14 April 2008

Nedumerire

La inceputul erei supermarketurilor in Bucuresti, in fiecare weekend, Bu si cu mine ne trezeam vioi si ne duceam in oras. La supermarket :D. Teoretic noi faceam "aprovizionarea" (o treaba extrem de serioasa), practic insa... ne duceam ca la promenada. Aveam o mica discutie pe tema "si la care magazin mergem azi", faceam o listuta si well, evident ca ne intorceam cu mult mai multe lucruri decat ne trebuiau, dupa o zi intreaga petrecuta pe-acolo. Da, dupa cum spuneam, asta se intampla in majoritatea weekend-urilor.

Din fericire ne-am trezit destul de repede: ne-am dat seama ca "Supermarket" nu e egal "Mecca" si ca avem chestiuni mai bune de facut in putinul nostru timp liber. Asa ca acum "aprovizionarea" este un mare no-no in weekend, s-a mutat in special pe la magazinele din zona si seamana mai mult cu "dau o fuga sa iau lapte". Oooo, da "Mall" este in continuare un loc de pierzanie, insa, hei, acolo sunt si cinematografele si hainutele alea foooarte tentante pentru mine.

Insa, exceptie, am ajuns weekend-ul asta in zona Carrefour Feeria (da, am cumparat alt fier de calcat :-)). La Ikea: omor. Cafteala. Sufocare. Nu mai erau locuri de parcare. Lume, lume, multa lume, ceva teribil... si tot mai veneau, veseli, vioi, trepidand de parca faceau ceva important cand tot ce faceau era sa se frasuiasca prin Ikea duminica la pranz. In loc sa fie in parc. Sau la restaurant. Sau la film. Sau la munte. Sau macar acasa... oriunde pana la urma, dar nu cascand gura la rafturi ca modalitate de distractie si relaxare. La Carrefour: plin de familii (mama, tata, copii) impingand veseli carucioarele incarcate cu "prada" adunata cu greu in aglomeratia dintre rafturi. Hmmmm, stop cadru... sa recapitulam: familii. Se duc cu tot neamul la supermarket. Ca la distractie. Si copii sunt fericiti, nu refuza sa mearga, nu fac mofturi, no-no... after all, este maximum de highlight intr-un weekend normal.

Da, stiu... societate de consum si tot bla-bla-ul de rigoare. Plus inlocuirea pietelor publice, centrului orasului si locului de promenada cu centrele comerciale (dominate de reclame si unde regulile sunt facute de firme/branduri etc). Toate astea le stim cu totii. Nu este ok, dar exista explicatii- stim de ce se intampla toate acestea. Putem doar observa ca lumea merge intr-o directie ciudata (dupa mine, una trista si descurajanta...).

Insa intamplarea face ca azi a trebuit sa dam din nou o fuga la Carrefour Feeria (da, evident ca fierul de calcat cumparat avea o hiba si a trebuit schimbat :-)) - care totusi este inspre Otopeni, nu chiar "in oras"... Luni, pe la 12.00- 13.00. Si am remarcat doua lucruri pentru care nu, nu am explicatie:

- parcarea la Carrefour era aproape plina de masini si tot ieseau oameni cu carucioarele incarcate. Toti oamenii aia erau la cumparaturi in miezul unei zile de lucru??? Repet, parcarea era aproape plina... Cum fac asta???

- nu doar parcarea, dar si orasul era plin de masini. Trafic. Cum poate sa fie trafic in miezul unei zile de lucru??? Un om normal se duce la birou dimineata si vine seara. Orasul ar trebui sa fie aglomerat la prima ora si dupa amiaza, cand se duc toti acasa, in rest ar trebui sa fie liniste pe strazi, ca doar majoritatea sunt in birouri, muncind, nu??? Si atunci cine sunt toti "aia multi" care se invart pe strazi intre orele de varf? Care sunt atat de multi incat este trafic aproape la orice ora in Bucuresti??? Cine sunt ei? Cu ce se ocupa? Cum reusesc sa fie pe strazi???

No comments: