28 August 2009

Despre colici, numai de bine

Acum ca am ajuns sa existe si o generatie noua de mamici (ha! la 6 luni sunt deja veterana :-)) si ca problema colicilor este la timpul trecut pentru noi, sa ne amintim...

Copilu urla, urla, urla. Dimineata, la pranz si seara, degeaba scriau cartile alea de specialitate ca treaba cu colicii se manifesta mai degraba seara, odrasla noastra nu le citise. Tot pe acolo scria ca e vorba de un soi de supraincarcare, exces de stimuli pentru el si ca se calmeaza intr-o atmosfera linistita, cu multa rabdare si minim de susrse de agitatie. Nope, la piticot nu a mers. Avea burtica umflata, cand il durea se chircea tot si plangeaaaaaaaaaaaa induiosator.

Intai nu am stiut despre ce e vorba si o luam si noi cu "vrea schimbat", "vrea mancare", "vrea cald", "vrea frig"... Clasicele. Pana cand ne-a invatat doctorita ce si cum. Apoi, cu timpul, a venit si experienta - am invatat sa recunoastem semnele. Adica: burta umflata ca o toba, pozitie chircita (gen pozitie fetala), plans, linistire daca ragaia sau reusea sa elimine gaze (de obicei o salva de prr-prr-prrr, parca pornea un motoras :D).

Am schimbat si biberonul. Am luat din cel de la Nuk, cu tetina cu o forma complet aparte si un debit foarte mic (atunci a fost foarte bun, am revenit la Avent cand deja bebe vroia mai mult si se enerva ca nu curgea suficient de repede).

Ce am incercat? Sab Simplex, Bonnisan, apa de colici, Ovol (un medicament trimis de cineva din Canada), Colief, ceai, masaje si termometru (in fund, mda... asta e realitatea). Si dormitul pe mine :D - cu burtica "la cald".

Cu masajul... ori ii masam burtica, ori, cel mai bine, cu el culcat pe spate ii strangeam genunchii la piept (asta il ajuta sa elimne gaze), sau cu mine picior peste picior si el culcat cu burta peste genunchiul meu- il masam pe spate (tot asa, elimina gaze). Evident, toate acestea nu imediat dupa masa, ca regurgita. Ragaitul lui bebe dupa fiecare masa era obligatoriu- Bu devenise expert la asta. Bineinteles ca pana cand nu am auzit prima data un ragait adevarat habar nu aveam ce asteptam si credeam ca s-a rezolvat problema cand scotea doar un oftat usor, asa ca il si puneam la culcare. Nope, saracutul aduna gazele si cand finally a ragait cu adevarat... a fost de parca tineam pe umar un betivan batran :-)).

Am mai apelat si la termometru- unul cu varful moale. Doctorita ne-a invatat ca daca i-l bagam in fundulet mai elibera din presiune, De obicei insemna ca facea si scaun :D... De folosit il foloseam doar in situatii exceptionale, eu nefiind un fan al ideii-  sunt mai multe teorii pe net despre asta, asa ca am preferat sa nu-mi fortez norocul cu bebe.

Am ramas la Sab Simplex (in lapte, 5 picaturi de 6 ori pe zi) + Colief (intr-o lingurita cu putin lapte, 4 picaturi de 4 ori pe zi) si Bonnisan in ceai (5 picaturi, cam de 3 ori pe zi, dar asta nu era respectata asa strict). Ceaiul era BabyCalm, ceai pt colici care nu contine zahar, chestie importanta pentru mine. Bonnisanul l-am si inlocuit ulterior cu apa de colici, dar nu conta prea mult pentru ca baza era Colieful, de care am tot auzit si pe l-am incercat initial mai mult la noroc... La doua-trei zile dupa ce i l-am dat problemele noastre s-au incheiat. De tot. Dupa aceea am mai avut o criza de colici o singura data: cand s-a produs o incurcatura si nu am mai avut medicamentul pentru cateva zile :D. Nu fac reclama, pur si simplu asta a functionat la noi si a fost asa o mare diferenta intre "inainte" si "dupa" incat cu greu am reusit sa il conving pe Bu sa renuntam la Colief :-)) (pe la 5 luni am inceput sa reduc doza treptat, pana cand nu i-am mai dat nimic).

16 comments:

Dana said...

dap,se pare totusi ca e bun Colieful asta. Noua ne-a adus cineva din Anglia doua sticlute. Dupa ce s-a terminat parese ca s-au dus si colicile. Si cum n-am mai avut ,n-am mai dat. Oricum...De stiut si pt alte mamici la care nu functioneaza nimic, sa incerce si asta.

mariamirabela said...

Si Colieful asta nu se gaseste in Romania? ca l-as incerca si pe astam in rest am incercat tot.

Si mie mi se pare ca medicamentele astea de copii sunt infiorator de dulci, iar Debridatul le bate pe toate. Cand l-am gustat mi s-a facut greata instant.

Si noi tot BabyCalm avem, copila l-a acceptat din prima, desi doctorita zicea sa-l indulcim ca sa-l accepte mai usor. Nu a fost cazul...

Zu said...

@Dana: ma bucur sa aflu si experienta altei mame, mereu spun ca, well, la noi a functionat dar nu stiu cum va merge la alt copil. Oricum, noua ne-a fost recomandat de mai multe persoane, printre care si o asistenta medicala.

@mariamirabela: din ce stiu eu Colief se vinde doar in Anglia, am incercat sa-l cumpar (prin rude) si din alte tari si nu l-au gasit.

Parerea mea este ca daca poti sa nu il inveti cu zaharul de mic, e mai bine. Exista si alte ceaiuri care contin zahar, eu le-am evitat si tot asa i-am datBbabyCalm neindulcit. Singurul dulce pe care il mananca acum sunt fructele.

Insa la medicamente... exista si reversul medaliel- medicamente cu gust brrrr, eu a trebuit sa-i dau lui bebe niste fier, patru saptamani, de trei ori pe zi- deja in a treia saptamana am renuntat pentru ca omuletul pur si simplu refuza sa mai bage lingurita in gura si strangea buzele :-))

luci said...

Si noi folosim Colief .. de ieri.. insa dupa instructiuni trebuie la fiecare masa 4 picaturi (cam de 10 ori in 24 de ore)..
La voi bb minca numai de 4 ori pe zi sau ati folosit o doza redusa si a functionat ?

Zu said...

Noi i-am aratat medicamentul doctoritei si ea ne-a recomandat o doza mai mica... insa a functionat foarte bine si asa. Prioritatea era sa ii dam seara, la culcare, ca sa doarma linistit, in rest le-am pus si noi decalat...

Luci said...

Multumesc de raspuns :)

Zu said...

Cu placere :-). Daca experienta mea poate ajuta, raspund la toate intrebarile.

mariamirabela said...

Am cumparat si noi Colief pana la urma. I-am dat initial de 2 ori pe zi cate 4 picaturi si a avut doua zile perfecte. Astazi au reinceput zilele proaste si i-am dat la o masa da, la alta ba. Pana acum nu mi se pare ca marirea dozei a ajutat-o: este agitata, nu doarme decat la mine pe burta si burtica e ca un cimpoi.

Zu said...

Exista si varianta sa nu va potriviti cu Colieful dar eu zic sa-i mai dai o sansa si sa astepti o saptamana- doua, sa vezi ce si cum. tot ai cumparat flaconul :D...

My two cents: poate e bine sa faci gimnastica, sa elimine ce a acumulat la burtica :D si oricum trebuie sa ragaie neaparat dupa fiecare masa (la noi era o distractie) si, da, uite ca am uitat eu sa scriu: dormitul pe burta mamei face minuni :-), mi-ai amintit tu, multumesc.

bbkinder said...

Buna, am vazut ca ai folosit termometru in fundulet si noua la 5 -6 zile ale lui bebe o asistenta barbara care a venit sa ne ajute la spalat i l a bagat in fundulet sa elimibe gazele si caca intr adevar a fost o explozie dar mie mi s a paeut ca l a invartit groaznic acolo de tare nu se pot face fisuri ceva ? Apoi in disperare Am mai folosit su noi in timpul noptii cand urla f tare dar nu bagsm asa adang cum a bagat asistenta ce teorii ai gasit pe net ca eu nu gasesc nimik

bbkinder said...

Buna, am vazut ca ai folosit termometru in fundulet si noua la 5 -6 zile ale lui bebe o asistenta barbara care a venit sa ne ajute la spalat i l a bagat in fundulet sa elimibe gazele si caca intr adevar a fost o explozie dar mie mi s a paeut ca l a invartit groaznic acolo de tare nu se pot face fisuri ceva ? Apoi in disperare Am mai folosit su noi in timpul noptii cand urla f tare dar nu bagsm asa adang cum a bagat asistenta ce teorii ai gasit pe net ca eu nu gasesc nimik

Zu said...

Buna, raspund cu mare intarziere pentru ca am fost plecata din oras dar poate te mai ajuta ce stiu eu: am un termometrru cu varf moale si flexibil, pe acela l-al folosit, fara rasucire sau alte miscari, just in and out si fara sa il bag prea adanc. Oricum, dupa mine nu trebuie abuzat, sigur sa nu devina un obicei, mai degraba incercate metode mai putin radicale ca acesta si sa ramana doar o solutie finala.

Alina said...

Gasesti foarte multe teorii legate de colici pe internet.
Teoria pediatrului nostru este ca colicile apar atunci cand sistemul digestiv nu este complet dezvoltat, de unde balonarea excesiva si durerile de burta.

Zu said...

@Alina: da, cred ca teoria aceasta e cel mai des intalnita - si eu am auzit-o si e destul de ogica de altfel. Plus ca la noi cand am gasit si reusit sa tratam cauza fizica lucrurile s-au linistit ca prin minune, asa ca se si aplica.

Anonymous said...

That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
Short but very accurate information… Thanks for sharing this one.
A must read post!

my web blog: diets that work

Anonymous said...

Woah! I'm гeally loving tҺe template/theme οf this blog.
It's simple, yett effective. Α lot of times it's vеry hard tߋ ǥet
that "perfect balance" between superb usability аnd visual appeal.

I must ssay yoս've ԁone а very gօod job with
thіs. Additionally, tɦе blog loads very faat for me on Firefox.
Superb Blog!

Ηere is mу webpage; Hay Day Cheats