02 November 2009

Info utile pentru patul lui bebe

Informatii utile despre bebe, patutul lui si toate cele legate de el.

Patul: poate fi din lemn (atentie la distanta intre bare!) sau tip tarc (bun de luat in voiaj). La tarc este practica varianta cu usita: pentru cand mai creste copilul, sa poata iesi singur. La cel de lemn ulterior se scoate partea de gratii din fata. Riscul la patul de lemn este ca bebe se poate lovi cand mai creste si incepe sa exploreze (desi noi avem de lemn, cu aparatori de pat si nu am avut probleme). La ambele variante este bine sa aiba mai multe nivele (de obicei sunt doua), pentru ca atunci cand este mic sa il poti pune mai sus si sa nu te apleci asa mult, iar mai tarziu, cand se ridica in picioare, sa il poti cobori, pentru siguranta lui.

Sunt si unele special facute pentru a se lipi de patul parintilor, avand o latura libera, astfel incvat accesul la bebe se face usor si direct noaptea, pentru alaptat, de exemplu.

Exista unele modele si cu masa de infasat inclusa, se pune peste pat, perpendicular pe latura lunga. La fel, exista variante de patut cu sertare sau combinate cu alte piese de mobilier (de obicei o comoda), in diverse solutii modulare ce se pot transforma ulterior chiar intr-un pat de adolescent... Exista chiar variante de pat pentru nou- nascuti, cosuletele, si, evident, paturile- masinuta, corabie etc...

Un pat normal are 60-70/ 120-140 cm. Un nou nascut are cam 40- 50 cm, iar pe la un an are 70-80 cm.

Salteaua: este indicat să fie tare si dreapta (sunt recomandate cele din fibra de cocos). Cearceafurile cele mai bune sunt cele cu elastic, asa nu le va putea scoate mai tarziu. Mai ales ca trebuie bine prinse, sa nu se poata aduna in jurul lui bebe, sa se sufoce el cu ele... La inceput eu am folosit bucati mari de finet cumparate la metraj si taiate pe dimensiunea dorita (exista unele cu imprimeuri dragute)- mi-a placut pentru ca e materialul moale. Peste cearceaf, cat a fost mic, puneam o bucata de material exact in zona capului lui bebe (bine prinsa in laterale, sub salteluta) pentru ca mai regurgita si era mai simplu sa schimb carpita decat tot cearceaful- aveam mai multe carpite de genul asta, bune si cand il puneam pe umar sa ragaie (tot din finet, taiate de mine, sau se gasesc de cumparat, de exemplu la IKEA).

Se spune ca este bine ca salteaua sa stea usor inclinata (se rezolva cu o carte mai groasa sub saltea, la un capat): pentru ca bebe regurgiteaza lapte (des)- sa nu ii ajunga in ureche, dar si pentru circulatie...

Exista si protectii de saltea, din cele cu plastic pe o parte, care se pun sub cearceaf- sunt utile in situatiile in care este lasat in patut fara scutec (de exemplu bebe mai face surprize cand il pun in patut dupa masaj, fix cinci minute pana cand umplu cadita cu apa...).

Aparatori pat: exista mai multe tipuri de huse care se pun pe laturile patului, se gasesc de vanzare si separat- sunt utile pentru ca de bebe se poate misca in timpul somnului si ajunge sa doarma cu fata infipta taman in husa aceea (cel putin al meu asa face)... De asemenea, sunt bune si ca protectie suplimentara la frig. In jur de patru luni trebuie insa sa fie foarte bine legate, pentru ca poate incepe sa traga de ele (depinde de copil). Si mai ales sforile de prindere sunt periculoase, sa nu se sufoce cu ele.

Carusel, proiector, baldachin etc: In principiu caruselul este cel care se invarte si exista doua variante: toate jucariile merg in cerc sau fiecare efectueaza o miscare proprie si intreg ansamblul se misca apoi in legea lui. Insa acum exista carusel cu telecomanda, proiector incorporat (proiecteaza pe tavan diverse imagini), una sau mai multe variante de muzica (sunete din natura, cantecele de copii, clasica...), timer (dupa cat timp sa se opreasca), volum, senzor de pornire cand plange bebe si alte si alte smecherii. Proiectorul la fel, in principiu ar trebui sa proiecteze imagini... dar ajunge sa faca si alte lucruri in plus. Mai sunt si jucariile de atasat pe marginea patutului, cu grija insa la problema sugrumatului lui bebe cu ele, exista un pericol real aici. Cel putin la carusel stiu ca exista diverse sisteme de fixare, unele merg la patut tarc, altele la cel cu bare, altele la ambele... trebuie verificat inainte de cumparare.

Iar baldachinul are rol estetic, protejeaza de lumina, poate deveni motiv de incantare cand mai creste bebe dar si pericol (daca trage de el) si exista teorii care afirma ca ii aminteste copilului de "intimitatea" din burta mamei (desi unele persoane spun ca tare mai aduna praf)...

Practic, in prima luna bebe nu prea reactioneaza la ele- nu vede decat pana pe la 20 de cm. distanta... iar de jucat cu jucarii... si mai tarziu. Depinde de copil: e posibil sa nu fie interesat deloc de minunea tehnologica sau e posibil sa il fascineze (la al nostru asa a fost/ este, noi avand un carusel cu n functii...).

Senzor respiratie:
Este o placa ce se pune sub saltea (sau peste, depinde de model), conecta la o unitate de control. Acesta va declansa o alarma sonora atunci cand respiratia se opreste sau frecventa respiratorie scade sub niste parametri. Exista de vanzare in sistem separat, sau cu interfon si termometru de camera inclus etc. etc... Noi am folosit si a ajutat mult pentru linistea mea psihica, singura recomandare pe care o am este sa aiba doua placi sau, oricum, sa acopere o suprafata cat mai mare din pat, pentru ca la noi era o singura placa si dupa sase luni l-am desfiintat pentru ca urla de fiecare data cand bebe se misca si iesea de pe ea...

Interfon: Util pentru a auzi din timp cand bebe incepe sa se trezeasca (se foieste...) si sa ai timp sa te pregatesti, sau pur si simplu pentru a il auzi pe bebe. Se poate si fara, dupa caz. De obicei merg si cu baterii si la priza si este bine sa aiba cel putin doua frecvente (majoritatea au doua, dar exista si cu mai multe) pentru ca poate interfera ba cu al vecinului ba cu alte tipuri de aparate.

Lampa de veghe: In jur de doua luni bebe invata ciclurile noapte- zi, in ideea ca noaptea e intuneric, liniste si se doarme :D, asa ca nu se recomanda sa aiba lumini aprinse in camera... si noi nu am folosit si nici nu am dus lipsa, insa exista de la variante gen veoiza pana la cele mici, de bagat in priza, care dau mai multa sau mai putina lumina, in functie de model.

Altele: Bebe doarme fara perna. E si mai sigur... In prima perioada se culca alternativ, pe o parte sau alta, pentru ca oasele craniului sunt inca moi si astfel se poate modela forma capului (sa fie rotunda). Exista perne speciale care il ajuta sa doarma in pozitia dorita de parinti, insa la fel de bine functioneaza o paturica rulata si pusa la spate... Se recomanda insistent sa nu fie culcat pe burta decat cand se afla sub supravegherea parintilor, existand un risc marit de aparitie a sindromul mortii subite. Pentru mai tarziu exista un tip de perna speciala, cu perforatii in ea (de ex la Chicco), astfel incat bebe sa nu se poata sufoca.

Pentru somn se poate inveli cu o paturica sau infasura in ea, ca un cocon (cam asa fac asistentele in maternitate), avand insa grija sa nu si-o poata trage cu manutele peste fata (intr-un gest necontrolat) sau sunt saci de dormit speciali: cu maneci,fara, cu ele detasabile, de vara, de iarna, pe diverse dimensiuni, etc...

7 comments:

maria said...

mmm, senzor de respiratie zici? de asta nici n-am auzit pana acum

mariamirabela said...

In ceea ce priveste cearceaful lui bebe le recomand pe cele din material boucle (nu stiu cum se numeste exact) pentru ca nu dau senzatia de rece cand asezi bebelusul pe ele. Sunt cazuri cand adoarme in bratele tale, este cald si bine si cand il pui in patutul lui se trezeste imediat tocmai pentru ca cearceaful este rece.

Noi nu am folosit/folosim veioza sau lampa de veghe, avem in schimb intrerupator la care se regleaza intensitatea luminoasa a becului si mi se pare cea mai buna alegere. Pe masura ce avansam in seara si ne pregatim de masaj, baie, mancare, culcare micsoram lumina. Iar noaptea nu aprindem decat cat sa ne vedem intre noi (este mai dificil la schimbatul scutecului, eventualele probleme le vad la trezitul de la ora 8-9 :) ).

La patut mi se pare util sa aiba rotite, desi initial nu le-am vazut scopul. Acum, cand aspiram sau dam cu mopul este foarte simplu sa tragem patutul pe rotite, chiar si cu Degetzica in el.

lore said...

Noi am luat un patut pliabil, cu 2 niveluri; am eliminat dintr-o data problema aparatorilor de pat si alte accesorii, desi cand am primit cadou un carusel muzical, am descoperit ca avea rotita de fixare special pentru grilajul de lemn. L-am ancorat cu un siret si cand schimbam canalele tv se schimba si melodia. :)
Cu cearsafurile si baldachinul am rezlvat la magzainul de unde am luat patutul: aveau pilote, cearsafuri, saltelute fix pe marime; le-am luat pe toate inainte de a se naste bebelusul! La fel si sacul de dormit: bebelusul meu doarme aproape 90% numai pe burtica (stiu, si eu am fost ingrozita de sindromul ala, dar pediatra mi-a spus sa nu-mi fac griji, mai ales ca dormim in aceeasi camera si l-as auzi); sacul de dormit a fost grozav pana cand i-a ramas mic. Acum doarme tot dezvelit, dar il culc in dres si body cu manecuta lunga.
Te rog sa scrii un articol si despre carucioare. Noi l-am luat in functie de accesorii (husa de ploaie, cosulet auto, geanta termoizolanta, cu cate 2 roti in loc de una, cu 3 niveluri de coborare, husa pentru picioruse etc). Acum s-a stricat clapeta de coborare a nivelului si frana, iar intre timp ne-am laut un carucior sport pentru zilele in care e tati plecat in delegatie si tre' sa cobor singura 3 etaje cu copilul de 9,5 kg plus "atelaj"...

Zu said...

@Maria Coman: nici eu nu stiam, l-am primit de la cumnata mea (traieste in Ungaria si acolo le folosesc in maternitati), dar ulterior am vazut ca sunt si aici de vanzare. Nu e indispensabil insa cum tendinta este, intr-adevar, sa verifici mai mereu daca e ok copilul daca respira... noi dormind si in camere separate, am putut sta linistita asa...

@mariamirabela: interesanta ideea cu cearceaful, uite ca asta nu am patit :-). La fel si cea cu rotitele- patul nostru este mai ridicat de la sol si putem baga usor aspiratorul sub el, dar cred ca e mai practic asa.

Da, variator de tensiune cred ca este foarte bun. Noi aprindeam lumina pe hol :D.

@Lore: Da, noi avem un sac de dormit mai mare si il folosim pe ala- ma gandesc daca sa mai iau unul, poate cu maneci detasabile, sa mai apuc sa il spal pe asta :-)). Nu stiu, inca nu m-am dumirit cum sa il imbrac atunci cand e frig.

Si multumesc pentru ideea cu carucioarele, ca tot caut unul mai sport pentru bebe... :D

Giulia said...

F.util si corect ce e scris aici:)
ideea cu reglarea luminii e geniala, nu am vazut nicaieri sac de dormit cu maneci...nici de senzor de respiratie n-am auzit dar nu am nevoie ca o sa ma culc langa el;patul meu are 3 niveluri si chiar ma gandeam de ce e pe roti :)

Zu said...

@Giulia: multumesc, chiar sper sa fie de folos... Sac de dormit am vazut ultima data la Kiabi, chiar cu maneci detasabile. Wow, 3 nivele, asta e super util pentru tine, iar daca mai poti sa-l si plimbi pana langa patul tau, e perfect. Senzorul de respiratie e in continuare mai putin intalnit, dupa cum spuneam, eu stiu de el de la cumnata mea, altfel probabil ca nu aveam nici eu habar. Dar a trebuit sa caut recent unul pentru o prietena si chiar ma uitam ca am gasit un singur model pe piata din Romania.

jade said...

ulterior chiar intr-un pat de adolescent... Exista chiar variante de pat pentru nou- nascuti, cosuletele, si, evident, paturile- masinuta, corabie etc... patut bebe