30 September 2009

Being a designer

Ok, am dat peste un clip care m-a uns pe sufletul meu de designer chinuit (da, limbajul este cam vulgar, insa ideea....).

Traim intr-o lume in care toata lumea se pricepe la toate meseriile (mai putin medicina si avocatura), insa designerii o incaseaza rau de tot, zau asa... un logo acolo, ce iti ia asa de mult??? Ca doar creativitatea e o chestie care se face asa... din varful degetelor... fara brief/ informatii ceva, fara documentare/ target/ public tinta/ stil/ ton/ concurenta/ mediile pe care va aparea etc etc. Chiar daca tu esti cel care il tragi de manecuta ca, ok, am nevoie de info suplimetare, nope, asta e tot, just sit down si gata, fa-ti vraja si scoate ideea perfecta, taman ce visa si avea nevoie clientul- vaaai, de unde ai stiut???? Client care mai joaca si rolul de stapan, cu cerinte suplimentare (adica hai, ca poti sa faci si un flyer acolo, ca e mic) si e plin de sugestii despre cum e mai bine sa faci. In meseria ta, la care ai pretentia ca te pricepi si in care ai niste ani de experienta in spate. Who cares, clientul stie... A, si vrea si repede, calitativ si ieeeftiiiin, ca de', ce mare lucru...

Si nu iti vine la un moment dat sa injuri, sa iti bagi tot ce ai de bagat, inclusiv picioarele si sa faci ce vrea el, ca tot nu te ajuta/lasa sa iti faci meseria asa cum trebuie si iti mai si taie cheful sa mai faci ceva???? Dupa care tot tu te simti prost???

5 comments:

Ana-Maria said...

Pai da,clar iti vine sa iti bagi picioarele,ba eu una...as mai cocheta si cu ideea de a-i da clientului un cap in gura,ca sa revina cu picioarele pe Pamant...pe bune!
Meseria asta e grea.....sincer...eu una nu as sti sa creez la comanda...ba mai mult,sa stau sa imi storc creierul si sa vina un nea' gheorghe si sa-mi zica ca e de rahat ce am realizat....pai as muri cu dintii in beregata lui!
Ai admiratia mea pentru meseria aleasa si bafta multa in continuare!

lore said...

Din pacate, epoca apusa acum 20 de ani a lasat muuuulte, multe amprente in subconstientul colectiv: fiecare barbat se pricepe la fotbal, la politica, e instalator si se pricepe sa construiasca/ modifice/ darame orice, desi numai din vorbe; orice femeie stie cum se cresc copiii, chiar daca nu are (am intalnit destule femei pe strada care-mi ofereau sfaturi, desi recunosteau apoi ca citau din carti).
Stiu ca nu te consoleaza prea mult, dar e important ca aiun blog unde-ti poti varsa frustrarile, iar noi te vom sustine!

Zu said...

Multumesc pentru incurajari :-)) stiu, toata lumea se pricepe la toate si cu siguranta nu sunt singura. De aceea cred ca acel clip i-a uns pe suflet pe multi :-)). Cel mai frustrant este insa ca pur si simplu prin toate cele enumerate de mine doar te impiedica sa iti faci meseria cum trebuie, pfff...

Si da, cel mai dragut e cand iti spun cum sa iti cresti copilul- ultima data ma chinuiam rau de tot cu carutul peste o groapta si un barbat s-a oprit sa-mi explice ca art trebui sa-i pun caciulita, in loc sa ma ajute cu carutul :-))

zmeura said...

eu una te inteleg perfect. la fel e si pe partea de copy. cateodata, imi vine sa-i ...

Zu said...

@zmeura: :-))))) exact!