu ne place... inteleg ca e modul lui de a se exprima, insa nu ma incanta.

Stie deja toata casa. Si ma cauta prin ea. Pe sistemul pitbull: are o tinta, pleaca dupa tinta. La fel si cu jucariile. Btw: did I tell you ca cele mai tentante jucarii sunt cablurile, incarcatoarele de telefon, telecomenzile, revistele si pungile de cadouri???

A, si a descoperit usile. De impins inspre inchis sau deschis, la infinit.

Cu mancarea, inclusiv fabuloasele banane cu legume, e distractie. Cand vine ora de masa scartaie. De disperare. Alea 2 minute pana cand prepar eu totul, nu conteaza, el e deja pe tavan si chiraie de acolo dupa mancare. Sirena se potoleste doar cand ii bag biberonul/ lingurita in gura.

Rade cand il vede pe tati. Se bucura. E usor reticent cu persoanele straine, dar nu exagerat. Pe mine ma cheama, cauta sau trage de cracul de la pantalon, sa il bag in seama.

Am uitat: ii place butonul de power de la computer. Pe mine m-a lasat o data in ceata, cand toate ferestrele se inchideau in fata ochilor mei uimiti si, paf, shut down... pe tati l-a scos de vreo doua ori din joc, ultima data taman cand castiga :P...

Cand vrea sa doarma isi suge degetul Doar atunci. Si duce mana la ureche. Iar cand il iau in brate isi freaca nasucul de umarul meu.

Ne e extrem de drag. Ne fascineaza. Ne acapareaza. Ne topim.

04 November 2009

Concursuri

Bebe particpia la concursuri. Nu, sa o luam in ordine: mama lui bebe participa la muuulte concursuri. Asta pentru ca mama mamei lui bebe trimite mai toate taloanele din reviste... Asa ca mama lui bebe participa indirect. S-a inteles ceva??? :-))

Iata insa ca am trimis si eu, pentru bebe, la cateva concursuri. Si am castigat:



Ultima se numeste antemergator (??? cei de la Fisher Price ii zic walker...) si a sosit dupa ce am adunat cu sarg ursuleti- puncte (don't ask) si deja il asteptam de ceva timp cu mare nerabdare, ca odrasla ma cocosase. Bebe, care este la faza de mers inca relativ pe varfuri si musai tinut de ambele manute (nuuuuuuu, nu merge doar cu una...), s-a speriat intai de magaoaie. Era prea rapida pentru el. Asta era saptamana trecuta. Ieri l-am vazut ca se ridica singur si pleaca la plimbare prin sufragerie. N-am zis nici pas, l-am lasat, sa vad ce face. S-a proptit in canapea si acolo a ramas, usor frustrat, caci nu stie sa ia curbe... asa ca am ajuns la faza doi a mersului: el strabate o latura a sufrageriei, eu il intorc, merge in partea cealalta, iar il intorc si tot asa... zau, daca il invat sa ia singur curbele coloana mea poate sa respire linistita :D...

03 November 2009

Help needed

Ok, deci eu incep sa ma stresez in mod oficial. De apoape o luna odrasla nu mai mananca masa de pranz. Adica legume, carne, galbenus, branza de vaci... chestiile alea importante... Practic, ziua lui decurge cam asa (orele nu sunt batute in cuie la minut, dar pe acolo, la fel si cantitatile):

09.00- 180 ml. de lapte (in biberon)

10.00- 160 ml. piure de fructe (cu lingurita) si dupa 60 ml. suc de fructe (in biberon)
De obicei piureul il fac combinand doua fructe, plus doua lingurite de cereale fara lapte. Mananca fara probleme orice fruct din ce i-am dat: piersica, banana, mar, para, pepene galben, avocado, mango, caisa. Sucul il fac de obicei din combinatii intre mar, para, portocala (fructele din care iese suc).

13.30- asta e masa cu probleme, o detaliez mai jos

17.00- 200 ml. iaurt cu doi biscuiti (in biberon)

21.15- 240 ml. lapte cu trei linguri de cereale (in biberon)


Astea sunt mesele lui. Pana acum la pranz manca 160 ml. piure de legume (cu lingurita) in care adaug cam o nuca de carne de pui sau vita, galbenus de ou fiert sau branza de vaci. Piureul era tot combinatii diferite de morcov, albitura, dovlecei, conopida, broccoli, fasole pastai, spanac, cartof...

Am inteles ca s-a plictisit de piureurile clasice si am fost incurajata sa ii dau mancare gatita, ca are alt gust... Ok, problema este ca nu vrea sa manance nimic, refuza lingurita de cum o vede, nici macar nu gusta. La celelalte mese mananca bine, la asta pur si simplu intoarce capul si maraie. Dupa chinuri si lupte, sa guste macar, ajung sa consider un record daca a mancat 5 lingurite... Nu e bolnav, nu e nefericit, se dezvolta bine... nu stiu care e misterul. Am incercat n variante, de la supa cu taietei, cu miez de paine inmuiat in ea, la mamaliga, la pui cu cartofi sau mancare de perisoare cu smantana, sau peste (ca acum am voie sa-i dau)) fiert cu legume, la... nici eu nu mai stiu... m-am intors si la piureul de morcovi pe care il manca de la patru luni fara probleme, am incercat si cu mancare gatita si cu piureuri, am cumparat si cartof dulce si am facut piure... nu de retete duc lipsa, ci de o explicatie sau ok, de acea reteta minune care sa-l faca sa deschida gura cu pofta... pentru ca nu inteleg de ce pur si simplu refuza sa guste macar. Gatesc si arunc mancare. Singura chestie pe care o face este sa molfaie dintr-un cartof sau un morcov fiert, daca i le pun in fata, insa si asta... mananca o bucatica, acolo, nu e suficient...

Am incercat si sa-i inversez intre ele mesele, sa-i dau la 17.00 pranzul, nimic... Singura chestie care imi mai trece prin cap este sa incerc cu borcanase cumparate, dar nu vroiam sa ajung aici, daca eu pot sa-i fac mancare in casa.

Nu sunt obsedata sa bag in el, insa ma ingrijoreaza faptul ca nu reusesc sa-i dau alimente importante, nu cred ca e ok sa se hraneasca doar cu lapte, iaurt, fructe si doi biscuiti. Pur si simplu nu am o explicatie- e normal? e o faza? e ceva ce pot sa fac? ce sa mai incerc?

02 November 2009

Info utile pentru patul lui bebe

Informatii utile despre bebe, patutul lui si toate cele legate de el.

Patul: poate fi din lemn (atentie la distanta intre bare!) sau tip tarc (bun de luat in voiaj). La tarc este practica varianta cu usita: pentru cand mai creste copilul, sa poata iesi singur. La cel de lemn ulterior se scoate partea de gratii din fata. Riscul la patul de lemn este ca bebe se poate lovi cand mai creste si incepe sa exploreze (desi noi avem de lemn, cu aparatori de pat si nu am avut probleme). La ambele variante este bine sa aiba mai multe nivele (de obicei sunt doua), pentru ca atunci cand este mic sa il poti pune mai sus si sa nu te apleci asa mult, iar mai tarziu, cand se ridica in picioare, sa il poti cobori, pentru siguranta lui.

Sunt si unele special facute pentru a se lipi de patul parintilor, avand o latura libera, astfel incvat accesul la bebe se face usor si direct noaptea, pentru alaptat, de exemplu.

Exista unele modele si cu masa de infasat inclusa, se pune peste pat, perpendicular pe latura lunga. La fel, exista variante de patut cu sertare sau combinate cu alte piese de mobilier (de obicei o comoda), in diverse solutii modulare ce se pot transforma ulterior chiar intr-un pat de adolescent... Exista chiar variante de pat pentru nou- nascuti, cosuletele, si, evident, paturile- masinuta, corabie etc...

Un pat normal are 60-70/ 120-140 cm. Un nou nascut are cam 40- 50 cm, iar pe la un an are 70-80 cm.

Salteaua: este indicat să fie tare si dreapta (sunt recomandate cele din fibra de cocos). Cearceafurile cele mai bune sunt cele cu elastic, asa nu le va putea scoate mai tarziu. Mai ales ca trebuie bine prinse, sa nu se poata aduna in jurul lui bebe, sa se sufoce el cu ele... La inceput eu am folosit bucati mari de finet cumparate la metraj si taiate pe dimensiunea dorita (exista unele cu imprimeuri dragute)- mi-a placut pentru ca e materialul moale. Peste cearceaf, cat a fost mic, puneam o bucata de material exact in zona capului lui bebe (bine prinsa in laterale, sub salteluta) pentru ca mai regurgita si era mai simplu sa schimb carpita decat tot cearceaful- aveam mai multe carpite de genul asta, bune si cand il puneam pe umar sa ragaie (tot din finet, taiate de mine, sau se gasesc de cumparat, de exemplu la IKEA).

Se spune ca este bine ca salteaua sa stea usor inclinata (se rezolva cu o carte mai groasa sub saltea, la un capat): pentru ca bebe regurgiteaza lapte (des)- sa nu ii ajunga in ureche, dar si pentru circulatie...

Exista si protectii de saltea, din cele cu plastic pe o parte, care se pun sub cearceaf- sunt utile in situatiile in care este lasat in patut fara scutec (de exemplu bebe mai face surprize cand il pun in patut dupa masaj, fix cinci minute pana cand umplu cadita cu apa...).

Aparatori pat: exista mai multe tipuri de huse care se pun pe laturile patului, se gasesc de vanzare si separat- sunt utile pentru ca de bebe se poate misca in timpul somnului si ajunge sa doarma cu fata infipta taman in husa aceea (cel putin al meu asa face)... De asemenea, sunt bune si ca protectie suplimentara la frig. In jur de patru luni trebuie insa sa fie foarte bine legate, pentru ca poate incepe sa traga de ele (depinde de copil). Si mai ales sforile de prindere sunt periculoase, sa nu se sufoce cu ele.

Carusel, proiector, baldachin etc: In principiu caruselul este cel care se invarte si exista doua variante: toate jucariile merg in cerc sau fiecare efectueaza o miscare proprie si intreg ansamblul se misca apoi in legea lui. Insa acum exista carusel cu telecomanda, proiector incorporat (proiecteaza pe tavan diverse imagini), una sau mai multe variante de muzica (sunete din natura, cantecele de copii, clasica...), timer (dupa cat timp sa se opreasca), volum, senzor de pornire cand plange bebe si alte si alte smecherii. Proiectorul la fel, in principiu ar trebui sa proiecteze imagini... dar ajunge sa faca si alte lucruri in plus. Mai sunt si jucariile de atasat pe marginea patutului, cu grija insa la problema sugrumatului lui bebe cu ele, exista un pericol real aici. Cel putin la carusel stiu ca exista diverse sisteme de fixare, unele merg la patut tarc, altele la cel cu bare, altele la ambele... trebuie verificat inainte de cumparare.

Iar baldachinul are rol estetic, protejeaza de lumina, poate deveni motiv de incantare cand mai creste bebe dar si pericol (daca trage de el) si exista teorii care afirma ca ii aminteste copilului de "intimitatea" din burta mamei (desi unele persoane spun ca tare mai aduna praf)...

Practic, in prima luna bebe nu prea reactioneaza la ele- nu vede decat pana pe la 20 de cm. distanta... iar de jucat cu jucarii... si mai tarziu. Depinde de copil: e posibil sa nu fie interesat deloc de minunea tehnologica sau e posibil sa il fascineze (la al nostru asa a fost/ este, noi avand un carusel cu n functii...).

Senzor respiratie:
Este o placa ce se pune sub saltea (sau peste, depinde de model), conecta la o unitate de control. Acesta va declansa o alarma sonora atunci cand respiratia se opreste sau frecventa respiratorie scade sub niste parametri. Exista de vanzare in sistem separat, sau cu interfon si termometru de camera inclus etc. etc... Noi am folosit si a ajutat mult pentru linistea mea psihica, singura recomandare pe care o am este sa aiba doua placi sau, oricum, sa acopere o suprafata cat mai mare din pat, pentru ca la noi era o singura placa si dupa sase luni l-am desfiintat pentru ca urla de fiecare data cand bebe se misca si iesea de pe ea...

Interfon: Util pentru a auzi din timp cand bebe incepe sa se trezeasca (se foieste...) si sa ai timp sa te pregatesti, sau pur si simplu pentru a il auzi pe bebe. Se poate si fara, dupa caz. De obicei merg si cu baterii si la priza si este bine sa aiba cel putin doua frecvente (majoritatea au doua, dar exista si cu mai multe) pentru ca poate interfera ba cu al vecinului ba cu alte tipuri de aparate.

Lampa de veghe: In jur de doua luni bebe invata ciclurile noapte- zi, in ideea ca noaptea e intuneric, liniste si se doarme :D, asa ca nu se recomanda sa aiba lumini aprinse in camera... si noi nu am folosit si nici nu am dus lipsa, insa exista de la variante gen veoiza pana la cele mici, de bagat in priza, care dau mai multa sau mai putina lumina, in functie de model.

Altele: Bebe doarme fara perna. E si mai sigur... In prima perioada se culca alternativ, pe o parte sau alta, pentru ca oasele craniului sunt inca moi si astfel se poate modela forma capului (sa fie rotunda). Exista perne speciale care il ajuta sa doarma in pozitia dorita de parinti, insa la fel de bine functioneaza o paturica rulata si pusa la spate... Se recomanda insistent sa nu fie culcat pe burta decat cand se afla sub supravegherea parintilor, existand un risc marit de aparitie a sindromul mortii subite. Pentru mai tarziu exista un tip de perna speciala, cu perforatii in ea (de ex la Chicco), astfel incat bebe sa nu se poata sufoca.

Pentru somn se poate inveli cu o paturica sau infasura in ea, ca un cocon (cam asa fac asistentele in maternitate), avand insa grija sa nu si-o poata trage cu manutele peste fata (intr-un gest necontrolat) sau sunt saci de dormit speciali: cu maneci,fara, cu ele detasabile, de vara, de iarna, pe diverse dimensiuni, etc...

01 November 2009

Culele, bijuterii de arhitectura romaneasca



Am scris pe Cenusa de trandafir un articol despre un subiect care imi este tare drag: culele. Sunt casele boieresti fortificate, specifice in Oltenia si Muntenia. Si pentru ca articolul se doreste si un semnal de alarma, amintesc de el si aici, citand un fragment:

"În prezent majoritatea culelor sunt în ruină. O parte dintre ele sunt transformate în muzee (însă fără fonduri suficiente şi neincluse în traseele turistice), o altă parte sunt abandonate sau chiar revendicate de diverşi moştenitori. Din probabil sutele de cule care au existat în România, au mai rămas doar 18. Componentă importantă a patrimoniului nostru cultural, există pericolul foarte mare ca şi acestea să dispară, într-un fel sau altul."

Imaginile sunt luate de aici şi de aici.