14 May 2009

Animalele copilariei



Acum ceva timp piticot a primit jucaria de mai sus de la colegii mei de birou. Mai mare decat el :P... Tare draguta, pufoasa, toate-cele, ce conteaza ca nu exista asa animal dungat si cu picioare bleu in realitate, intelegem cu totii licentele poetice ale producatorilor... eu am categorisit-o drept hipopotam si mi-am vazut linistita de viata. Pana cand a venit mama in vizita si m-am gasit sa-i arat hipopotamul: Mmmmmmm, foarte dragut, dar asta nu e hipopotam, e crocodil, zise mama... Crocodil ??? M-am uitat mai bine la creatura si me confused: dupa proportii e crocodil, dupa mutra e clar hipopotam... Nici acum nu sunt dumirita ce identitate sa-i dau.

Zilele urmatoare am nimerit peste un post tv cel putin inedit: BebeTv. Intai am crezut ca urmeaza sa inceapa o emisiune, ceva, insa mai apoi m-am prins ca toata emisia consta, basic, in frasuirea pe ecran a diverse animale sau forme. Ok, poate sa fie interesant, m-am gandit eu, in timp ce ma holbam hipnotizata la o ratusca ce se balanganea tembel pe ecran... after all ii arati copilului animalele si puteti discuta despre ele, ajutandu-l sa invete. Chestia e ca unele dintre animale sunt desenate teribil de incert si nu e clar ce sunt. Daca ajung sa ma intrebe odrasla ce e aia si eu ezit intre cartita si bursuc??? Ce ii zic? Cum identific animalul ca sa-l pot ajuta sa invete lucrurile corect???...

Iar azi, well, azi, in timp ce ma jucam impreuna cu odrasla cu balena mov rostogolind o minge galbena, it just hit me: balena e de fapt foca !!!! Are mustati portocalii :D! Si are clar o atitudine de foca, acum ca ma uit mai bine la ea...

Asa ca ma declar complet tembela in lumea asta a animalelor care nu sunt ce par si din care nu stiu ce va intelege piticul meu... Ok, ca un iepuras poate avea labute roz si un crocodil (sau hipopotam???) poate avea dungi mai reusesc sa inteleg: jucariile e bine sa fie vesele, sa-i atraga pe copii. Insa, atata timp cat incearca sa imite un animal real, ar trebui sa fie posibila identificarea acestuia, nu??? Sa se regaseasca niste caracteristici de baza dupa care sa il poata deosebi bietii parinti si sa i-l poata prezenta coerent copilului: asta e iepure pentru ca are urechi lungi, who cares ca are labute roz... Eu ce ma fac cu fauna asta noua care ma inconjoara???

7 comments:

Simona said...

Te inteleg perfect. Si pe mine m-a lovit problema asta cand juniorul avea cateva luni si maica-mea in vizita m-a intrebat ce e cu ciudateniile de animale care il inconjoara. Eu, ca de ce ciudatenii, ea ca uita-te ce culori au... Si avea dreptate, nici unul din animalele din dotare nu are culoarea pe care i-o atribuim noi in natura, in speta hipopotamul e mov, foca e verde, caracatita e rosie, ratza e albastra... Dumnezeule, cine face jucarii pentru copii mai nou e pe droguri oare?!!!! Bine, intre timp m-am linistit, juniorul a facut doi ani si recunoaste animalele adevarate si nu are mirari ca au alte culori decat ale lui cele de joaca... desi mi-era frica de confuzii (cine n-a auzit de faimoasa faza in care nu stiu ce procent de copii din Germania sunt convinsi ca culoarea reala a vacii e mov...), asa ca exista speranta!

Andreea Badran said...

Da, da, vaca care e mov si in cazul lui Rayan da lapte si ciocolata da? Mi-au trebuit cateva zile sa-l conving ca vaca nu da ciocolata ci doar lapte din care se face apoi ciocolata ... si tot nu sunt convinsa ca am reusit sa-l lamuresc!

mariamirabela said...

Credeam ca numai Printzul Consort are probleme la diferentierea animalelor de jucarie, dar se pare ca nu-i asa :)

Fiind intr-un magazin in Bruxelles si rugandu-l eu sa cumpere un anume plush pentru Degetzica, imi descria la telefon cum arata plushul respectiv ca eu sa-mi dau ok. Si mi-a descris o chestie ca fiind un magarush bleu cu alb si bej si cand m-am uitat in catalogul de pe site am vazut ca ala este o girafa! Sau, cel putin, mie imi seamana a girafa! :)

Ceska777 said...

http://www.fluturasii.com/nivel-1-0-12-24luni.html

Uite-aici ceva pentru voi! Ca reply la postul meu am primit informatia asta. Sper sa mergi macar o data sa vezi cum e chiar daca poate e departe de voi. M-as bucura sa deveniti clienti fideli...pentru tine si gaza ta.

G. said...

Ehei..."bebe TV" este foarte bun pt noi. Este singurul post tv care il distreaza pe Vlad. In noianul de animale care sunt de nerecunoscut el prefera desenele animate cu forme geometrice. La inceput imi faceam procese de constiinta ca nu e bine sa las copilul la tv...acum gasesc ca e extraordinar ca exista ceva care sa il poata tine jumatate de ora atent si sa ma mai pot desfasura si eu in alte directii.

Cat priveste animalele de plus sunt de acord cu tine trebuie sa ai multa imaginatie ca sa ajungi la concluzia corecta in identificarea lor :)

Zu said...

@ Ceska: multumesc, e departe, e adevarat, dar mi-ar placea sa ajung sa vad cum e...

@ G: aha, deci sa incerc totusi cu bebe tv... cam de la ce varsta incepe sa-l intereseze?

@all: Eu ma gandesc ca un parinte trebuie sa isi ajute copilul sa inteleaga lumea inconjuratoare, iar eu daca ii spun ca e o balena si apoi revin cu un aaa, mama, asta e de fapt o foca si cu hipopotamul care e de fapt crocodil, risc sa-l confuzez si mai tare.

Anonymous said...

bebe tv este o tampenie absoluta. In Franta se desfasoara campanii serioase de constientizare a riscului pe care-l prezinta tv-ul pt copiii sub 6 ani. Riscurile sunt generate de: incapacitatea copilului de a discerne efectiv intre lumea reala si cea virtuala, riscul de a nu intelege lumea virtuala si posibilitatile reduse de interactiune si comunicare cu aceasta lume. Aceste efecte duc in timp la manifesatri autiste, chiar daca acum este convenabil pt noi sa il lasam "in grija televizorului". Cea mai buna solutie este un pic de disciplina si program ordonat de masa, joaca si ulterior se ajunge si la somn.
Mihaela