19 March 2007

Downshifting

In continuarea starii de spirit din postul anterior si ca o completare a postului despre multinationale, ma declar fan downshifting.

Ideile sunt prezentate extrem de interesant aici si aici (sau rezumate aici).

A! Si pentru ca ma simt "in target", here it goes, un citat din Aurora Liiceanu:

"In nici un loc, sau meserie, densitatea de impostori pe metru patrat nu e mai mare ca in marketing si publicitate. Am citat acest lucru pentru prima parte, pentru ca sint segmente ale populatiei, care sint extraordinar de incompatibile cu alte segmente. Discrepantele in societatea romaneasca, nu numai materiale, ci si de mentalitate sint extraordinare si din aceasta perspectiva noi nu mai vorbim acum de oameni tineri, de oameni in virsta, ci de culturi organizationale. Sint lumi si lumi: fetele de la banci, baietii de la banci, vinzatoarele din mall, fetele din publicitate sau cele din media.

E interesant ca mai mult este afectata partea feminina, pentru ca, daca inainte exista acest stereotip - cind ai o fata este bine sa intre in invatamint (invatamintul a fost totdeauna feminizat, pentru iti permite sa mai cresti un copil, sa mai faci o mincare, sa mai stai pe acasa si sa ai timp pentru datoriile de femeie, care trebuie sa tina si o casa), astazi, este ciudat pentru ca nu se mai intimpla, fetele nu se mai fac deloc profesoare - intra in jurnalism, daca au noroc lucreaza la televiziuni -, iar cele care mai exista se duc mai degraba la gradinite particulare pentru bani mai multi. Deci, majoritatea intra in jurnalism si in marketing, profesii extrem de consumatoare de timp, extrem de mobile si de dinamice, la care salariile pot fi substantiale, dar daca stai sa te gindesti mai atent iti dai seama ca de fapt sint foarte prost platite pentru cit de rar dai pe acasa."

:-))

2 comments:

Alina said...

Daca judecam dupa cat timp se sta si pe acasa, multe joburi nu sunt suficient de bine platite. Cel putin la mine la firma, marketing-ul, pr-ul si vanzarile sunt cei care pleaca destul de repede acasa (comparativ cu ceilalti, nu cu programul).

Zu said...

Pfffffff... scrisesem vineri un comentariu intreg. Nu stiu unde a disparut (???) si zau daca sunt in stare sa-l reproduc :-(

In fine, citatul dat de mine era tangential legat de subiect, insa m-a amuzat- am si o problema personala privitor la chestia cu "densitatea de impostori pe metrul patrat", dar o voi dezvolta intr-un post ulterior :-)