14 November 2008

Da' eu cu cine votez?

A aparut pe net un spot cu bloggeri care vorbesc despre vot. Nu este in intentia mea sa jignesc pe nimeni, dar mie nu mi-a spus mare lucru. In primul rand nu cred ca e ok montat (my two cents) si devine lung si plictisitor. Apoi, nu este clar ce vrea sa comunice: sa alegi TU daca vrei sau nu sa mergi la vot???... Intentia este una laudabila si este grozav ca au reusit aceasta mobilizare de forte, insa dupa mine mesajul nu e bine transmis: a iesit ceva teribil de descurajant ("de ce naiba sa ma mai duc la vot???") si, din pacate, accentul nu cade pe partea cu "votul este o responsabilitate, gandeste-te bine ce alegi".

Dar in fine, nu vreau sa comentez spotul in sine. Pur si simplu, ca tot veni vorba, eu cred ca trebuie mers. Dar nu trebuie neaparat si votat :D... Sa ma explic: trebuie mers la vot pentru ca astfel nu se poate folosi nimeni de votul tau/ daca nu ai votat nu prea ai dreptul sa te plangi ulterior/ le dai politicienilor apa la moara- asa pot sa tina discursuri sforaitoare despre cum electoratul nu se prezinta la vot, nu ii pasa de tara, nu se implica/ tot politicienilor te transmiti un semnal prost, de genul: eu abandonez lupta, faceti ce vreti voi cu tara asta/ daca nu se prezinta suficienti la vot mai facem si un scrutin nou, care si ala costa bani...

Daca am cu cine vota, va bene, problema e rezolvata. Eu una nu am cu cine, pentru ca... (pfff, explicatiile sunt atat de clare, le cunoaste toata lumea, nu mai dezvolt ideea care deja ne scarbeste pe toti). Asa ca ma duc, dar nu votez. Le dau vot de blam. Asta e varianta mea si se poate aplica oricum, ideile care imi trec prin cap sunt: pus stampila pe zona alba si scris alaturi cu pixul (oricine poate intra cu un pix in buzunar in cabina de vot) ceva de genul "vot de blam"; "vot auto-anulat", "nu votez cu nimeni"; "vot de protest"; "nu sunt de acord cu nici un candidat" etc... ce decide fiecare, doar sa fie un text clar, la subiect, scris citet. Nu injuraturi sau alte bazaconii, caci atunci nu se va intelege decat ca niste neanderthalieni au ajuns la vot si povestea va intra in alta categorie. Nici lasat buletinul de vot alb, desi scrie frumos ce scrie aici, totusi ma tem ca il vor stampila "ei" frumusel ulterior...

La ce buna metoda asta? Pe langa faptul ca implica exercitarea dreptului la vot, care este necesara, dupa cum am zis mai sus, e probabil sa nu faca prea multe valuri dar ceva- ceva tot o sa fie. De la cel care imi va citi votul si va povesti ce a gasit altora, pana la poate cat mai multe persoane care sa faca asa ceva si astfel sa se raspandeasca informatia... si poate pana la faptul ca statisticile alea care arata cam la fel in ultimii ani: "prezenta scazuta a elecoratului la vot" se vor modifica intr-un socant "electoratul s-a prezentat la vot dar hei, ce e cu numarul asta mare de voturi anulate/ de blam etc"...

4 comments:

pif said...

Pe mine ma irita ideea cu votul alb.

Pe de o parte sustin ideea votului de blam si mi se pare ok ca exista o lege care sa reglementeze treaba asta. Pe de alta parte, cum ai spus si tu, bineinteles ca asta nu inseamna decat ca raman niste buletine blank numai bune de stampilat de altii.

Dar nici votul de blam exprimat in scris nu cred ca poate avea vreo valorare. Se aduna la voturile nule si in final nu tine nimeni cont de ele sau intra in aceeasi oala cu aia care pun doua stampile sau scriu tampenii. Hm. Mai ales acum ca vom avea de numarat voturi albe, adica voturile de blam "oficiale".

Oare n-am putea sa concepem un text standard, un desen iesit din comun si sa-l promovam a.i. sa se adune muuuuulti oameni care sa il foloseasca? :) Cred ca abia atunci ar deveni dubios pentru "numaratori" si ar avea, poate, efecte mai puternice.

Anonymous said...

Hello, uite o parere care imi place! Desi sunt de acord si cu Pif, ar trebui ceva standard: o stelunta, un strumf, ceva, sa se stranga multe si pe acelasi pattern.

Am vazut diverse posturi pe tema votului, unele care ne certau ca nu ne informam si de-aia nu stim cu cine sa votam, altele pe diverse teme.

Eu nu am cu cine vota din lipsa de timp...Recunosc! Nu mi se pare ok sa cunosti candidatii acuma pe fuga inainte de alegeri. Si no offense to anyone, am participat la destule procese de recrutare cat sa stiu care e valoarea unui CV in anumite cazuri.

Am vazut pe cineva scriind ca i-ar trebui un concediu de studii ca sa se documenteze cu cine sa voteze, daca exista cineva. Nu e ok! La noi inca nu exista politicieni de cariera, care sa isi faca vocea auzita all year round, sa stie sa convinga cu altceva decat party etc.

Da, recunosc, nu votez pentru ca nu am timp de o parere informata acum si nu exista nimeni pe care sa fi vazut/auzit/citit care sa ma inspire de vreun fel...Dar pentru asta cu votul de blam, chiar as vrea sa o fac!

BTW, are cineva idee daca in Romania se poate verifica cum voteaza un anumit candidat (pentru sau impotriva diverselor legi)? Din cate stiu eu nu, dar poate sunt prost informata...

Anonymous said...

Din punctul meu de vedere o rata foarte scazuta a electoratului la vot este o palma mult mai dura adresata clasei politice decat un numar x de voturi de blam care cresc automat rata prezentei si, odata introduse in urma, pot deveni un vot pentru unul dintre candidati fara nici o problema (nu stiu cum dar traim in romania).
Daca nu doresti sa votezi cu nici un candidat din diverse motive nu vota, nu da ocazia ca un vot in alb, cu elefantei sau orice alt antet sa se transofrme intr-un vot pentru candidatul x, pentru ca nu vei avea cum sa controlezi acel vot dupa ce intra in urna.
Initiativa este laudabila, dar nu se poate aplica intr-un sistem corupt din pacate...

Zu said...

Din pacate metoda cu neprezentarea la vot a tot fost aplicata la ultimele alegeri si nu pare sa dea rezultate. Dimpotriva, zic eu, parca le da tot mai multa apa la moara.

Plus ca neprezentandu-ma ei pot sa spuna oricand la fel de bine ca am votat- cum pot eu sa-i verific??? Nici varianta cu buletinul de vot lasat alb nu e buna (corect, pot face ce vor cu el) si nici doar sa pui stampila gresit (ar insemna ca este doar un buletin anulat si atat). Idealul este sa se introduca oficieal o noua rubrica in buletinul de vot, un soi de "aleg sa nu votez", dar pana acolo...

Pif are dreptate, ar trebui un simbol comun, folosit de toti- pana una alta cea mai simpla metoda este sa scrie toata lumea la fel... Varianta unei stampile, ceva, presupune probleme logistice destul de mari... Poate un sticker???... mai procesez ideea.

@ alina: uite ce am gasit: http://www.vivi.ro/politica/ :D