08 August 2008

Puterea obisnuintei

Am momente in care ma chinui sa inteleg de ce naiba trebuie eu sa traiesc in tara asta in care:

- este posibil sa dublezi masinile parcate, lasandu-ti masina in mijlocul unei benzi
- este posibil sa virezi dreapta de pe cea mai din stanga banda si invers
- este posibil sa mergi drept-drept pe banda ta si totusi sa te trezesti in coasta cu un autobuz de pe contrasens care se chinuia sa ocoleasca o masina parcata sau cu o alta masina din dreapta care evita o alta masina care schimba benzile haotic
- este posibil sa coduci fara sa semnalizezi, ca doar semnalizarea este un moft, zau asa...
- este posibil sa opresti masina in mijlocul drumului, blochezi alte masini parcate sau blochezi o intersectie intreaga doar pentru ca tu ai ceva de facut acolo in momentul ala sau ca tu vrei sa faci neaparat dreapta unde nu e voie
- este posibil sa faci blocuri si bloculete peste tot, fara pic de atentie fata de arhitectura zonei si, de cate locuri de parcare vei ocupa/ avea nevoie si de cum vei sufoca zona respectiva cu traficul pe care il aduci
- este posibil sa abandonezi masini si blochezi locuri de parcare dupa bunul tau plac

Si nu, nu este (doar) pentru ca suntem un neam de neanderthalieni. M-am saturat de textele cu eee, ca la Romania la nimenea si eeee, in lumea civilizata este altfel. Da, este altfel, dar pentru ca i-au obligat sa fie altfel. Da, acolo exista benzi de autobuze pe care nu calca nici rotita de masina mica dar asta dupa ce i-au dat neamtului/ francezului/ etc amenzi peste amenzi de l-a usturat pe ala buzunarul atat e tare ca nuuuuuuuuuu mai face never ever. Nu mai arunca hartii pe jos??? Pentru ca le-au pus cosuri peste cosuri in drum si, da, le mai si golesc si, da, again, i-au amendat de le-a sunat apa in cap. Educatia, civilizatia, se invata daca "nu e de la mama ei". Si nu trebuie doar sa ne holbam la Europa cea minunata si sa suspinam in barba a dor si jale , facand referire la diversele noastre balcanisme, nu. Am fost in Iordania si mi-am lasat haina in masina descuiata- nu fura nimeni pentru ca legile sunt foarte dure si se aplica (sa nu uitam vechea lege cu taiatul mainii pentru hotie- acum anulata). In Bulgaria, faimoasa Bulgarie in care nu exista sa nu te opreasca un politist pentru spaga, poti sa mergi linistit pana la orice statiune de pe malul marii- nu te opreste nici un politist. De ce? Pentru ca te duci sa le faci turism lor, in tara lor, pentru economia lor asa ca, somehow, au reusit sa opreasca opririle abuzive pe drumurile catre mare.

Era o istorie cu maimute si puterea obisnuintei:
Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane.
Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce.
Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.
Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat.
Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.
Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost “Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici…”


De asta avem noi nevoie. De politie pe strazi si amenzi pana cand o sa ne usture prea tare sa ne mai purtam ca niste neanderthalieni scapati pe tarla. Si asta trebuie sa cerem/ obligam sa fie facut. Pentru ca m-am saturat de vaicareli si texte. Unde sunt amenzile? Unde e politia? De se fac ca nu vad dublarile de parcari? Ca nu sunt locuri de parcare suficiente??? Asta este, legea e lege, treaba ta e sa o aplici. Si, apoi, lasa sa se enerveze suficient de tare ala care-si cauta loc de parcare isteric, astfel incat sa-si miste fundul pana in biroul primarului, sa faca reclamatie. Sa ajunga sa le joace autoritatilor tontoroiu pe creier o turma de bucuresteni nemultumiti (eventual adunati si intr-o organizatie, ceva) care se plang de locuri de parcare/ trafic insuportabil si toate cele- sa vad atunci daca nu se apuca sa remedieze situatia. Sa se enerveze "omul de rand" suficient de tare cat sa asasineze media cu subiectul asta si sa-i faca sa abandoneze vaicarelile pe diverse voci cat sa ia atitudine naibii, ca asa... las' ca merge-ul asta nu ne ajuta sa evoluam. Ideea e sa ajungem sa ne usture tare, extrem de tare, insuportabil de tare.

No comments: