03 November 2009

Help needed

Ok, deci eu incep sa ma stresez in mod oficial. De apoape o luna odrasla nu mai mananca masa de pranz. Adica legume, carne, galbenus, branza de vaci... chestiile alea importante... Practic, ziua lui decurge cam asa (orele nu sunt batute in cuie la minut, dar pe acolo, la fel si cantitatile):

09.00- 180 ml. de lapte (in biberon)

10.00- 160 ml. piure de fructe (cu lingurita) si dupa 60 ml. suc de fructe (in biberon)
De obicei piureul il fac combinand doua fructe, plus doua lingurite de cereale fara lapte. Mananca fara probleme orice fruct din ce i-am dat: piersica, banana, mar, para, pepene galben, avocado, mango, caisa. Sucul il fac de obicei din combinatii intre mar, para, portocala (fructele din care iese suc).

13.30- asta e masa cu probleme, o detaliez mai jos

17.00- 200 ml. iaurt cu doi biscuiti (in biberon)

21.15- 240 ml. lapte cu trei linguri de cereale (in biberon)


Astea sunt mesele lui. Pana acum la pranz manca 160 ml. piure de legume (cu lingurita) in care adaug cam o nuca de carne de pui sau vita, galbenus de ou fiert sau branza de vaci. Piureul era tot combinatii diferite de morcov, albitura, dovlecei, conopida, broccoli, fasole pastai, spanac, cartof...

Am inteles ca s-a plictisit de piureurile clasice si am fost incurajata sa ii dau mancare gatita, ca are alt gust... Ok, problema este ca nu vrea sa manance nimic, refuza lingurita de cum o vede, nici macar nu gusta. La celelalte mese mananca bine, la asta pur si simplu intoarce capul si maraie. Dupa chinuri si lupte, sa guste macar, ajung sa consider un record daca a mancat 5 lingurite... Nu e bolnav, nu e nefericit, se dezvolta bine... nu stiu care e misterul. Am incercat n variante, de la supa cu taietei, cu miez de paine inmuiat in ea, la mamaliga, la pui cu cartofi sau mancare de perisoare cu smantana, sau peste (ca acum am voie sa-i dau)) fiert cu legume, la... nici eu nu mai stiu... m-am intors si la piureul de morcovi pe care il manca de la patru luni fara probleme, am incercat si cu mancare gatita si cu piureuri, am cumparat si cartof dulce si am facut piure... nu de retete duc lipsa, ci de o explicatie sau ok, de acea reteta minune care sa-l faca sa deschida gura cu pofta... pentru ca nu inteleg de ce pur si simplu refuza sa guste macar. Gatesc si arunc mancare. Singura chestie pe care o face este sa molfaie dintr-un cartof sau un morcov fiert, daca i le pun in fata, insa si asta... mananca o bucatica, acolo, nu e suficient...

Am incercat si sa-i inversez intre ele mesele, sa-i dau la 17.00 pranzul, nimic... Singura chestie care imi mai trece prin cap este sa incerc cu borcanase cumparate, dar nu vroiam sa ajung aici, daca eu pot sa-i fac mancare in casa.

Nu sunt obsedata sa bag in el, insa ma ingrijoreaza faptul ca nu reusesc sa-i dau alimente importante, nu cred ca e ok sa se hraneasca doar cu lapte, iaurt, fructe si doi biscuiti. Pur si simplu nu am o explicatie- e normal? e o faza? e ceva ce pot sa fac? ce sa mai incerc?

12 comments:

Ceska777 said...

Gaza trece acum la aproape doi ani prin faza asta........ el nu mananca nici fructe crude, tot numai puree-uri. Si noi am avut o perioada imediat ce a avut numai un somn pe zi, la pranz, cand era prea obosit sa aibe rabdare de mancare la lingurita si primea lapte, apoi somn iar pranzul era undeva dupa masa.... si la noi borcanele erau mai bine primite decat mancarea mea. Rabdare, rabdare. Altfel nu stiu ce sa spun, poate e vorba si de consistenta, poate vrea deja bucatele?

Zu said...

Nu stiu... are aproape 9 luni si nu a facut niciodata mofturi la mancare, dimpotriva, e mancacios... singura chestie pe care a refuzat-o a fost marul copt.

:D atat de tare imi doresc sa poata vorbi, sa-mi explice ce vrea si gata, e epuizant sa incerci zilnic, orbecaind :-))

adelamaria said...

Poate vrea sa molfaie la bucatele; ii pui cateva in fata si printre incerci sa vezi poate ia si din lingurita, dar nu pasat...le faci si tu la furculita...poate merge asa...
Nu-l forta, atat pot sa-ti spun. Eu stiu ce inseamna si stiu despre ce vorbesc...

Unknown said...

Cu al meu problema asta a aparut tot de la 9 luni. Ce mai, o adevarata batalie! Problema nu s-a rezolvat nici acum in sensul ca tot refuza pasat dar dupa ce am vazut un filmulet despre nutritie, m-am gandit sa folosesc metoda de acolo: ii punea pe scaunelul lor - masa si ii punea in fata bucatele de mancare pe care copilul le lua cu mana. Am facut si eu asa si surpriza: bebe papa singur. E drept, face multa mizerie, mai si arunca (mai ales cand se satura) dar manaca mai mult decat daca ii dau cu lingurita. Mai ales ca nu accepta niciodata sa-l fortez, scuipa tot si adio restul mesei. Dac tin mortis sa mai manace ceva carne, i-o mai furisez si la celelalte mese: favorita lui, cea de fructe, n-o refuza niciodata sau branzica de vaci. Refuzul lui de a manca poate fi un semn de independenta. Atata vreme cat e vioi si nu cade in greutate, eu zic ca e bine. Nu strica totusi sa-l intrebi pe medic.

Andreea Badran said...

Toti copiii trec prin momente de-astea de revolta sau greva. Si de obicei se intampla la masa de pranz fiindca restul sunt dulci,bune si le plac. Si Philip a avut cateva zile cand nu prea a vrut sa manance pranzul, apoi s-a calmat si acum papa. Si eu zic sa ai rabdare, sa nu-l fortezi sub nici o forma, sa-l lasi pe el sa decida cand va vrea sa manance din nou. De obicei nu dureaza mult fazele astea.
Ar mai fi o solutie, nu stiu daca ai incercat-o: sa-i dai ceva sa se joace pe masuta de la scaun, ceva care sa-i distraga atentia in timp ce mananca. Numai sa ai grija ca odata inceputa chestia asta devine dependent de ea si nu mai scapati. Veti manca numai jucandu-va, ceea ce pana la urma nici nu-i chiar asa de rau atata timp cat deschide gura si papa tot. Nu stiu ce sa zic altceva.

alina said...

pot sa fie dintii, poate sa fie rebeliunea proaspat descoperita, poate sa fie mobilitatea si curiozitatea de a explora pe care nu le vrea intrerupte.
nu ai ce face, decat sa perseverezi. sa continui sa-i oferi. eventual in prezentare buna de tinut in manutele proprii, legumele taiate in forme haioase, etc.
la noi, cu Maria, a durat de la introducerea solidelor pana pe la 3 ani si-un pic!! :((
Anna a inceput pe la 1 an si inca face mofturi, dar nu mai e asa de rau cum era la inceputul crizei.

adra_bell said...

Am trecut prin asta cand Eva avea 10 luni si era la stadiul de piureuri f fine, daca nimerea o bucatica cat de mica de leguma/fruct ii ramanea in gat si vomita.
Brusc a refuzat lingurita, tinea buzele stranse si-mi dadea peste mana. Eu ii preparam cate 3 tipuri de piureuri la fiecare masa iar ea nu manca absolut nicio lingurita. Eram extrem de frustrata, dupa 3 zile de incercari nereusite, am inceput sa-i fierb bucati mari legume la steamer, sa-i tai fructele tot asa in bucati mari si i le puneam pur si simplu pe tavita. Asa vroia sa manance, singura, doar ca nu prea nimerea gura, se ineca f des, noi eram mereu cu sufletul la gura. Dar...m-am relaxat complet cand am vazut ca dupa o saptamana de mese servite astfel, nu slabise, ba chiar invatase sa manance singura, nu mai conta cat de murdar era in jur. Timp de 10 zile nu a vazut lingurita, dupa aia a reinceput s-o accepte

TheBride said...

@Zu: Poate ca ii dai masa de pranz prea apropiata de masa de dinainte. Incearca sa i le decalezi cu o ora si vezi daca papa. Cred ca pur si simplu nu ii e foame. Incearca si retete mai aromate, nu doar piureuri fade de legume. Si mai incearca sa ii dai masa de pranz cu o alta lingurita (alta culoare, alta forma). Poate ca face asocieri intre lingurite si feluri de mancare. Si nu ii mai da iaurt cu biscuiti din biberon la 9 luni:) Lingurite peste tot. Doar laptele din biberon si sucul de fructe.:P E baiat mare.

mariamirabela said...

Zu, desi nu am experienta celorlalte mamici, ma gandesc si eu ca ar fi o solutie trecerea la bucatele. Mai multe bucatele puse pe tavita si in fata copilului. Si vezi ce iese!

Zu said...

Multumesc mult pentru sfaturi, idei si incurajari. Pana la urma nimic nu se compara cu discutia cu alti parinti :-).

Ieri si azi am testat varianta cu inversatul orelor de masa. Nimic. Maine testez varianta cu o varietate mai mare de bucatele de pus pe tavita in fata lui. Pana acum a mers cu morcov si cartof...

Mai am varianta cu legumele amestecate cu banana (nu va strambati, incerc sa nu o fac nici eu :-)), cea cu "sa gateasca bunica, poate ii place mai mult" si cea cu borcanele din comert. In paralel vom purcede si la un examen coproparazitologic (doctorita a zis ca mai bine sa fim siguri).

La partea cu toate mesele cu lingurita, nu e o problema, bebe mananca frumos cu lingurita, chestia e ca imi ies foarte lichide, de aceea am preferat biberonul- e o smecherie pe care nu o stiu?

Ceska777 said...

Zu:
Atentie si cu vorba ....o sa te duca. Sa exemplific? Intreb: ce vrea vrabiuta sa manance la mic dejun? In traducere raspunsul:ou. Ei, ou nu se poate azi ca am avut ieri. Altceva? Iaurt cu musli sau/si banana, paine cu unt si marmelada, paine cu sunca si cascaval? Nu e recomandat sa ii prezinti mai mult de trei variante, da? Noi am ajuns sa le incercam pe toate trei, intai a zis ca vrea ...cu sunca,mai ales sunca a mancat-o apoi a cerut iar ou (nu renunta usor), a lins gemul de pe paine si in final a mancat iaurt cu banana....ceva acolo.

TheBride said...

@zu: Daca iti ies piureurile prea lichide, ingroasa cu cereale simple din fulgi de orez. Functioneaza foarte bine.