22 August 2008

Despre publicitate, cu drag

Am si eu cateva nelamuriri cat se poate de serioase catre oamenii din publicitate, cei care lucreaza in marile agentii: cum de s-a ajuns aici, ca eu nu inteleg in ruptul capului? Care e ideea, de ce e ok in industria asta glam si invidiata de toti sa se intample lucrurile cam asa:

- se sta la birou pana pe la 7-8 seara (daca pleci la 5 sau 6, ore normale de incheiere a lucrului, se darama agentia de stupoare)
- se organizeaza sedinte la ore de genul 7 seara (adica dupa ce s-a incheiat programul normal de lucru angajatorul are pretentia ca oamenii sa stea la birou si ei chiar stau, ce chestie!!!)
- se organizeaza filmari in weekend, filmari la care se considera de la sine inteles ca angajatul trebuie sa vina si filmari care sunt anuntate cu doua zile inainte, de parca bietul angajat nu e posibil sa aiba si el program in weekend
- se dau brief-uri noi in lucru la ora 5 seara
- se aduc modificari la proiecte pe la ora 4-5 si ele trebuiesc trimise inapoi la client in aceeasi seara. Sau trebuie neaparat ca modificarile sa fie gata vineri seara- ce modificari sunt atat de urgente incat sa nu poata astepta pana luni la prima ora si cati clienti nebuni pot exista care sa astepte modificarile la 7 seara- care e diferenta fata de a doua zi dimineata??? Si, ma rog, de ce e ok sa va invatati clientii asa???
- nu se platesc ore suplimentare, in fapt, nici macar nu se considera ca toate acestea sunt ore suplimentare sau potentiale "recuperari" ulterioare ci "normalul"

Eu inteleg ca s-a ajuns la nivelul "daca nu iti convine, pleci, gasim pe altul" si de aceea toata lumea face asa acum, insa, sincer, voi vreti sa fie asa??? Va place??? Asta e ce doriti de la viata??? Chiar nu puteti sa va mobilizati si sa faceti ceva, un sindicat, niste cereri mai ferme la angajare (eventual stipulate in contract), discutii intre voi...??? Va ajung un salariu bun si capacitatea de a declara stralucitor ca "eu lucrez in publicitate", cand asta inseamna ca pur si simplu nu mai ai drepturi??? Inteleg pasiunea pentru meserie si dorinta multora de a lucra in acest domeniu pentru ca asta le place si asta stiu sa faca bine, insa nu inteleg de ce acceptati programul acesta infernal, de ce nu faceti/ziceti nimic...

Asta nu reusesc sa inteleg si poate ma dumireste si pe mine cineva, pls.

4 comments:

Ana said...

in loc de raspuns, vin cu o intrebare. ti ai pus intrebarea asta si inainte de a aparea mogaldeata?

Zu said...

Da, de multe ori, pe un ton mai mult sau mai putin exasperat :-). Am mai boscorodit si pe blog despre multinationale la un moment dat (nu, nu prea sunt fan).

Doar ca eu nu lucrez in publicitate- Bu does, de destul de multi ani. La fel si majoritatea colegilor nostri de facultate, asa ca am multi prieteni/ cunostinte in domeniu. Tot ce am scris mai sus e o suma a ce am tot ce am auzit de la ei si ce am experimentat si eu, ca prietena lui Bu.

Ana said...

got it, I, I sir...

Zu said...

:-) well, e un subiect usor confuzant pentru mine- o lume/ meserie atat de frumoasa si cu reguli teribil de nedrepte pentru cei care totusi mai vor sa aiba si o viata pe langa job.