19 February 2009

Gaze, Gaza, razboi

Am zis eu ca o sa lipsesc mai des, doar ca nu credeam ca o sa se intample asa curand... Ma invart in cerc si sunt cam disperata: bebe are gaze. Sau cel putin asa credem: ii "forfoteste burtica", are o mutrita nefericita, nu, nu plange incontrolabil, insa nu mai doarme linistit si, chestia teribila, a scazut cantitatea de mancare si viteza cu care o baga in el. Asa ca suntem in razboi cu gazele, azi e a doua zi. Ieri doctorita ne-a dat un medicament, Sab Simplex- a fost ok, spre seara s-a linistit mult si a revenit la mesele lui sanatoase si programul coerent, insa peste noapte lucrurile au luat-o razna la loc si iar ma regasesc in fata unei odrasle care sughita teribil de des si mananca matait.

Nu inteleg: deja ma chinui la maxim sa il ajut sa elimine aerul, prin toate metodele cunoscute... ori sunt teribil de nepriceputa ori nu am habar ce se intampla, de unde tot vin gazele astea...

13 comments:

Laura said...

uf.. sending good karma for the cute little baby and for his lovely mum

Anonymous said...

Daca suge la san,ai grija ce mananci tu.Sunt alimente care trec in lapte si fac gaze la copil.

Andreea Demirgian said...

Ar mai fi si chestia cu tinutul la verticala dupa fiecare masa. Il lipesti cu burtica de tine si-l bati usor pe spate pana ragaie domnisorul.
E posibil sa dureze un minut-doua dar pe urma e mai bine. Incearca, poate merge.

Sabina said...

zu, chestia cu eructatul poate dura si pana la 20 de minute si tot nu elimina tot aerul. nu prea poti sa-i faci nimic, doar sa alternezi produsele pentru eliminarea gazelor. sab simplex, bonnisan, espumisan si cate si mai cate. mai functioneaza pusul pe burta ta, o fasa incalzita pe burtica lui. pentru sighit tot sanul e solutia. multa bafta si tot inaiunte. o sa fie mai usor dupa o perioada.

Andreea Badran said...
This comment has been removed by the author.
Andreea Badran said...

Deci: gaze au toti bebelusii.
Probabil nu elimina tot aerul din burtica dupa mese (chestie care se intampla). La mine, pe primul plod trebuia sa-l tin si jumatate de ora in pozitie verticala, pana-mi amortzeau toate oasele si abia atunci, cu chiu si vai, scotea o ragaiala de domnisoara crescuta la pension. Urmarea: gaze! Sab Simplex era frectie la picior de lemn la noi! Nu l-a ajutat. Deloc. Mentionez ca era alaptat cu formula!
Al doilea ragaia inca din timp ce sugea, ca un porcusor, ceea ce face si acum dupa ce am trecut la diversificare. Dar tot avea gaze.
La amandoi, solutia mea salvatoare a fost dormitul pe burtica! Daca nu ti-e frica sa-l culci pe burtica, il poate ajuta. Daca alaptezi la san, ai intr-adevar grija ce mananci. Nu citrice, nu nimic ce te-ar balona si pe tine ca adult.
Cat priveshte sughitul a fost asa: Rayan sughitza ca un disperat, non stop. E apanajul prematurilor mi s-a spus. Si s-a dovedit asa pentru ca Philip nu a sughitzat cu atata patos niciodata. Totusi, iarasi daca te incumetzi, poti rezolva asta cu o picatura de lamaie. Pusa usor pe limbutza. O sa se strambe sau, din contra, o sa-i placa la nebunie dar nu va mai sughitza. Rayan era fan lamaie si cerea in plus plescaind a placere. Ajunsese sa manance mai multa lamaie decat lapte. Iar acum? Musca din ea ca din mar! Vezi ca si despre asta exista tot felul de legende, depinde de tine daca le crezi sau nu. Eu le-am dat amandurora si ai vazut ce mari si frumosi au crescut.
Daca ti se pare prea oribila chestia cu lamaia, da-i sa suga. Pune-l la san sau baga-i un pic de formula. Nu ai precizat cum suge.
Vezi ca tot pt gaze mai exista un sirop, se cheama Bonnisan (mie mi le-a dat dr pe amandoua, mi-a spus sa-i dau din amandoua, alternativ, si sa vad la care reactioneaza mai bine). Incearca si tu dar numai dupa ce o intrebi pe dr. Ca eu sunt una de pe net, doar nu prezint garantii. Am eu ceva experienta dar totusi...
Te pup si nu dispera! Mai tine-ne la curent!

Andreea Badran said...

Acum am recitit atent postarea ta. Faptul ca el si-a redus cantitatea de mancare si modul in care suge, este clar ca are mult aer in burtica si papa bun nu mai are loc. Mai poti face ceva: sa-i impartzi masa in doua reprize si sa-l faci sa elimine aerul intre ele. O sa vezi ca va manca mai cu pofta. Acum mi-am amintit ca asa faceam si eu.

Unknown said...

Bine ai venit in taramul mamicilor :)). In primul rand ai grija ce papi, urmareste la ce alimente nu reactioneaza bine. In al doilea rand, pune-l sa ragaie tot la 5 minute de supt in pozitie verticala, il bati usor pe spate. Eu il mai tin si pe brat cu fata in jos. In ambele situatii ragaie destul de repede. Trebuie sa-l faci sa ragaie altfel nu papa destul. Gazele ii dau o senzatie de satietate cand de fapt el e inca flamand. Mai sunt ceaiuri bune la aceasta problema. Pe langa ceaiul din comert pe care il poti cumpara Babycalm, sau anticolici, mama mea m-a invatat sa prepar un ceai dintr-o ceapa taiata marunt, chimen si musetel. A dat rezultate bune. De asemenea, bea tu insuti ceai anticolici ca sa treaca in lapte cat mai multe substante "vindecatoare". Succes si nopti cu somnic usor. :)))

Ceska777 said...

Hm, bune sfaturi! Inca unul, dat de moasa noua cand ne luptam cu aceeasi problema, sper sa intelegi explicatia: pe bebe il tii cu ambele de subsiori e cu fata la tine. Nu stiu cat de mic e, asta e primul post al tau pe care il citesc. Revenim. Il asezi cumva sa stea APARENT (daca e f mic, nounascut) in fundic pe genunchii tai, e cu fata la tine. Si in pozitia asta tinut deci de subsori ii invarti trunchiul in sensul acelor de ceasornic pana face bac!. Suna a contorsionism dar la noi functiona. Spor la invartit! Se intelege ca usor, nu prea repede, da?

Andreea Badran said...

@ ceska: bebe e nou nascut. Nou, nou! Dar pe asta cu contorsionatul n-am inteles-o ! Cum il invartzi si cum face pac? Din ce face asta?
Sa mor daca inteleg! Nu te supara pe mine dar chiar m-ai facut curioasa. Explica again te rog!

alina said...

La mine a funcționat ținutul pe burta mea, burtică la burtică, în ușoară poziție verticală, cum spune și Ada.
Fetele ți-au dat sfaturi bune, toate. Sughițul este un semn că i se mărește stomăcelul sau un semn de frig (la mine amândouă sughiță la frig, și așa a fost de când erau bebei).
Eu nu l-aș culca pe burtică în pătuț, dar l-aș pune pe o parte, cel mai simplu este să-i dai să sugă chiar acolo în pătuț (bănuiesc că alăptezi) și el rămâne în poziția aia, e mai confortabilă decât culcat pe spate. Plus că se recomandă să doarmă așa celor născuți prin cezariană, nu au căpșorul format de ieșirea vaginală. Bineînțeles culcatul pe lateral alternativ o parte și cealaltă. După vreo 3 luni încolo ți se va întoarce singurel, dar e bine acum să-l pui tu așa, eventual sprijinit cu o perniță din spate. Poți discuta și cu pediatra despre asta.
Merge pt poziționat mai către verticală și salteaua ușor înclinată, cu un prosop rulat băgat dedesubt, ca să aibă capul ridicat deasupra nivelului stomacului, să-i fie mai ușor să eructeze.
Oricum toți bebelușii au problema asta, așa este, unii trec mai repede, alții mai greu de ea.
Baftă!

I-Dana said...

si eu am avut aceeasi problema cu toma, nu am scapat decit cu 2 medicamente luate din afara - infacol (ungaria sau uk), dar cel care a facut diferenta a fost colief (uk); pot sa iti spun ca din momentul in care am inceput sa i-l dau lucrurile s-au schimbat in bine instantaneu.

Zu said...

Eeeeeeeee, ce de sfaturi, multumim- chiar le-am luat in considerare pe toate si, in functie de ora, zi si de alinierea astrelor unele par sa mearga mai bine decat altele :-). Practic, in momentele de criza luam la incercat toata gama de remedii posibile, doar- doar o merge unul... Dar, dupa cum spuneam, lucrurile par sa se amelioreze (wishfull thinking :-)).

Si nu, nu prea eructeaza- de obicei dupa ce mananca adoarme instantaneu :-(, Bu ii zice "shut down" :-))

Intamplator chiar cautam si noi Colief- asistenta medicala ne-a spus de el si incercam sa gasim o modalitate sa il cumparam.