15 January 2009

Zu, viitoare mama

Motivul pentru care sunt treaza de pe la 6.30 imi scapa complet. Probabil ca bebe are o idee despre chestia asta, insa, well, comunicarea dintre noi nu este atat de avansata... Ramane doar sa spun ca nu, capul meu nu intelege ce e cu orele astea in programul nostru.

In alta ordine de idei, taman am realizat cu incantare ca sunt o persoana "inimoasa", ca doar am doua inimi, nu???? :D

Sunt si ticnita, nu ca nu stiam, insa cand tata, cea mai organizata si plina de liste/ listute si biletele persoana (atat la propriu cat si la figurat) declara ca well, odrasla lui nu e zdravana, lucrurile capata noi dimensiuni ;-)). Da, am lista cu ce imi trebuie la maternitate si lista cu ce am nevoie acasa, ambele verificate si corectate de doua prietene care au nascut deja si lista coroborata din cele doua, cu ce anume trebuie sa cumpar... plus lista cu ce bani se dau la maternitate (yep, multi)...

Si ieri am iesit la cumparaturi. Intentia era sa imi iau camasi de noapte pentru maternitate insa am nimerit intr-un magazin de copii si evident ca a trebuit sa cumpar un, hmmm, nu stiu ce e asta, costum gros de exterior, din fas, ca un sac de dormit cu gluga, plus manusile aferente, plus caciulita si hei, daca tot eram la faza asta am luat si babetici si, pffff... urmatoarele magazine de copii le-am evitat :-). Nu de alta, dar bebe are deja ceva zestre, formata din lucruri absolut naucitoare pentru mine, atat ca dimensiuni (sunt minuscule!!!) cat si ca utilizari. Avem body-uri cu maneca scurta si cu maneca lunga, salopete cu maneci si fara, din materiale mai subtiri sau ma groase, unele cu tot cu botosei, altele fara, bluzite si pantalonasi, niste chestii fara maneci si cu pantaloni scurti, jachetele si inca un "sac de dormit", fara maneci, inteleg ca de interior. Marea mea dilema este: cum se combina, nene, toate astea??? Care se pune cu care? Si dupa cate straturi te opresti si decizi ca, gata, am imbracat copilul, e acoperit pe toate partile si nu o sa ii fie nici prea frig si nici prea cald???? Clar, chestia asta cu maternitatea ar trebui sa vina la pachet cu muulte cursuri intensive, pe cele mai basic subiecte posibile, de exemplu: hainele bebelusului si utilizarea lor...

Ce am remarcat in magazine este insa faptul ca cele doua sexe posibile ale copilului sunt extrem de bine delimitate cromatic: haine bleu, albastru inchis sau alte variatiuni de albastru pentru baieti si roz, mai "barbie" sau mai pal, daca e fetita. Asta in special la nou nascuti- nu prea ai optiuni intre. E fata sau baiat: roz sau albastru. Poate ceva bejuri, neutre... dar grosul este net in favoarea acestei delimitari obsesive. Eu nu sunt adepta ideii de: tu esti baietel, adica te imbraci in albastru, ai camera albastra, carucior albastru si port-bebe albastru, te joci cu masinute si mitraliere si nu, nu plangi niciodata. Nu sunt insa nici in extrema cealalta, in care sa reusesc sa-mi imbrac cu tupeu nou nascutul baiat in combinezoane roz, doar pentru ca nu, nu vreau sa incurajez propagarea exclusiva a albastrului in universul lui si, well, alte culori in afara de acestea doua nu par sa existe. Dar voi incuraja mereu ceva bej, galben, verde, rosu, atunci cand voi avea ocazia. Si jucariile educative unisex, pe cat posibil.

Insa, daca la copii pot sa mai inteleg de unde aceasta invazie de roz- albastru (chiar daca nu o aprob), la gravide lucrurile m-au prins complet pe picior gresit. Mai intai si mai intai, majoritatea hainelor pentru gravide sunt urate. In fine, mai sunt si din cele frumoase si scumpe, mai scumpe decat merita niste haine pe care le vei purta doar cateva luni... Dar socul meu a fost la camasile de noapte. Toate au floricele, dantelute sau alte detalii "romantice" si baleiaza intr-o zona de rozuri naucitoare. Why??? Daca esti gravida, viitoare mamica, gata, esti roz???? Bon, am mai gasit si ceva albastru, dar procentul de lucruri roze este naucitor... Si floricele... Si cate o dantela aplicata pe ici, pe colea... Si nasturasi roz... Singurul model de pijama pe care l-am gasit, foarte confortabil de altfel, era roz- barbie si avea o floricica din strasuri pe piept!!!! Aaaaaaaaaaa... Si nu, nici macar nu exista in alta varianta de culoare. Evident ca am cumparat si eu ce mi s-a parut mai uman, after all, ma duc sa nasc, nu sa fac parada modei... plus ca, trebuie sa recunosc, materialele erau chiar foarte bune, totul ok... the fun part a fost insa Bu, care s-a holbat lung la nou- achizitionatele mele camasi de noapte si a decis: pai in astea eu nu o sa te recunosc la spital...

Cum??? Pai eu credeam ca asta e scopul acestor haine roz cu floricele: ca nu cumva doctorii sa creada ca personajele alea cu burti mari care gem des si se contorsioneaza sunt de fapt barbati veniti in vizita la maternitate :D.

12 comments:

capreleirinucai said...

aoleu, te inteleg perfect si la subiectul lucruri de copii si la subiectul haine de gravide. si mie mi-au pus nervii pe moate in timpul sarcinii.
mai practic vorbind, poate reusesti sa afli cum e temperatura in maternitate. unde am nascut eu era naucitor de cald, noroc ca am avut doua camasi f f subtiri, de vara. am dat-o bara insa cu halatul, care era din polar si mult prea gros ca sa-l tin pe mine mai mult de un minut.
cat despre bebe, in primele zile se pare ca trebuie infofoliti un pic mai mult pentru ca nu pot inca sa-si regleze singuri temperatura corpului. sofia a stat in pijamale intregi, din alea cu botosei atasati, cu maneca lunga, si body cu maneca lunga pe dedesubt. ambele bumbac, normal.
la un moment dat ne-am dat seama ca-i cam inghetau piciorusele asa ca i-am pus si sosete pe sub pijama. peeeeste toate astea (stiu ca suna cam ciudat, dar e valabil doar ptr primele zile), la maternitate o acopeream mai tot timpul si cu un sal pufos, pe care-l folosim si acum si pe care sofia il iubeste f tare.
caciulita in schimb n-a purtat in interior, decat in primele 2 zile, la maternitate, apoi n-am mai folosit decat dupa baie, pana i se usca parul.
cam atat. in rest, din experienta proprie pot sa zic ca garderoba de nou-nascut nu trebuie sa fie ff diversificata (de baza sunt numitele body-uri, daca se poate cu capse in fata, si pijamale, daca se poate cu capse pe ambele picioare, plus sosete) dar e bine sa ai cat mai multe. pe lista mea de maternitate erau trecute cate 8 body-uri si 8 pijamale. mi s-a parut mult, dar chiar sunt necesare. daca se poate si mai multe...
in rest daca ai si sac de dormit si combinezon ptr afara esti pregatita, ce mai. a, si ar fi bun un termometru digital, ca sa poti sa-ti dai seama daca nu cumva i-e prea cald sau prea frig juniorului (cel putin in primele saptamani o sa-i verifici temperatura macar o data pe zi).
hai, curaj! si multa multa sanatate si tie si lui bb!

Sabina said...

eu zic sa nu te arunci cu banii, pentru ca cu cat dai,cu atata tre sa dai mai mult. din proprie experienta iti zic ca se poate si fara. banii da-i dupa ce nasti, daca mergi pe natural cu epidurala, la anestezist neaparat inainte, ca sa nu-si bata joc. in saloanele din maternitati este foarte cald, multe mamici iau copiii in rezerve. hai c-o sa te descurci!

Andreea Badran said...

Nu te arunca sa cumperi prea multe (asa cum am facut eu la primul plod) pentru ca nu va apuca sa le poarte. Niciodata! Tentatia e mare dar ei cresc mult prea repede si nu apuca sa intre-n ele. Al doilea plod pe care-l am, avand acelasi sex ca primul, a primit mostenire o carutza de haine. Multe erau inca nou noutze. Unele inca cu etichete.
Body-urile si pijamalutzele alea intregi (salopete), cu capse pe fata, de jos si pana sus sau invers, iti vor fi cele mai utile in casa. Se schimba usor, se murdaresc repede si sunt din materiale foarte bune in general. Adica rezista cu brio la zeci, poate chiar sute de spalari, fara sa se decoloreze, fara sa se intinda sau sa intre la apa, fara sa se scamoseasca sau sa se rareasca. La mine, al doilea le poarta inca pe cele ale primului si arata in continuare impecabil. Sigur ca va trebui sa aiba si el o chestie, doua mai "de fitze" asa, mai de vizita, mai "aligante", un blug sau o bluzitza, o camashutza mai shuie dar baza vor fi cele mentionate mai sus. Cel putin cand sunt mici, mici. Vei vedea!
Cat priveste camasile de noapte, ti le recomand, desi pare a fi deja tardiv, pe cele pt alaptat, cu o crapatura in dreptul sanilor. Nu reiese daca ti-ai luat din alea sau nu. Sunt foarte comode si nu presupune timp sa scoti sursa atunci cand bebe e crizat de foame. Cat despre floricele, dantelutze si strasuri ... asa sunt toate! Nici nu o sa le observi cand o sa-l tii pe bebe-n bratze, believe me.
Scuze ca m-am bagat si eu din nou, ca musca-n lapte, dar am zis ca orice sfat e bine venit.

alina said...

Compătimesc cu tine la capitolul haine - și bebei și gravide. Din nefericire pt mine moda cu copiii a apărut la Hollywood după ce am născut eu primele două fete, abia acum avem aici diversitate clară în materie de mother&baby fashion, și încă sunt scumpe, iar eu am rămas cu hainele de dinainte ... și pt mine și pt fete ... na! :D

Așa e, pijămăluțele alea cu totul, overalls le spune aici, sunt cele mai practice, dar o contrazic pe Andreea, nu toate sunt de calitate, eu aici am mai avut surprize cu cele spălate de multe ori - li se rupeau capsele, pur și simplu materialul era prea subțire pt capse, nefiind întărit se rupea în jurul lor. Deci să te uiți cu atenție la calitatea materialului și lucrătura capselor.
Pt început, măsura de nou-născut, eu aș zice tot așa - în jur de vreo 8 overalls din astea, plus ceva body-uri, maieuri, pantalonași. Restul le iei numere un pic mai mari. Haine mai dichisite de obicei primești cadou, nu prea primești din astea de casă, astea sunt majoritatea pe care le vei folosi, ai să vezi.

Eu am preferat pijamele și pt mine pt spital (și nu numai, că-ți rămân și pt acasă doar), am căutat să iau cu un nr două mai mari (burtica încă rămâne după naștere) și, da, cu nasturi la bluză, are dreptate Andreea. La haine de mami proaspătă, eu îți recomand în general din alea cu nasturi la piept, pt alăptat, eu mereu aveam probleme când mergeam undeva cu copilul că trebuie să mă desfac la toate cele ca să ajung la fabrica de lapte!

capreleirinucai said...

a, da, calitatea variaza f mult de la un producator la altul. sofia a avut si hainute care au rezistat f bine si le-am dat mai departe in stare perfecta, si hainute care dupa prima spalare au inceput sa se decoloreze si sa se descoasa.

Andreea Badran said...

Recomand pentru lucruri de calitate, chiar daca iti vor parea putin mai scumpe decat in alte parti, Mothercare si Marks& Spencer. Acolo au atat body-uri cat si overall-uri de super calitate! Pentru astea merita sa faci un sacrificiu financiar un pic mai mare pentru ca le vei spala de multe, multe ori si atunci trebuie sa reziste. Eu de-acolo am cumparat pt copii foarte multe lucruri de-astea de stat prin casa si n-am avut surprize. Si le-am spalat, nu gluma
La Marks&Spencer am vazut ca au in perioada asta reduceri si preturi foarte bune la astea asa ca da o raita si vezi ce si cum.

capreleirinucai said...

votez si eu mothercare (de la m&s n-am avut nimic, asa ca nu pot sa ma pronunt). am tot luat chestii de la ei, in special in perioada reducerilor, la preturi absolut corecte si de o calitate f buna, uneori chiar incredibila! n-am actiuni la ei, dar unele chestii m-au impresionat de-a binelea, avand in vedere relele tratamente la care sunt supuse hainutele de bebe, mai ales cele de corp si de stat prin casa, cum a spus si andreea.
totusi nu e singura sursa: body-uri cu capse in fata, de bumbac, f bune, luasem si din magazinul titan. stiu ca mi s-au parut scumpe atunci. nu-mi amintesc exact preturile, dar cred ca rivalizeaza cu mothercare.
uneori apar lucruri f simpatice ptr copii si la miniprix, merita sa mai intri din cand in cand daca ti-e in drum.

Zu said...

Wow, ce de sfaturi, multumesc mult, conteaza enorm experienta celor care au mai trecut prin asta, altfel e foarte greu sa le dai singur de cap.

Inteleg ca la spital e obligatorie camasa de noapte, in rest si eu prefer pijama (am si luat una, cea roz- barbie). Halat da, am luat si eu unul mai subtire pentru ca am auzit ca in maternitati e destul de cald.

Iar pentru bebe, Bu si cu mine mai avem un nepotel in afara de "gogoasa", care are doi ani, insa traieste in strainatate, de aceea nu am atatea povesti cu el... "Zestrea" piticaniei, despre care vorbeam, este primita de la el- a fost si un bebe care s-a nascut f. mare si majoritatea hainutelor din prima perioada nici nu a apucat sa le poarte. Evident ca nu m-am putut abtine si am luat si eu ceva- cum sa rezisti cand vezi cat de mici si dragute sunt??? La fel si mama mea, care cred ca e mai rea ca mine si daca o scapi prin magazine, gata, asta este :-))...

Dar chiar am incercat sa me temperez, mai ales ca am exemplul nepotelului caruia ii pregatisera ceva garderoba si iata ca s-a nascut atat de mare incat au trebuit sa cumpere alte lucruri noi. Ma gandesc sa ii asigur un strict necesar si dupa ce se naste sa ma orientez pe masura ce invatam cam ce si cum :-).

Sabina said...

nu va hazardati la cumparaturi multe, amalia la 2 luni nu mai incapea in hainutele 0-3 luni, a trebuit sa trecem la 3-6 luni. cresc incredibil de repede si va veti trezi ca multe din haine nici n-a apucat sa le poarte.

Anonymous said...

Draga Zu,

Chiar daca ti-ai luat deja camasi de noapte, ma gandesc ca poate nu esti consolata si te-ai gandit sa mai cauti. Du-te in shopping center-ul din Baneasa, iar la "Zara Home", sunt (imediat in stanga uneia dintre intrari) camasi de noapte decente si chiar frumoase. Au si halate tot de bumbac si numai bune! Costa putin mai mult (nu o mica avere insa!), dar cred ca dupa ce le vei vedea, vei cadea de acord cu mine ca mai bine iti mai cumperi inca o data de-acolo si le vei purta pe acelea. In felul acesta n-o sa mai arati ca "tanti Rodica"... asa cum mi se pare ca arata toate gravidutele din spitale.
Te pup,
Andreea

Zu said...

:D multumesc de sfat... "tanti Rodica", hehehe, pe asta nu i-o spun lui Bu, sa nu ii dau idei :-))

Aimee said...

Buna Zu, iti citesc blogul din cand in cand, imi place foarte mult cum scrii :). Eu iti recomand sa speli toate hainutele noi ale copilului inainte de a le pune pentru prima oara pe el. Hainutele trec prin tot felul de tratamente, fabrica, diverse maini, etc...