06 June 2007

"Acolo" e muult mai bine

Revin cu carcotelile mele din background. Adica diverse idei care tot zumzaie in capul meu, undeva in fundal. Topicul zilei de azi: "aici" versus "acolo". Multi elogiaza tarile straine. Ma oboseste conceptul asta conform caruia "acolo" este muuult mai bine, un bine dus la extreme absurde. Adica: oamenii sunt mai relaxati (ok, asta e rezonabil), "acolo" nu se claxoneaza (foarte posibil), acolo nu sunt oameni grasi (??? aaa???!!!), sau "ai vazut ce bine erau imbracati oamenii pe strada"??? (adica, ce, acolo nu sunt saraci??- poate nu umbla prin zonele turistice), "acolo" nu sunt muste (ceeee???)...

Hai sa nu mai exageram asa. E clar: au alt nivel de trai, alte standarde si au avut timp sa se cizeleze in chestia asta cu civilizarea... si da, nu poti sa nu observi ca autostrazile sunt autostrazi, nu fasiute intunecoase ca la noi si alte chestii legate de respect/ organizare etc. Dar sa nu uitam doua lucruri esentiale: 1. cand te holbezi la cat de bine e "acolo" nu ai o privire de ansamblu, esti doar turist, relaxat si fara griji si 2. e imposibil/ ireal sa decizi ca e atat de bine e "acolo" incat nu au muste, oamenii nu sunt grasi si alte de-astea. Totusi!!! Si 3. emigreaza, dom'le, nu te mai vaicari atata! Ok, asta vine din suferinta personala, ca ma omoara corurile de bocitoare din toata Romania asta. Traim cu gatul sucit, holbandu-ne in permanenta la cum e "dincolo", sa nu care cumva sa ratam un detaliu "care face diferenta". E plictisitor si obositor.

Imi place sa calatoresc. Am umblat destul de mult. Sunt tari de care m-am indragostit. Locuri la care visez. Ma intorc povestind despre ele, dar nu la modul "acolo e", "aici nu e", decat daca este un eveniment care m-a izbit, ceva. De ce trebuie sa facem asta??? Pot sa inteleg ca exista oameni carora nu le place tara asta, care simt ca nu e locul lor aici- se pot realiza mai bine in alta parte, sau corespunde mai bine stilului lor o alta tara... Ok. Poate ca unii dintre acestia nu pot pleca. Si asta e de inteles. Dar de ce se vaicareste o tara intreaga, in cor??? Asta nu inteleg. Pare mai degraba un sport national. Sa ne comparam- vaicarim si sa oftam descurajati. Eventual sa ne si simtim prost ca suntem romani cand mergem in strainatate.

Pfff... refuz sa ma simt prost ca sunt ceea ce sunt. Refuz sa las pe oricine sa incerce sa ma faca sa ma simt prost. Nu fac o pledoarie a Romaniei aici, nu ma intereseaza acest lucru. Poate sa-ti placa sau sa nu-ti placa tara... for all I care. Doar refuz sa ma simt ca o defavorizata a sortii. Si sa stau cu gatul sucit si ochii holbati sa vad cum e "acolo". Brrrrrrrrr...

3 comments:

Alina said...

Chestia asta cu "acolo e muuult mai bine, dar eu stau aici si ma plang" m-a enervat intotdeauna. Da, sunt de acord sa iei atitudine, sa scoti in evidenta lucrurile care nu merg bine si sa speri sa se schimbe. Dar daca esti doar fun la lui the other side, pai du-te sa vezi cum e! Altfel, mai usurel, pt ca or sa creada restul ca ai vrea tu, dar ti-e cam frica. Sau ca spui asta ca sa fii si tu in randul lumii. In orice caz, nu da bine...

Zu said...

Couldn't agree more... asa ma omoara vaicareala asta nationala dusa la extreme.... Serios vorbind: "nu au oameni grasi", "nu au muste" ???!! Huh??!!

iancu said...

Si pe mine ma calca deja rau pe nervi cei ce cred ca "romania=caca", eufemistic spus.

Tin minte o chestie f inteligenta ce a spus-o un american venit in Romania, care a renuntat la un job tare de tot, casa, statut etc acolo ca sa vina aici. Motivul ? Simplu: omul vrea sa traiasca pe bune, sa simta cum ceva se dezvolta, creste, cum o tara inca virgina in multe privinte (da, si tunuri, dar si afaceri cinstite) dezvolta un mediu competitional puternic.

"Dincolo" inseamna deja o masinarie bine unsa, in care avansarile sunt grele, incete, unde retele sunt f folosite si fiecare isi cunoaste locul. Nu ca la noi unde dinamica cotidiana te face sa fii mereu in priza profesional, sa te interesezi, sa interactionezi, sa cauti, sa relationezi.

Eu ma simt f bine aici, imi place sa cred ca vad cu ochii mei dezvoltarea unei tari. Care mai devreme sau mai tarziu, cu sau fara dinozauri comunisti, spagi, tunuri, va ajunge unde trebuie. Nu suntem cu nimic mai prejos decat restul, doar trebuie sa muncim un pic mai mult.

Iar celor care tot stramba din nas le spun sa mearga sa traiasca in India (care este poate cea mai cu extreme, de la castele mizere la IT-stii geniali), Egipt, Africa subdezvoltata in general, etc.

Sau pe scurt, shut the f**k up and work, don't talk!

Cheers :)