07 December 2009

Info utile- textile bebe

Iata adunate la un loc cam toate obiectele din material textil din universul noulul nascut si cateva detalii despre ele:


Carpe/ carpite: au diverse utilizari... puse peste cearceaf, ca protectie, ori pe umar cand trebuie sa ragaie (pentru ca de obicei mai si regurgiteaza), sau pe masa de infasat cand se dezbraca bebe, sau chiar puse de musafiri pe umar pentru ca bebe sa nu intre in contact cu hainele de strada, iarasi, bune si in carucior... sunt foarte utile si au variate intrebuintari. Se gasesc de vanzare sau se pot chiar face din finet cumparat si taiat la dimensiunile dorite.

Bavetele: sunt recomandate cele cu plastic pe dedesubt, insa adevarul este ca in primele luni pentru mine nu a contat partea acesta, ba chiar le-am folosit mai mult pe cele simple (se gasesc diverse seturi). Important este ca da, si ele au diverse dimensiuni, se gasesc si mai mici si mai mari (utile cand bebe creste) si ca sunt mai practice cele cu arici- mai usor de inchis. Dupa ce incepe diversificarea, care include alimente ce pateaza si, mda, multa murdarie :-), merg foarte bine cele integral din plastic, care se pot spala usor. Si acestea sunt in mai multe variante: moi sau rigide (eu am folosit din cele moi), cu maneci sau fara (unele se pot "imbraca", personal le prefer pe cele fara maneci), cu buzunar in care sa cada mancarea (majoritatea au)...

Hăinute: nu cumparate multe deoarece creste extrem de repede. Plus ca se mai si primesc cadou :-). Ele se cumpara dupa dimensiunea copilului, majoritatea se iau dupa inaltime, mai putin dupa varsta... sau au chiar denumirea speciala "newborn"... E greu de estimat dimensiunea initiala a unui copil, in mod normal este undeva in jur de 50 de cm. la nastere, insa exista si exceptii si pentru cei foarte micuti unele firme au chiar linii speciale (inclusiv unele marci de scutece).

Foarte des folosite la inceput sunt body-urile (care pot sa fie cu maneca lunga, scurta sau tip maiou) si salopetele (sleepsuit) intregi, cu tot cu "labute" (si acestea pot sa fie cu cu maneca lunga, scurta sau tip maiou). In general salopetele pot sa fie din bumbac simplu sau din acel material mai gros, gen catifea. Copilul este mai greu de manevrat la inceput (mai ales din cauza capului care trebuie sustinut) si cum trebuie schimbat in jur de sase ori pe zi... sunt mult mai practice body-urile cu capse in fata (se petrec cumva in fata- sunt mai usor de pus decat cele care se baga pe cap) si salopetele sau pantalonii cu capse intre picioare (la ambele picioare, pentru ca exista si din cele care au pe un singur crac).

Păturică: exista si mai groase si mai subtiri. Se pot folosi atat pentru invelit (avand insa grija sa nu si-o poata trage cu manutele peste fata, intr-un gest necontrolat- de obicei se spune ca e bine sa ii lasi mainile afara, deasupra, tocmai de aceea), cat si in carucior sau chiar facuta sul pentru sprijin la spate, astfel incat bebe sa doarma ba pe o parte, ba pe alta. Asa se face ca sa nu aiba capul deformat de la dormitul doar pe o parte, plus ca se spune ca nu e bine sa doarma pe spate ca mai regurgiteaza mancare si risca sa se inece, iar pe burta se zice sa nu il pui decat cand esti langa el pentru ca e risc mare de moarte subita... Exista si pernute speciale de dormit pe o parte sau alta, dar eu m-am descurcat bine cu paturica... Oricum, in jur de luna a treia deja se poate rasuci pe jumatate si se cam aseaza cum vrea el. La un moment dat am folosit o paturica si ca bariera, in patut, pentru ca dupa luna a doua a inceput sa se miste in somn si ajungea in partea cealalta a patului, iesind de pe senzorul de respiratie. In plus, la inceput il infasam tot in paturica, cam cum il tin si la spital- dormea mult mai linistit asa. Legat de infasurat: exista si un tip special de paturica, cumva gen port-bebe- se prinde cu capse si formeaza "maneci", nu am folosit dar inteleg ca sunt tare utile.

Sacul de dormit este foarte util si poate inlocui paturica. Exista cu maneci,fara, cu ele detasabile, de vara, de iarna, pe diverse dimensiuni, etc... Sunt unele si cu picioare, cu capse...

Hainute de fas: pe principiul costumelor de schi. Cand e mic si greu de imbracat, cele mai practice sunt cele dintr-o bucata si fara picioare (pe principiul sacului de dormit). Majoritatea modelelor au in centru un orificiu special pentru a putea trece centura de la carucior si a lega astfel copilul. Multe au si manusi si gluga. Cele de mai tarziu au picioare si unele chiar si labute- foarte utile iarna, ca sa nu mai stai sa-l schimbi de toate cele, atentie doar la sistemul de inchidere, sa fie practic.

Ce mai exista? Bluzite care se baga pe cap (multe au cate o capsa sau doua in zona umerilor, pentru marirea diametrului) sau care se inchid in fata (evident si acestea sunt cu sau fara maneci...), pantaloni cu sau fara "labute" (trebuie avut grija la sistemul de inchidere la burtica, sa nu stranga), diverse salopete mai groase (unele chiar fara "labute"), salopete si pantaloni scurti, dresuri (mai subtiri, mai groase si chiar cu talpa antiderapanta pentru cand merge- se pot purta si ca atare, fara nimic deasupra), sosete (la fel, mai subtiri, mai groase si chiar cu talpa antiderapanta pentru cand merge), un soi de botosei, un soi de ciorap cu talpa de papucel (este cusuta de el, sunt practici mai ales cand incepe sa mearga), manusi (nu au degete si sunt in general din bumbac subtire), caciulite cu diverse sisteme de prindere- siret sau arici in lateral (subtiri sau groase, uneori se poarta chiar doua la iesirea afara, una subtire sub una groasa, depinde de parinte), fular (se gaseste mai greu dar merge folosita si o batista, de exemplu), rochite/ fustite (la astea chiar nu ma pricep :D), vestute mai subtiri sau chiar din fas (foarte utile cand e bebe mai mare), hanorace (practice pentru ca au gluga si copii mici de obicei urasc sa le pui caciuli asa ca e o solutie buna), trening...

Prosop: exista speciale pentru bebeluş, cu un triunghi pt cap. Si din acestea sunt in diverse variante de dimensiuni, insa nu sunt pe marimi, ci "la ochi". Plus, in functie de cadita folosita pentru bebe, daca nu are forme sau adaugiri antiderapante se poate pune pe fund un prosopel- ultil si pentru spalat/ tinut acoperit cand e mai frig.

Despre cele pentru pat (asternuturi, protectie de saltea, aparatori etc.) am mai scris aici.

Cum se spala toate acestea: am mai povestit putin aici si la comentarii aici, reiau insa toate informatiile, sa fie la un loc. Hainele se spala mereu inainte de a le imbraca bebe, chiar daca sunt noi. Si nu numai hainele, am spalat si husele de la carucior, scoica auto, salteluta de activitati, aparatorile de pat... cam tot ce s-a putut spala. La hainute teoria spune sa le si calci, eu le-am calcat doar prima data, de atunci nu am mai calcat nimic. Se calca insa pe dos, pentru a "steriliza" exact partea care intra in contact mai apoi cu bebe. De spalat eu le spal la programul pt rufe de bumbac si apoi ii mai dau clatire o data (ca sa scoata detergentul si balsamul, altfel risca sa faca dermatita). Exista un detergent special de bebe Dermalin, numai in farmaciile Sensiblu si un balsam de rufe special la Chicco, de asemenea inteleg ca si Silan Sensitive si Sano Sensitive (detergent dar exista si balsam) sunt bune... de acestea stiu eu, insa nu le-am testat... eu am folosit mereu Persil Sensitive (la recomandarea unei prietene) si nu am avut probleme. Ca balsam am folosit Lenor Sensitive (tot asa, recomandat). Cel mai usor face alergie la balsam, nu la detergent- bebe a facut (dar era si foarte mic, copilul prietenei mele nu a facut) si am scos balsamul, pe care l-am reintrodus dupa cateva luni... si de atunci e totul ok. Apoi am trecut la orice tip de detergent Persil (cel mai des tot Sensitive) si orice Lenor, fara restrictii si ulterior la detergenti bio.

Unele persoane prefera sa spele hainele copilului separat, altele le spala impreuna cu cele ale familiei... eu am preferat varianta separat si pentru ca l-am imbracat zilnic cu alt body si alta salopetica, asa ca deja se punea problema unui alt ritm de spalare... mult mai des. Acum le spal amestecat, nu mai am probleme, doar sa mearga impreuna la programul pe care il pun la masina de spalat...

Teoria mea, netestata, asa ca e doar o idee, este ca e important si cu ce e invatat de la inceput bebe. De aceea eu am mers pe un singur set de produse si nu am schimbat detergentul sau balsamul decat foarte tarziu si si atunci cu altele din aceeasi gama. Probabil ca acum deja pot folosi orice, deja e mai mare bebe... Nu stiu sa spun daca e corecta ideea mea pentru ca nu am cu ce compara, eu insa asa am facut :-)...

Organic/ Bio:
Exista. In special pe net. De la haine din bumbac organic pana la diversi detergenti...

6 comments:

lore said...

Bune sfaturi! Am o groaza de prietene insarcinate (inclusiv sora-mea), asa ca le voi redirectiona la tine pe blog.
In ceea ce priveste detergentul: eu am incercat sa-i spal hainutele cu detergentul si balsamul nostru obisnuit si nu am avut probleme. In prima saptamana am spalat separat hainutele lui, dar pe urma mi-am dat seama ca astept prea mult pana strang suficiente ca sa umplu o masina. Spal hainutele lui impreuna cu ale noastre (stam toti 3 in mare parte a timpului acasa, deci nu avem haine murdare sa upline de microbi).
Cred ca asta cu dermatita tine de bebe, dar tine putin si de obisnuinta. La fel si cu cremuitul: nu prea l-am incremat si nici nu l-=am uns cu uleiuri si alifii, pentru ca personal nu prea-mi plac smacurile astea. Pediatrul m-a sfatuit sa-mi spal odorul la fundulet in caz de kk si sa-i dau cu crema doar daca are vreun eriterm fesier.
Nu facem economii la creme sau detergenti, ci pur si simplu fac economie de timp si de energie!
Sper sa nu fiu pusa la zid!

Zu said...

:-) multumesc, tocmai pentru ca stiu cum e cand cauti informatii am scris posturile acestea, cat stiu, poate ajuta...

Si multumesc si pentru completari, sunt foarte utile- adun informatii de peste tot :D si cred destul de puternic ca nu exista o singura varianta buna de a creste un bebe, ci mai multe din care poti alege cea care ti se potriveste.

Cu dermatita... chiar nu stiu, cred ca bebe a facut pentru ca, deh, la nastere a avut 2300 g si era mic si mai sensibil :-)- mai apoi nu a mai facut, exact la aceleasi produse.

Elena said...

Mai este un detergent speciali ptr bebelusi, asta pe care-l folosesc si eu - Sano Sensitive. Eu il gasesc la Mega Image sau Real, e ok si se foloseste foarte putin, o punga iti ajunge lejer cateva luni. Exista si un balsam de rufe tot din gama asta, dar nu l-am gasit niciodata, doar am auzit de el.
Cat despre hainute, bodyurile sunt sfinte, mai ales la inceput. Pantalonii cu labute la fel, dar noua ne plac cel mai mult dresurile mai grosute (cele de la Zara si unele pe care le-am primit si-am inteles ca sunt de la Kaufland). Purtam dresurile fara pantalonasi peste, iar bebe e foarte fericit ca se face gimnastica foarte bine in ele.
Paturicile cele mai bune mi se par cele cu capse, gen port-bebe. Sta infofolit in ele in landou si nu poate sa si le traga pe cap (he loves to do that!),

Zu said...

@Elena: multumesc, adaug acum la lista completarile tale... de detergent nu stiam... dresuri si sosete am multe de la C&A, mi-a placut ca au si talpi antiderapante, pentru micul plimbaret :D... iar paturica din aceea nu am avut, zau daca stiu de ce :D...

monitza said...

Eu folosesc detergent bio si scutece lavabile,dar nu pt ca-s fitsoasa,ci pt ca am o alergie cumplita(de care nu voi mai scapa ever)si tare mi-e teama ca pitica mea ma mosteneste.
La fel si cremele,samponul,tot ce tine de igiena,toate sunt hypoalergenice.Spal lucrusoarele separat si le calc intotdeauna.

Zu said...

Mmmm, mai fac niste completari... :-)). Multumesc pentru idei/ informatii, ma gandesc sa scriu un alt post si despre creme etc.